Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kans op grensoverschrijdend Nationaal Park aan de oostgrens

Krijgt het gebied de status van Nationaal Park, dan betekent dat extra ruimte voor de natuur. Boeren vrezen voor hun bedrijfsvoering.

04 januari 2024
De Mookerheide wordt mogelijk onderdeel van een Nationaal Park.

Het Reichswald, het Duitse bosgebied tussen Kleef en Groesbeek, krijgt mogelijk de status van Nationaal Park. Er is een kans dat de Nederlandse natuurgebieden Mookerhei, Jansberg en Koningsven eraan worden toegevoegd.

Directeur Operatie en Beheer

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Waterschap Limburg
Directeur Operatie en Beheer

Afdelingshoofd Repressie Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost via Colourful People
Afdelingshoofd Repressie Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost

Natuurontwikkeling

Nog dit kwartaal zal Kreis Kleve een statusaanvraag indienen bij de deelstaatregering. De milieuminister van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, Oliver Krischer, is bij voorbaat positief over zo’n grensoverschrijdend nationaal park, dat zich uitstrekt over Kleve, Kranenburg en een deel van ons land.

Nationalpark Eifel is tot dusver het enige nationale park in Noordrijn-Westfalen. Krischer heeft onlangs zelf voorgesteld het Reichswald als tweede nationaal park te erkennen. Het Reichswald is het grootste staatsbos in de regio Niederrhein en volgens Krischer ‘een interessant gebied dat bestaat uit waardevolle bossen en natuurbeschermingsgebieden, die nationaal-park-waardig zijn.’ De status van nationaal park kan verdere natuurontwikkeling bevorderen. Aan Nederlandse zijde zouden de bosgebieden rondom de Sint Jansberg en Koningsven-De Diepen bij het nationaal park kunnen worden aangesloten.

Natuurmonumenten

De Duitse autoriteiten hebben naar verluidt al contact opgenomen met Natuurmonumenten om de Nederlandse gebieden aan het Nationaal Park toe te voegen. Daarmee zou het nieuwe park ongeveer samenvallen met het middeleeuwse Ketelwald, het heuvelachtige oerbosgebied dat tussen Nijmegen en Xanten lag.

Natuurmonumenten-bestuurder Luc Berris toonde zich in de Duitse krant NRZ enthousiast over de oprichting van zo’n Nederlands-Duits Nationaal Park. De verwachting is dat Nederlandse steun voor het initiatief de kandidatuur van het Reichswald kansrijker maakt.

Boeren

Krijgt het gebied de status van Nationaal Park, dan betekent dat extra ruimte voor de natuur, toerisme en educatie. Boeren hebben in reacties intussen laten weten te vrezen voor hun bedrijfsvoering. Vanavond (donderdag 4 januari) is er in Kleef een discussieavond over het plan, waaraan ook deelstaatminister Krischer deelneemt.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Waarom sluiten we ons niet GEHEEL bij Duitsland aan? Dat voorkomt dat we in de nabije toekomst asiel in Duitsland moeten aanvragen omdat ons land de stijgende zeespiegel niet meer aankan EN wij daardoor binnen Nederland met elkaar gewelddadig slaags raken. Tsja, om voor asiel in aanmerking te komen is alleen de mogelijke verdrinkingsdood niet genoeg. Je moet eerst ruzie hebben, met kans op de zwaar letsel of de dood, om voor asiel in aanmerking te komen. Een ander voordeel is dat de Duitse politiek wat minder infantiel en schreeuwerig is als de Nederlandse. Het huidige politieke klimaat maakt het nu nauwelijks meer wat waard om de democratie in stand te houden. Liever een staatsgreep, denken velen inmiddels. Van links tot rechts alleen maar populistische schreeuwers nu. Timmermans en kornuiten net zozeer.
Hielco Wiersma
Alvorens daarmee überhaupt akkoord te gaan moet natuurlijk -in eerste instantie- wel worden beoordeeld wat daarvan de consequenties zijn voor alle relevante actoren.
Advertentie