Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Overheid moet staat windmolens controleren'

Het ontbreekt aan overheidstoezicht op de staat van windmolens. Dat zeggen experts nadat deze week een 25 jaar oude turbine omviel.

06 januari 2023
Windmolens in geploegde akkers
Shutterstock

Op dit moment zijn uitbaters van windparken zelf verantwoordelijk voor het toezicht op de turbines. ‘Het is een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt’, zegt emeritus hoogleraar windenergie Gerard van Bussel tegen Nu.nl.

Beleidsadviseur Verkeer en Mobiliteit

Gemeente Ridderkerk
Beleidsadviseur Verkeer en Mobiliteit

Burgemeester

Gemeente Het Hogeland
Burgemeester

Apk-keuring

Acht jaar geleden stelde Van Bussel al eens een externe apk-keuring van windmolens voor, nadat in Friesland en Noord-Holland van drie verouderde molens (delen van) wieken afbraken. Maar met die suggestie werd niks gedaan.

Kostbaar

Het inspecteren van windmolens is kostbaar, volgens Van Bussel. ’Er zijn plekken waar je heel slecht bij kan komen. Dan moet je bijvoorbeeld zo'n toren in met röntgenapparatuur om de hele boel te scannen. Je kan je voorstellen dat dat tijd en geld kost.’ Daarom bestaat volgens hem het risico dat de uitbaters op de inspectie- en onderhoudskosten bezuinigen. Extern toezicht door een onafhankelijke (overheids-)organisatie zou dat kunnen voorkomen.

Onvoldoende zicht

Veiligheidsadviseur Jeroen Eskens van Antea Group onderschrijft op Nu.nl de bevindingen van Van Bussel. Er is volgens hem ook onvoldoende zicht op incidenten, omdat die door de overheden in Nederland en elders in Europa niet systematisch worden geregistreerd. ‘Je weet eigenlijk niet voldoende of zo'n windturbine op een andere plek betrokken is bij een incident. Daardoor leer je er ook minder van. Dat is jammer.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Die toezichthouder hebben we al lang. De regionale omgevingsdiensten houden toezicht op alles wat in de Omgevingswet staat. Voer die wet in en het is geregeld, zo simpel is dat.

En fuseer die regionale clubjes tot een landelijke toezichthouder. Weg met de tussenkomst van gemeentelijke bestuurders bij het handhaven van Rijksnormen. En voer subiet de voorstellen van Elzinga voor het reorganiseren van het lokaal bestuur door. Zo simpel is het.

Maar nee, Elzinga wacht nog, iedere lokale individualist moet er nog een plasje over doen. Zo houden zij, zo actief als zij maar kunnen, de vooruitgang in Nederland tegen. Conservatisme heet dat.
Hielco Wiersma
Gewoon zoveel mogelijk de huidige situatie handhaven (verantwoordelijkheid bij eigenaren laten). Eigenaren kunnen volstaan met incidentele controles op windmolens die (bijna) volledig zijn afgeschreven. Windmolens die op onveilige plaatsen staan (bijvoorbeeld afhankelijk van de hoogte op minder dan 100-200 meter van wegen, bedrijven, woningen e.d.) vragen speciale aandacht op veiligheidsaspecten. Calamiteiten zijn niet altijd te voorkomen.
Toine Goossens
@Hielco, Dat is m.i. de essentie van de Omgevingswet. Daarin is vertrouwen als principe centraal gesteld.
Nico Bos
Wat er niet bij verteld wordt is dat dit 1e generatie windturbines zijn met slechts 2 wieken, die door rotatie trillingen (onevenredige belasting) minder stabiel zijn en materiaalmoeheid ontstaat. Ze stonden daar al op de nominatie om gesloopt/vervangen te worden. En dat geldt dan natuurlijk ook voor de rest van Nederland waar dat antiek nog rond draait. In de Eemshaven doet men (2-B Energie) nog een nieuwe poging met 2 wieken (wegens kostenbesparing), maar dan wel met een aangepaste vakwerkmast constructie.
Hans Bakker
Het ging al vanaf het begin mis. Het is een cowboy business. De overheid had vanaf het begin af aan de regie moeten nemen. Windparken aanwijzen en in eigen beheer. Veel windparken zijn ondergebracht in BV’s die de komende jaren door de aandeelhouders zullen worden leeggetrokken. Als het geld verdiend is, dan heeft de aandeelhouder straks zijn geld binnen. Het is zodanig georganiseerd dat er van bestuursaansprakelijkheid geen sprake zal zijn. De BV’s worden eenvoudigweg leeggetrokken, zoveel als mogelijk. De aandeelhouders en de bestuurders zitten vaak in het buitenland.
Hans Bakker
Een windmolen schrijft in 20 a 25 jaar af. De meeste parken zijn in separate BV’s ondergebracht. Zo heeft Greenchoice verschillende BV’s waarin de parken zitten. De aandelen daarvan kunnen eenvoudig worden overgedragen aan andere partijen, zo tegen het einde van de levensduur. Zo kunnen de oprichters van windmolenparken heel makkelijk van hun verantwoordelijkheden af. Het zal nog een groot feest worden over een jaartje of tien.
Advertentie