Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dimmer straatverlichting nu binnen handbereik

Voor gemeenten en provincies is het makkelijker geworden om via afspraken met netbeheerders de openbare verlichting te dimmen, dit kan voor 30% besparing zorgen

18 oktober 2011

Het is dit najaar voor gemeenten en provincies makkelijker geworden om hun openbare verlichting te dimmen. Via afspraken met de netbeheerders worden veel bestaande praktische problemen omzeild. De besparingen kunnen oplopen tot rond de 30 procent.

Besparen en minder lichthinder

Dat meldt de Taskforce Verlichting van het Agentschap NL, dat namens het ministerie van I&M besparing op verlichting stimuleert en de lichthinder terugdringt. Samen met VNG heeft het Agentschap met de grote beheerders onderhandeld over de mogelijkheden tot besparing bij dimmen.


70 procent mogelijk

En die blijken groot: ‘als je alles optimaliseert kun je per brandende lantaarn in de dimstand 70 procent besparen,’ zo berekent medewerker Titus van Roermund van de Taskforce Verlichting. ‘Maar omdat je natuurlijk niet altijd dimt en de omstandigheden niet altijd optimaal zijn is het reëel om met 30 procent werkelijke besparing te rekenen’, voegt hij er aan toe.


Niet in de paal

Nu zijn er gemeenten die al jaren de lantaarns in de nachtelijke uren ofwel om en om uitzetten ofwel dimmen, maar dat stuitte op nogal wat praktische problemen. De paal zelf is van de gemeente of de provincie, maar de kabel ernaar toe is eigendom van de netbeheerder. Daarom werd de dimmer vaak hoog in de paal gezet, pal achter de lamp. Dat is lastig bij onderhoud of herprogrammering. Vanaf nu mag de dimmer op de grond worden geplaatst, tussen de lamp en het netwerk. Of de gemeente of de beheerder eigenaar wordt hangt af van de gemaakte afspraken.


Onbemeterde palen

Verder is er met de beheerder afgesproken dat er een duidelijkere toerekening komt van de besparingen. Het gaat vaak om onbemeterde lantaarns waarvan het gebruik via een rekenmodel wordt vastgesteld.

Nieuwe woonwijk
Gemeenten willen graag zien hoeveel ze besparen als ze er een dimmer tussenzetten. Maar als er tegelijkertijd een nieuwe woonwijk bijkomt, dan is de besparing moeilijk meer te vinden omdat deze verdwijnt in de stijging van al die nieuwe lampen. ‘De beheerder zal in een sheet nu precies de kosten en besparingen proberen te splitsen’, zegt van Roermund.


Minder adminstratie

Tenslotte is afgesproken dat de administratieve lasten voor de gemeenten die willen besparen zullen afnemen. Zo zal niet altijd meer een accountantsverklaring te hoeven worden oerlegd over de precieze uren en aantal gedimde lampen.


Geen storm
De afspraken zijn dit najaar ingegaan. Het loopt volgens netbeheerders nog niet storm. Ook de Taskforce denkt niet dat alle dimmers in Nederland inmiddels zijn uitverkocht. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Theo / beleidsmatig
Goed voor het milieu, goed voor de financien van de gemeente, maar hoe zit het met de veiligheid en veiligheidsgevoelens bij bewoners/bezoekers? Minder licht is vaak geler licht dat in de praktijk bewezen heeft minder goed de omgeving waarneembaar te maken. Hoe krijg je dan bij gebeurtenissen de juiste waarnemingen/feiten/signalementen bij de melding aan politie ed?

Het is maar waar je het belang legt.
Advertentie