Proef: muskusrat lokaal niet meer bestrijden
De Waterschappen gaan vrijdag nader met de dierenbescherming in overleg over een meer humane bestrijding van de muskusrat in ons land. Gespreksonderwerp zijn onder meer veldproeven waarbij de bestrijding lokaal gestaakt wordt.
120.000 dode ratten
De muskusrat vormt een gevaar voor de veiligheid van ons land, omdat het dier de dijken ondergraaft, waardoor deze kunnen doorbreken. Reden voor de autoriteiten om het beest fanatiek te bestrijden: per jaar worden er rond de 120.000 verdelgd. De kosten hiervan bedragen 30 miljoen per jaar. Omstreden is vooral de manier waarop de dieren worden omgebracht. De meeste ratten worden in kooien gelokt om daarin vervolgens langzaam te verdrinken. Ook worden klemmen gebruikt. Deze methode geldt als meer humaan, omdat de dieren dan op slag dood zijn.
Waterschap verantwoordelijk
Tot nu toe was de provincie formeel verantwoordelijk voor de bestrijding, maar dit gebeurde altijd al in nauwe samenwerking met de waterschappen. Onder het onlangs gesloten bestuursakkoord water gaat de verdelging over naar de Unie van Waterschappen. De Unie ontving eerder deze maand een petitie van de dierenbescherming, met de oproep om het ombrengen van de dieren te staken.
Niet noodzakelijk
Woordvoerder Casper Schrijven van de dierenbescherming zegt over onderzoek te beschikken waaruit blijkt dat bestrijding van de muskusrat niet langer noodzakelijk is. ‘Er zijn alternatieven, zoals bijvoorbeeld het bekleden van de dijken met beton, zodat de dieren niet meer kunnen graven.’
Lange adem
Deze oplossing komt tijdens het gesprek deze week zeker aan de orde, maar ‘het is wel een heel dure oplossing voor de lange adem’, aldus Dolf Moerkens, coördinator muskusrattenbestrijding binnen de waterschappen. ‘Nederland telt 17.000 kilometer dijk, dat kost 40 jaar om die allemaal te bekleden, zo je dat al zou willen’.
Veldproeven
Hij denkt dat bestrijding nog wel even noodzakelijk zal blijven, maar gaat wel praten over veldproeven om de jacht op een paar plekken lokaal stop te zetten. ‘Langs een weiland of natuurgebied kunnen we kijken wat er gebeurt. Langs bebouwde gebieden zijn de risico’s waarschijnlijk nog te groot’.
Verdrinkingsval afschaffen
Evenals de dierenbescherming zijn ook de waterschappen zelf niet gelukkig met de huidige manier van bestrijden, die ook binnen Europa steeds meer onder vuur komt te liggen. ‘Vooral de verdrinkingsval zouden we willen afschaffen, maar met de klem alleen komen we er niet. We hebben momenteel een prijsvraag uitgeschreven over alternatieve, meer diervriendelijke manieren. Iedereen die wil kan een plan daartoe indienen’.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ja ze zijn echt erg lekker!