Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

En weer sneuvelen grote projecten door 'PAS'

De aansluiting op de A9 bij Heiloo, strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan. Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Raad van State.

11 september 2019
snelweg-A9.JPG

De aansluiting op de A9 bij Heiloo, strandbebouwing bij Petten, een sportpark in Zaandijk en een bedrijventerrein in Aalten kunnen niet doorgaan. Dat geldt ook voor een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Dat blijkt uit uitspraken van de Raad van State.

Europese regelgeving

De Raad van State besloot eind mei dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet gebruikt mag worden als basis voor toestemming voor activiteiten. Veel gemeenten gaven op basis van het PAS alvast toestemming, vooruitlopend op toekomstige positieve effecten dit programma voor natuurgebieden. De Raad haalde hier echter een streep door, omdat de regeling volgens de Raad in strijd is met Europese regelgeving. Gevolg is dat in bijna elke gemeente hierdoor wel één of meerdere projecten stil zijn komen te liggen. Het gaat bijvoorbeeld om de bouw van woningen en om projecten van bedrijven, industrie, land- en glastuinbouw, wegenbouw, horeca, evenementen, recreatie, de aanleg van duurzame energie en de aanleg van natuurgebieden.

Snelweg
Bij de ontwikkelingen waarover de Raad van State nu uitspraak heeft gedaan, gaat het om verschillende bestemmingsplannen en een natuurvergunning waarbij bezwaarmakers de gevolgen van de stikstofneerslag voor natuurgebieden in de omgeving aan de orde hebben gesteld. Zo heeft de uitspraak van de Raad van State gevolgen voor de nieuwe aansluiting op de snelweg A9, ten zuiden van Heiloo. Zowel de gemeente Heiloo als de gemeente Castricum stelden daarvoor een bestemmingsplan vast. Die moesten een aansluiting op de A9 bij Heiloo mogelijk maken, om zo de bereikbaarheid van en doorstroming naar de omliggende dorpen te verbeteren. Beide bestemmingsplannen redden het niet vanwege de problemen met het PAS.

Strandhuisjes
In de gemeenten Schagen kan de bouw van 80 standshuisjes, twee strandpaviljoens en vijf beachhouses, met parkeervoorzieningen en ontsluitingsweg op het strand bij Petten niet doorgaan. De gemeente had daarvoor het bestemmingsplan 'Kustzone Petten' vastgesteld en de provincie Noord-Holland had daarvoor een natuurvergunning verleend. De kustversterking bij Petten waar het bestemmingsplan in voorziet, kan dus wel doorgaan.

Sportpark en bedrijventerrein

Ook de ontwikkeling van een sportpark aan de Fortuinweg in Zaandijk kan niet doorgaan. Het bestemmingsplan 'Sportpark Het Fortuin' van de gemeente Zaanstad maakte drie hockeyvelden, een clubgebouw en parkeerplaatsen mogelijk. Ook het overgrote deel van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Westrand Aalten' van deze gemeente redt het niet. Het bestemmingsplan moest een nieuw bedrijventerrein van vijf hectare mogelijk maken. Daarnaast heeft de PAS-uitspraak gevolgen voor een nieuw voetbalcomplex met vijf velden in Egmond aan den Hoef. De gemeente Bergen stelde daarvoor het bestemmingsplan 'Voetbalcomplex Egmond aan den Hoef en vrijkomende locaties' vast. Het hele bestemmingsplan is vernietigd.

Watertorengebied
Ook het bestemmingsplan 'Watertorengebied' van de gemeente Bergen wordt door de PAS-problematiek geraakt. Dat bestemmingsplan voorzag in de herontwikkeling van het Watertorengebied in het noorden van Egmond aan Zee. De huidige sporthal zou worden gesloopt en hiervoor in de plaats zou een nieuwe sporthal met daaronder een parkeergarage komen. Daarnaast  maakte het bestemmingsplan de bouw van 34 nieuwe woningen in het gebied mogelijk. Het hele bestemmingsplan is vernietigd.

Lijst

RTL Nieuws publiceerde woensdag een lijst met 127 overheidsprojecten die mogelijk in de problemen komen. De grote werkzaamheden aan de Afsluitdijk, verschillende dijkversterkingen en uitbreidingen van snelwegknooppunten staan op de tocht. Ingewijden zouden bevestigen dat die lijst klopt.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Ons land loopt volledig vast en de financiële ramp voor particulieren en bedrijven is niet meer te overzien. Deze materie is/wordt door het Kabinet volledig onderschat. De oplossing kan worden gevonden in:
1. noodwetgeving/voorschriften voor het doorgaan van alle lopende projecten op basis van de huidige pas-voorschriften.  2. aangepaste spoedwetgeving/voorschriften voor nieuwe projecten. 
Hoekstra / Ambtenaar
Ik lees vaak projecten op slot zijn gekomen door de uitspraak van de Raad van State. Dat is m.i. onjuist. De projecten zijn op slot gezet doordat Nederland de stikstofuitstoot niet bij de wortel wil aanpakken maar blijft zoeken naar omweggetjes en sllimmigheidjes om onder de EU regelgeving waar we mee ingestemd hebben uit te komen. Maar de overvloedige uitstoot is het probleem, niet de uitspraak van de RvS.
marjolein / nvt
Wat ontzettend mooi en juist gezegd! Elk nieuwsitem begint met het in kaart brengen van "Het Probleem"; namelijk alle projecten die nu geen doorgang kunnen vinden. Maar dat is niet Het Probleem. Het Probleem is de volgelopen emmer met stikstof waar we als de sode... iets aan moeten gaan doen!! Eerst maar eens beginnen met een maximum snelheid van 100 overal in Nederland, écht geen drama!
Peter van der Haar / Beleidsmedewerker Openbaar Gebied
In plaats van 'En weer sneuvelen grote projecten door 'PAS'' kun je ook openen met 'En weer krijgt de natuur een steuntje in de rug om te herstellen'
Arthur Helling / Branchevertegenwoordiger
Aan wijsheid achteraf hebben we niet zoveel. Ambtelijk en bestuurlijk oplossend vermogen is snel gewenst. Want nu durft niemand meer een beslissing te nemen in dossiers.
Advertentie