Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Ondernemende natuur

Het kabinet bezuinigt stevig op natuurbeleid. Hoeveel precies, daarover verschillen de meningen. Natuurmonumenten spreekt van een korting van maar liefst 72 procent in 2015 ten opzichte van 2011.

16 maart 2012

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) houdt het op een korting van ‘slechts’ ongeveer een kwart van het budget.

Natuurorganisaties betitelen de bezuinigingen als buitenproportioneel. Het natuurbeleid wordt te gemakkelijk over de provinciale schutting geworpen en het stoppen met de Ecologische Hoofdstructuur getuigt van kortetermijnvisie, stellen ze.

Toch zien deze organisaties niet alleen maar nadelen aan het natuurbeleid van Bleker. Het biedt ook kansen. Natuurorganisaties zijn in de loop der jaren te veel tegen het beleid aangeschurkt, te veel de taal van ambtenaren gaan spreken. Een te groot deel van het budget is in bureaucratie gaan zitten. De bezuinigingen maakt ze creatief in het zoeken naar andere geldstromen.

Er kan ook geld worden verdiend met delfstofwinning, waterbeheer en recreatie. Met houtverkoop, energieproductie uit biomassa als snoeiafval, met keurmerken en natuurbegrafenissen. En er kan geld worden bespaard met nieuwe samenwerkingsvormen tussen burgers, boeren en natuurbeheerders.

Of er kan een beroep worden gedaan op loterijen. Zo kreeg Natuurmonumenten onlangs 15 miljoen euro van de Postcodeloterij. De overheid kan niet overal meer voor zorgen. De samenleving zelf moet aan de bak voor natuurbehoud.

Recreatiebedrijven, waterzuiveringsbedrijven, burgers en boeren, ze moeten allemaal een grotere bijdrage leveren aan de natuur. Natuurontwikkeling moet een ondernemende sector worden. Op die manier kan de natuur minder afhankelijk worden van subsidies en daarmee van de economische conjunctuur.

Dat neemt echter niet weg dat er altijd een publieke geldstroom zal moeten blijven. Want ook geldstromen uit de markt zijn niet oneindig en er zijn wel langlopende Europese doelen die gehaald moeten worden.

Zolang de Nederlandse en de Europese overheden verplichtingen stellen, zullen ze ook een deel van de rekening moeten betalen. Want het kan niet zo zijn dat de natuurontwikkeling in Nederland afhankelijk is van tijdelijke marktontwikkelingen of moet concurreren met humanitaire rampen elders in de wereld om in aanmerking te komen voor geld.

De natuurorganisaties laten zich van hun goede kant zien en zijn bereid zich in te zetten om ervoor te zorgen dat natuurontwikkeling breed wordt gedragen en gefinancierd. Het is aan de overheid om hetzelfde te doen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Als inwoners uiit Ned natuur willen, laat dan de inwoners daarvoor betalen zodra zij gebruik maken van die natuur. Iden soortgelijkals wegenbelasting. Kortom profijtbeginsel. Daaruit blijkt de werkeliijke behoefte. Dus s.v.p. geen behoefte opgelegd door ambtenaren en of politiek. Zeker geen oplegging door Europa. Natuur hoort een autonome aangelegenheid te zijn. Ik begrijp wel dat Europese ambtenaren ook dit graag naar zich toe willen halen (is al gehaald) om zichzelf een bestaan te verschaffen. Grens overschrijdende zaken als Economie, landbouw, financienen, defensie hoort in Europees verband te wprden gerewgeld. Echter wat des locals is, hoort des locals te blijven. Natuurbeleid op Gem. Prov,, Nat en Europees niveau ( 4 niveaus!) is te zot voor woorden! Alleen al de coordinatie van al deze niveaus draagt bij aan overmatige Overheidsuitgaven, welke in een crisistijd als deze met volstrekt andere prioriteiten niet meer thuis horen.
Advertentie