Gemeenten stimuleren woningsplitsen niet
Woningsplitsing zou tienduizenden extra woningen kunnen opleveren. Toch stimuleren gemeenten dit nauwelijks.
Ondanks de woningnood stimuleert het overgrote deel van de gemeenten, 84 procent, het splitsen van woningen niet, zo blijkt uit onderzoek van Radar. Het splitsen van huizen leverde in 2022 zo'n 2000 nieuwe woningen op. Dat zouden er veel meer kunnen zijn.
Bijna overal toegestaan
Tot 2030 zou woningsplitsing 80.000 tot 160.000 extra woningen kunnen betekenen. Radar betrok bij het onderzoek alle gemeenten van Nederland, meer dan 340, waarvan ruim 200 gemeenten hebben gereageerd. Maar 16 procent daarvan geeft aan woningsplitsing te stimuleren.
Het is in bijna alle gemeenten toegestaan om, onder voorwaarden, een woning te splitsen. De helft van de gemeenten (52 procent) heeft op dit moment geen beleidsregels opgesteld voor het splitsen van woningen. Zij doen aan maatwerk.
Helft van gemeenten heeft geen beleid
Het is in bijna alle gemeenten toegestaan om, onder voorwaarden, een woning te splitsen. De helft van de ondervraagde gemeenten (48 procent) heeft op dit moment geen beleidsregels opgesteld voor het splitsen van woningen. Zij doen aan maatwerk, zo blijkt uit het onderzoek van Radar.
De andere helft (52 procent) heeft wel beleid voor het splitsen van woningen, maar dat beleid verschilt sterk per gemeente. Je moet bijna altijd een vergunning aanvragen, in sommige gevallen meerdere vergunningen. Veel gemeenten stellen eisen aan de oppervlakte van de woning. Of aan het aantal woningen dat gesplitst mag worden in bepaalde straten.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.