Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Pionieren met duurzame toiletten

Duurzame toiletten besparen water en helpen om ‘zwart’ afvalwater circulair te gebruiken. Toch zie je ze nog niet veel. 

07 april 2023
openbaar-toilet.jpg

Het toilet doorspoelen met zeven liter schoon drinkwater? Iedereen snapt dat dat niet slim is. Al decennialang zijn er waterbesparende alternatieven op de markt. Deze duurzame toiletten zie je nu vooral in drukbezochte horeca, met het oog op de eigen waterrekening. Ook verschillende overheden stappen over.

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

Biocompact

Een leverancier van ‘nieuwe sanitatie’ is Biocompact. Vader en zoon Ed en Roderick Standaart begonnen in 2002 aan deze onderneming omdat ze hoorden over toekomstige watertekorten. 'Dat heeft ook gevolgen voor biodiversiteit, dijken, bosbranden en huizen', zegt Roderick Standaart, die het bedrijf onlangs overnam. Dat 20 procent van het drinkwater in de toilet verdwijnt, vinden hij en zijn vader niet meer van deze tijd.

Geurtjes

Ze verkopen verschillende waterbesparende toiletten. Zo zijn er vacuümtoiletten, die je doorspoelt met maar een hele of halve liter water, zoals in een vliegtuig. En er zijn watervrije urinoirs, die je überhaupt niet hoeft door te trekken. Een schoonmaakblokje en speciale spray voorkomen geurtjes.

McDonald's

Gaat dat iets té ver? Volgens McDonald's niet. In veel van hun restaurants in Nederland hangen deze urinoirs. 'Met groot waterverbruik scheelt dat echt in de kosten', zegt Standaart. Ook overheidsgebouwen zijn er al mee uitgerust, zoals twee gebouwen in de gemeente Wijchen. Technische projectleider Erik Vink van de gemeente is daar blij mee. 'Als Mc Donald's en grote evenementlocaties al om zijn, waarom zouden wij achterblijven?'

Het is even omschakelen naar nieuwe middelen en gebruiken

Laaiend enthousiast

Twee wijkcentra kregen bij wijze van pilot watervrije urinoirs. 'Een daarvan is laaiend enthousiast', zegt Vink. 'Een andere iets minder.' Dat laatste heeft vooral te maken met de schoonmaak, het is even omschakelen naar nieuwe middelen en gebruiken. In gebouwen waar een schoonmaakteam vaak wisselt, gaat dat niet altijd soepel. Toch wordt de pilot in Wijchen uitgebreid. Dat is niet alleen vanwege de besparing van schoon drinkwater. De nieuwe urinoirs helpen Vink ook met het voorkomen van verstoppingen. 'Kauwgom, cocktailprikkertjes, Mars-papiertjes, je vindt er van alles in terug.'

Straatvegers

De gemeente Rotterdam plaatste al in veel meer gebouwen watervrije urinoirs. Op sommige locaties werkt dat beter dan elders, vertelt productmanager Sylvia Kort. 'Op de kantoren gaat het prima. Maar watervrije urinoirs zitten nu nog vooral op ‘uitvoeringslocaties’, voor mensen die op straat werken, zoals straatvegers en vuilnismannen. Daar moet je in verschillende talen uitleggen dat je niet hoeft door te trekken. Als mensen het niet begrijpen en er toch een glas water overheen gooien, gaat het schoonmaakblokje sneller op.'

Niet zo ver

Wijchen, Rotterdam en ook provinciehuis Zuid-Holland zeggen tevreden te zijn. Maar de overheden lopen nog wel in de voorhoede. 'Nederland is hier nog niet zo ver in vergeleken met buurlanden', zegt Standaart. 'In het buitenland hebben ze ook meer last van watertekorten en droogteproblemen. Wij hebben altijd gedacht dat je tegen water moet vechten en je water zo snel mogelijk moet lozen. In België betaal je twee keer zoveel voor water. Dan denk je wel even na of je per se zeven liter door je toilet moet spoelen.'

Lees de hele reportage deze week in BB07 (inlog)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Als Nederland niet zo overbevolkt zou zijn dan waren veel zaken minder een probleem. Ook het gebruik van drinkwater voor het toilet niet. Maar de omvang van de bevolking blijft maar groeien en groeien en groeien . . . .
Bert Bakker
Dat doen ze in de VS al jaren en daar blijkt dat die zeer slecht functioneren. Je moet meestal minstens twee keer doortrekken.
Hij en zijn vader zijn natuurlijk blij met de overeengekomen gratis reclame verdekt achter zogenaamd een betere toekomst voor jou en je medemens zoals je dat hier vaker wel dan niet aantreft.
Ook vast een opstapje naar verdubbeling van de waterprijs zodat we aan het idee wennen.
Advertentie