Investeringsfonds: steden steken de vinger vast op
Met een investeringsfonds voor de lange termijn wil de regering gebruik maken van de lage rente door extra te investeren in kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur. Wethouders van de grote steden hopen een graantje mee te pikken.
Met een investeringsfonds voor de lange termijn wil de regering gebruik maken van de lage rente door extra te investeren in kennisontwikkeling, innovatie en infrastructuur. Wethouders van de grote steden hopen een graantje mee te pikken.
Welvaart
Volgens minister Hoekstra (Financiën) is het fonds vooral bedoeld om de welvaart voor de lange termijn veilig te stellen door te investeren in technologie, innovatie en infrastructuur. Zelf noemt Hoekstra het fonds een ‘onorthodoxe stap.’ Het kabinet wil de komende maanden op een rijtje zetten hoe het fonds wordt vormgegeven, en welke maatregelen de extra investeringen kunnen gebruiken. ‘Het is nadrukkelijk geen “geld op zoek naar een project”,’ zegt hij.
Mogelijkheden
Grote steden zien wel mogelijkheden voor de besteding van een deel van het geld. De plannen voor een investeringsfonds waren al ver voor Prinsjesdag uitgelekt, en de afgelopen dagen lieten verschillende steden weten dat wat extra geld voor hun eigen (regionale) infrastructurele plannen best welkom is.
Tram
Den Haag wil doorpakken met het ondergronds brengen van nieuwe tramverbindingen. De hofstad wil vooral woningen bouwen rondom bestaande ov-knooppunten, maar er is wel een verbetering van die infrastructuur en bouw van nieuwe lijnen nodig. Voor de korte- en langetermijnplannen is zo’n drie miljard euro nodig. Wethouder Boudewijn Revis hoopt dat het rijk bijspringt. ‘Een gezonde stad, daar heeft het hele land plezier van. Minder uitkeringen, minder sociale problemen, een sterke economie: dat is gewoon een goede investering, ook voor het kabinet,’ zegt hij tegen Omroep West. Een deel van de benodigde gelden hoopt de stad te halen uit de verkoop van Eneco-aandelen.
Woningen
Ook in Rotterdam bestaan ambitieuze plannen die de stad al enige tijd bij het kabinet onder de aandacht probeert te brengen. Een nieuwe oeververbinding over de Maas lijkt kansrijk, maar ook daar is de financiering nog niet voor rond. De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens ziet het liefst dat ook investeringen in de woningbouw onder het investeringsfonds vallen. Hij ziet wel wat in de oprichting van een woningcorporatie die zich specifiek richt op de middengroepen die in Amsterdam buiten de boot vallen. En dat past helemaal in de lange-termijngedachte van zo’n fonds, vind hij. ‘Dit is nou zo’n plek waarin we moeten investeren. Buitengewone interessante investering, voor een overheid die naar de langere termijn kijkt.’
Goedkoop
Overigens is het nog niet duidelijk hoeveel geld er uiteindelijk in dat investeringsfonds terecht komt, en voor welke beleidsmaatregelen het bedrag zal worden ingezet. Volgens werkgeversbond VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer moet het kabinet zo snel mogelijk werk maken van het vullen van dat fonds. ‘De rentes zijn negatief, geld lenen is voor regeringen nog nooit zo goedkoop geweest.’
Doorpakken
Brancheorganisatie Bouwend Nederland is positief over een investeringsfonds, maar heeft kritiek op het onderzoek dat doorvoor nodig is, 'terwijl nu al duidelijk is hoe de economie versterkt kan worden. Onnodig wordt zo tijd verloren. Het kabinet moet nu doorpakken en investeren in infrastructuur, verduurzaming, woningbouw en innovatie.'
- nagenoeg zonder rente - is vreemd en natuurlijk geen goede benaming/constructie (daarbij neem ik aan dat het niet de bedoeling is om een soort beleggingsfonds te creëren. Of is het de bedoeling om de slecht renderende en veel te duur aangekochte KLM-aandelen in een dergelijk investeringsfonds te storten?).
Het lijkt dan ook praktischer om een fictief maximaal bedrag gerelateerd aan de omvang van de nationale uitgaven vast te stellen (bijv. 5%). De lasten op de investeringen kunnen vervolgens jaarlijks in de begroting worden opgenomen.