Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afvalsector wil Europese aanpak lachgas-probleem

CEWEP, de Confederatie van Europese Afvalenergiecentrales, dringt aan op een gecoördineerde aanpak in heel Europa.

24 november 2023
Lachgas - lege cilinders
Shutterstock

Er moet een EU-breed statiegeldsysteem voor lachgascilinders komen. Alleen Europese maatregelen kunnen volgens de verzamelde brancheverenigingen in de afvalsector het probleem met de hogedrukcilinders in het vuilnis uit de wereld helpen.

Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Waterschap Aa en Maas
Senior juridisch adviseur Vergunningen, Toezicht en Handhaving

Directeur-bestuurder

Van der Kruijs
Directeur-bestuurder

Hervulbaar

In een brief aan de Eurocommissarissen van Milieu, Industrie en Gezondheid vragen tal publieke en private brancheverenigingen in de afvalsector om actie. Zij pleiten voor een statiegeldsysteem voor zowel lachgas- als hogedrukcilinders. Door die bovendien hervulbaar te maken kunnen ze onderdeel worden van de circulaire economie, zo is het idee.

Ontploffingen

Uit de brief wordt duidelijk dat lachgascilinders niet alleen in ons land maar ook in België, Duitsland, Frankrijk en Ierland voor problemen zorgen in de afvalverwerking. Zo vroegen Ierse exploitanten van afvalverbrandingsinstallaties onlangs om dringende maatregelen om de beschikbaarheid van lachgasbussen te beperken om explosies in hun installaties te voorkomen. Dit nadat verschillende fabrieken in Europa grote schade hadden geleden toen dergelijke cilinders in hun ovens ontploften. De meeste lachgascilinders zijn maar een paar centimeter lang, maar een woordvoerster van verbrandingsindustrie in Ierland zei dat er in bussen zijn gevonden ter grootte van thermosflessen. CEWEP, de Confederatie van Europese Afvalenergiecentrales, dringt nu aan op een gecoördineerde aanpak in heel Europa.

Verbod

Het Verenigd Koninkrijk voerde in navolging van Nederlands onlangs een lachgasverbod in. In ons land is de verkoop van lachgas voor recreatief gebruik sinds begin dit jaar verboden. Afvalbedrijven kampen desalniettemin met een toename van lachgascilinders in het afval en schade aan inzamelvoertuigen en afvalenergiecentrales.

Miljoenen schade

De Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD) en de Vereniging Afvalbedrijven (VA) drongen onlangs bij de demissionaire ministers Yeşilgöz, Kuipers en Heijnen aan op spoedig overleg over het dumpen van lachgascilinders in de openbare ruimte en in de afvalketen. ‘Medewerkers van vuilniswagens en afvalverbrandingsinstallaties lopen nu grote veiligheidsrisico’s door ontplofte lachgascilinders. Installaties hebben dit jaar al tientallen miljoenen schade opgelopen en moeten vaak worden stilgelegd’, zo werd de bewindspersonen gemeld.

Inleverpunten

Volgens VA-voorzitter Boris van der Ham is het wachten totdat er een ongeluk gebeurd. De sector wil onder meer dat lege lachgascilinders kunnen worden ingeleverd bij officiële inleverpunten zoals gemeentelijke milieustraten of afvaldepots.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Stringente aanpak noodzakelijk. Start met controle bij (eventuele) producenten.
Advertentie