Particuliere verhuur enorm gedaald
De verhoogde overdrachtsbelasting en de opkoopbescherming hebben effect. Het aantal voor particuliere verhuur gekochte huizen daalt sterk.
Ruim 350.000 Nederlandse woningen worden door particuliere eigenaren verhuurd. Een op de drie woningen werd tussen 2016 en 2020 door de eigenaar gekocht, blijkt uit gegevens van het Kadaster. Minder dan 10 procent werd in de laatste drie jaar aangeschaft.
Maatregelen
Belangrijke aanjagers in het tijdvak 2016-2020 om huurwoningen aan te kopen waren de uitermate aantrekkelijke financiële rendementen en de toenemende vraag naar huurwoningen. Dat de groei na 2020 stevig afneemt, heeft vooral te maken met de maatregelen van minister De Jonge om de aankoop van woningen om die te verhuren af te remmen. Denk hierbij aan de verhoging van de overdrachtsbelasting en de opkoopbescherming.
Amsterdam
Het Kadaster maakt bij particuliere verhuurders onderscheid tussen eigenaren met één te verhuren woning en eigenaren met twee tot en met acht te verhuren woningen. In die laatste categorie steekt Amsterdam er met kop en schouders bovenuit. Op 1 juli 2023 staat ruim 10 procent van deze particulier verhuurde woningen in Amsterdam. Bij de eigenaren met één verhuurde woning domineren de kustgemeenten dankzij het toerisme.
Nabijheid
Van de verhuurders die maar één woning verhuren woont één op de drie in dezelfde buurt als de huurder. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom juist voor deze kleine verhuurders de nabijheid van belang is. Het kan bijvoorbeeld om verhuur aan familie of vrienden gaan, of de verhuurder kent de buurt goed en er is controle mogelijk.
Grotere afstand
Hoe meer woningen worden verhuurd, hoe vaker die ook buiten de buurt, wijk of gemeente van de verhuurder staan. Die trend zet zich door. Verhuurde woningen staan door de jaren heen steeds minder in de buurt, wijk of gemeente waar de eigenaar woont. Krapte op de woningmarkt kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen geschikt aanbod is in de nabije omgeving. Daarnaast kunnen verhuurders meer ervaring met verhuren krijgen en durven ze woningen over grotere afstand te gaan verhuren.
G4
Verreweg de meeste particuliere eigenaren van huurwoningen wonen in de G4-gemeenten. Daar staan ook relatief vaak hun verhuurde woningen. Voor heel Nederland geldt dat ongeveer de helft van de verhuurde woningen in de eigen gemeente staat, maar in de G4 is dat gemiddeld ongeveer driekwart. Verder valt op dat dat juist in studentensteden relatief veel woningen in bezit zijn van eigenaren die daar zelf niet woonachtig zijn.
Lees het hele verhaal over particuliere verhuur deze week in BB20 (inlog).
Met lapmiddelen is nog nooit wat opgelost. Dat zijn over het algemeen slechts middelen om eigen falen en onkunde te verbloemen.