Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Koppel stikstofproblematiek aan waterkwaliteit'

Waterschappen en provincies willen in één klap alle problemen met waterkwaliteit, droogte, klimaatverandering en stikstofuitstoot aanpakken.

ANP
20 augustus 2022
Natuur-Overijssel-shutterstock-1506837071.jpg
Shutterstock

Koppel het stikstofprobleem aan waterkwaliteitsdoelen. Die boodschap legt de Unie van Waterschappen maandag op tafel bij het kabinet en stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Ook andere provincies pleiten ervoor om in één klap alle problemen aan te pakken: waterkwaliteit, droogte, klimaatverandering en stikstofuitstoot.

Relatie van Yacht

Yacht
Relatie van Yacht

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Gemiste kans

Het zou volgens de Unie een 'gemiste kans' zijn om nu niet direct in te zetten op al deze gebieden. Andere gesprekspartners beamen dat. 'Anders zitten we over een jaar weer bij Remkes aan tafel.' Naast de provincies en de Unie van Waterschappen zijn maandag onder meer de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) erbij.

Reductie per gebied

Het IPO vertelt dat het eerder gepubliceerde stikstofplan het uitgangspunt blijft voor het aanpakken van de stikstofcrisis. Hierin geeft het wel aan dat er duidelijkere richtlijnen nodig zijn voor het reduceren van stikstofuitstoot. Die zijn er inmiddels met de eerste plannen van stikstofminister Christianne van der Wal. 'Verder heeft de minister meerdere keren herhaald dat haar plannen niet in beton gegoten zijn', zegt een woordvoerder van het IPO. 'We kijken dus naar reductie per gebied en niet naar de vierkante kilometer.'

2035

Sommige provincies sturen hun gedeputeerden op het gebied van landbouw naar het overleg met het kabinet en Remkes maandag, zoals Noord-Brabant en Gelderland, de provincies met de meeste boerenbedrijven. 'Het is mogelijk dat sommige provincies liever willen vasthouden aan 2035, in plaats van een reductie van stikstofuitstoot in 2030. Bij die opvattingen zullen zij dan zelf het woord doen', zegt de IPO-woordvoerder.

Extra tijd nodig

Een provincie die wil vasthouden aan 2035 is Overijssel, vertelt gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher. 'We willen ons aan de wet houden zoals die er nu ligt. We zijn al zeker tien jaar bezig met natuurherstel. Daarin zijn mooie stappen gemaakt, maar we hebben die extra tijd echt nog nodig om iedereen mee te krijgen en een toekomstbestendig plan neer te zetten.' Overijssel heeft een groot agrarisch gebied. 'Naast natuurdoelen zijn een duurzame toekomst voor deze agrarische sector en leefbaarheid van ons platteland ook erg belangrijk.' De gedeputeerde hoort veel onzekerheden bij de boeren die hij spreekt. 'We gaan met iedereen om tafel en willen dat ze allemaal achter het beleid staan.'

Hele samenleving

Gelderland reageert dat de provincie zich niet kan vinden in de reductiepercentages per gebied die Van der Wal heeft genoemd, maar ruimte voor aanpassing zou mogelijk zijn. Een woordvoerster van Gelderland benadrukt wel dat de provincie de beoogde stikstofvermindering van 7,5 kiloton wil halen. Hierin moeten alle sectoren bijdragen, niet alleen de landbouw, vertelt ze. Ook Overijssel vindt dat de hele samenleving moet bijdragen om het stikstofprobleem op te lossen. De provincie Noord-Brabant zegt het standpunt van de gedeputeerde niet te kunnen toelichten voorafgaand aan het gesprek van maandag. De VNG was niet bereikbaar voor commentaar. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Grappig te zien dat de lagere overheden elkaar weer gevonden hebben om het vastgelegde beleid weer met ruis en zand te ondermijnen. Het is juist nodig om ieder aspect van deze problematiek afzonderlijk met specifieke kennis van zaken op te lossen en juist niet alles op een grote hoop te gooien.
Hans Bakker
Koppel de in Nederland nooit aflatende bevolkingsgroei aan stikstof en waterkwaliteit. Overbevolking wordt op dit moment veroorzaakt door arbeidsmigratie (60%) en door asielmigratie 35%) en overig (5%). De hoge arbeidsmigratie wordt voor het grootst deel veroorzaakt door economische activiteiten die stikstof en andere milieueffecten veroorzaken. Slachterijen bijvoorbeeld, 90% van de werknemers aldaar is flexibele arbeidsmigrant. De slagerijen veroorzaken zelf weliswaar geen stikstof, maar de veeteelt en varkenshouderijen wel. Dit hangt met elkaar samen. Mensen moeten allemaal consumeren, op vakantie etc. Het milieu kan dat op zo’n kleine oppervlakte niet aan. Helaas staan onze milieupartijen GroenLinks en D66 met hun rug naar de wetenschap aangezien zij niets over overbevolking in hun partijprogramma hebben staan. Het de marketeers van deze partijen gebleken dat een pro immigratie standpunt en een milieu standpunt prima te combineren zijn voor het electoraat. Het standpunt van de wetenschap is duidelijk. Milieu en overbevolking zijn niet te combineren. De NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, vindt van wel. Bevolkingsgroei is voor de leden van de NEPROM van groot belang. Zonder kwantitatieve groei zijn er geen projectontwikkelaars nodig.
Sabine Lutz
BB is een interessante informatiebron. Maar als je in een nieuwsbrief d.d. 26-8 een bericht plaatst dat gedateerd is op 20-8, ben je niet echt bij de tijd. In een dossier dat zo aan actualiteit gebonden is, zou ik liever over de huidige stand van zaken willen lezen, zeker wanneer er in de tussentijd al weer een belangrijk gesprek heeft plaatsgevonden.
Advertentie