Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minister trekt opnieuw beurs voor betaalbare woningen

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft dertig woningbouwprojecten in heel Nederland aangewezen voor de tweede tranche van stimuleringsgeld uit de Woningbouwimpuls. In de grote gemeenten wordt verschillend gereageerd op de keuze van de beoordelingscommissie.

18 februari 2021
shutterstock-constructie.jpg

Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft dertig woningbouwprojecten in heel Nederland aangewezen voor de tweede tranche van stimuleringsgeld uit de Woningbouwimpuls. In de grote gemeenten wordt verschillend gereageerd op de keuze van de beoordelingscommissie.

Betaalbare woningen

De Woningbouwimpuls is vooral bedoeld voor de bouw van betaalbare woningen, waarvan een groot deel bestemd is voor starters of mensen met een laag of modaal inkomen. Het geld moet de ‘onrendabele top’ van de bouwprojecten halen. Het gaat daarbij vaak om woningbouw op voormalige bedrijfsterreinen en op moeilijk bereikbare locaties in binnensteden. Het realiseren van betaalbare woningen is daar, vooral door de kosten die vooraf moeten worden gemaakt, vaak onrendabel voor bouwpartijen.

 

Versneld

Met de 266 miljoen euro uit de tweede tranche kunnen nog eens 45.000 woningen versneld worden gebouwd, bovenop de 51.000 woningen uit de eerste tranche. In totaal is er tot 2023 een miljard euro beschikbaar voor woningbouwprojecten. Voorwaarde voor deze lichting is wel dat de bouw uiterlijk in 2023 moet beginnen. Ook gemeenten en provincies leggen geld bij.

 

Den Haag

Grote ‘winnaar’ van de tweede tranche is opnieuw Den Haag, dat in totaal 17 miljoen euro krijgt voor drie woningbouwlocaties. Ook in de eerste tranche kreeg Den Haag van alle gemeenten het meeste impulsgeld, 74 miljoen euro. Op zich is dat niet vreemd: de woningbouwambities van de stad zijn groot, en de beschikbare plekken zijn vrijwel zonder uitzondering ‘moeilijke’ locaties, langs het spoor of op voormalige bedrijfslocaties waar veel geld moet worden besteedt aan het bouwrijp maken van de grond. De Haagse wethouder Martijn Balster (Wonen) reageerde verheugd op het nieuws. ‘We moesten heel hard lobbyen,’ zegt hij tegen het AD.

 

Legmeer

Amstelveen krijgt 9,2 miljoen om bedrijventerrein Legmeer geschikt te maken voor woningbouw. Op die plek moeten op korte termijn begonnen worden met de bouw van meer dan 2100 woningen. Wethouder Floor Gordon noemt het een ‘belangrijke stap’. ‘Met dit geld kunnen we een deel van de kosten dekken voor de realisatie van de infrastructuur, maar ook het verplaatsen van de gemeentewerf en het afvalbrengstation. Daarnaast zal de gemeente investeren in een basisschool.’

 

Noorden

Andere projecten zijn de stationsomgevingen in Hilversum, Leiden, Hengelo en Zwijdrecht en projecten in Amersfoort, Zoetermeer, Dronten, Ede, Eindhoven, Nijmegen en Zwolle. In Groningen wordt het project Stadshavens (2200 woningen) gesteund. Dat is het eerste project in het Noorden dat steun krijgt uit de Woningbouwimpuls.

 

Zuur

Met woningen in Amsterdam, Zaanstad en Amstelveen, neemt de metropoolregio Amsterdam (MRA) meer dan een kwart van de te bouwen woningen voor haar rekening. In een persbericht laten de samenwerkende overheden in de MRA weten hier blij mee te zijn, maar tegelijk teleurgesteld dat een flink deel van de projecten is afgewezen. Er kunnen nu ongeveer 12.000 woningen worden gerealiseerd, ‘maar dat hadden er 8.000 meer kunnen zijn en dat is zuur voor de woningzoekenden in de MRA.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Tussen de eerste ruwe plannen en uiteindelijke bouw zit zo maar minstens 5 maar vaker 8 tot 10 jaar, weet ik uit ervaring. 2023 gaat dus nooit lukken, tenzij die plannen al vergevorderd zijn, maar dan is extra geld ook niet meer nodig. Dit lijkt meer op het afkopen van alle vertraging door de bouwstop vanwege stikstof.
Hans / afdelingsmanager
Op Legmeer/Amstelveen gaan vele tientallen bedrijven procederen tegen het nieuwe wonen op een bedrijventerrein. Ondernemers gaan enorme beperkingen in hun bedrijfsvoering tegemoet en/of moeten zwaar investeren in aanpassingen dan wel willen een vertrekpremie. Daar gaat het nog vele jaren duren.
H. Wiersma / gepens.
Het is wel opvallend dat sommige ministers pas actief worden als er verkiezingen in aantocht zijn. Dan kan kennelijk opeens (bijna) alles. Al blijft het rond de pensioenen angstvallig stil. Na 12 jaar op een houtje bijten wordt het nu toch ook eens tijd dat Koolmees eens flink in de bus gaat blazen via een substantiële verhoging van de rekenrente tot 2026 en het gladstrijken van achterstallige indexatie, anders zie ik het D'66 nog slechter vergaan dan dat het al is.
Advertentie