Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Moet de regio wel zoveel bouwen?

De schaarste aan woningen verhoogt de druk op de woningmarkt van steeds meer gemeenten. Zelfs gemeenten die jarenlang kampten met leegstand zien weer mogelijkheden voor woningbouw. Moeten die gemeenten profiteren van de gunstige markt, of juist terughoudend zijn in hun bouwambities.

02 maart 2021
shutterstock-constructie.jpg

De schaarste aan woningen verhoogt de druk op de woningmarkt van steeds meer gemeenten. Zelfs gemeenten die jarenlang kampten met leegstand zien weer mogelijkheden voor woningbouw. Moeten die gemeenten profiteren van de gunstige markt, of juist terughoudend zijn in hun bouwambities.

Lelystad

De Rekenkamer Lelystad adviseerde vorige week tegen de bouw van minstens 10.000 nieuwe woningen in de gemeente. Lelystad heeft al eerder de fout gemaakt om heel veel in één keer te bouwen met jarenlange leegstand tot gevolg. Opnieuw 10.000 tot 40.000 nieuwe woningen is dus vragen om problemen, stelt de rekenkamer.

 

Omhoog

Dit kritische geluid klink vaker nu de woningmarkt in gemeenten die voorheen de laagste huizenprijs kenden, ineens omhoog schiet. Planologen en gebiedsontwikkelaars fronsen soms de wenkbrauwen als een gemeente de krimp-herstructureringsplannen van tafel veegt en nieuwe bouwambities voorstelt. Ze waarschuwen dat de gemeenten die de huizenprijzen pas zien stijgen als dat elders allang is gebeurd, meestal de eerste zijn die de prijs weer zien dalen als er een marktcorrectie plaatsvindt.

 

Fout

Dat is ook de fout die Lelystad in het verleden heeft gemaakt, zegt de Rekenkamer Lelystad. Externe factoren hebben altijd gezorgd voor de groei van de stad. De gemeente is eigenlijk altijd een laatste keuze geweest wanneer andere alternatieven op waren. Dus moet een gemeente wel een derde van het huidige aantal woningen bijbouwen als de gemeente vaak zo laag scoort op de aantrekkelijkheidsindexen?

 

Ripple-effect

Toch wel, zegt de Delftse hoogleraar Housing Systems Peter Boekhouwer. ‘Je kan een onderscheid maken tussen de aantrekkelijkheid van een regio of stad, die ervoor zorgt dat mensen er altijd willen wonen, en marktontwikkeling, die een regio aantrekkelijk maakt omdat de huizenprijzen nog laag zijn. Maar als die eerste ontwikkeling ontbreekt, betekent dat nog niet dat je niet moet willen bouwen. Het ripple-effect waarmee de stijgende huizenprijzen steeds verder de regio intrekken, speelt ook plekken als Lelystad, Noord-Groningen en Zuid-Limburg een rol. En natuurlijk kan die huizenprijs weer dalen door marktontwikkelingen, bijvoorbeeld door een rentestijging. Maar dat betekent nog niet dat die woonbehoefte er niet is.’

 

Grondgebonden

Volgens Boelhouwer ontkomt de regio er eenvoudigweg niet aan om een deel van de bouwopgave op zich te nemen. ‘We hebben een enorm woningtekort en een opgave van 1 miljoen nieuwe woningen in de komende tien jaar. Ik verwacht niet dat we dat gaan redden, en al helemaal niet als we dat zoveel mogelijk binnenstedelijk gaan doen. Het zou ook erg onverstandig zijn: de meeste woningzoekenden zijn helemaal niet geïnteresseerd in een stedelijk appartement, maar in een grondgebonden woning en het liefst buiten de echte stad. Het wordt in de Randstad steeds moeilijker om nog locaties te vinden om die woningen te bouwen. Maar waar kan dat wel? In de regio, en het liefst op een plek met een goede verbinding met meer stedelijke gebieden.’

 

Voorzieningen

Lelystad is daar een goed voorbeeld van, zegt Boelhouwer. ‘Ik kom er regelmatig. Ik vind het helemaal geen gekke plek om te wonen. Maar ik denk wel dat de gemeente er verstandig aan doet om een grote woningbouwopgave als dit niet alleen te doen, maar goed af te stemmen met de rest van de regio. En te blijven zorgen voor goede voorzieningen en verbindingen.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit toont weer eens aan dat de rijk hier de regie moet nemen.
R.F. Smid / Nadenker
Het Rijk de regie? Door de verkeerde regie van het Rijk is Lelystad ontstaan...
Wietske
Als deze VVD regering eens wat creatiever zou kunnen denken dan ontstaan er geweldige bouw mogelijkheden:

1 sloop al die mega villa s in Wassenaar en omstreken en zet er rijtjes woningen neer

2 geef het Koninklijk huis een doorsnee woning en benut de paleizen voor appartementen voor vertrekkers uit de villa,s

3. Breek al die subsidie turbines af en maak er leuke woningen van (ook die op zee)

4 breek al die overbodige kantoren ( die voor een deel altijd al leegstonden) af, thuiswerken kan ook prima

5 zonnepanelen mogen alleen nog op daken en de ruimte die dan vrijkomt kan voor een deel gebruik worden voor groen en of woningbouw,

Etc



Mogelijkheden genoeg dus
pieter / wegkijker
@Wietske

waarom mogen de potentiele rijtjeshuismensen (wie zijn dat eigenlijk?) niet in villa's, paleizen en opengewerkte windturbines wonen
pieter / wegkijker
Lelystad kreeg niet de kansen die nodig waren door een te snelle ontwikkeling van Almere.
Paul / projectleider
Waar komt toch die 1 miljoen toch vandaan.

Zijn er twee miljoen (2 personen per huishouden) daklozen in Nederland?



F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Woningen, woningen, nog meer woningen, ieder jaar een hele stad erbij......windturbines, zonnepanelen, D66 wil immigratie en windmolens en zonnepanelen want dat is toch allemaal zo fatsoenlijk. Lang leve het fatsoen van D66.
Sibrand Gratama / juridisch adviseur ruimtelijke ordening
De insteek van de heer Boelhouwer is natuurlijk nogal sectoraal (wonen) en houdt te weinig rekening met met alle omgevingsfactoren en de gevolgen op langere termijn. Ook de door hem en o.a. door Frizo de Zeeuw telkens weer bejubelde grondgebonden wonen in Vinexwijken is op zijn zachtst gezegd erg ongenuanceerd. Ruimte is een steeds schaarser wordend goed in ons land. Landbouw moet extensiever, er moet veel meer natuur komen, recreatie, energieparken, waterberging, noem maar op. Bovendien leidt meer spreiding onherroepelijk tot meer asfalt, automobiliteit en versnippering.

En er is meer dan Vinex tegenover stenige benauwde stadswijken. Wat de boer niet kent lust hij niet, onbekend is onbemind. Zie ontwikkelingen als Merwede, Cartesius en Jaarbeursterrein in Utrecht, Rijnhaven in Rotterdam, Sluisbuurt en Hondsrugpark in Amsterdam, Strijp-S en Knoop XL in Eindhoven. Er zijn nog vele tientallen andere binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen en transformaties in de maak. Zet daar de vaart eerst in. Het zijn veelal duurzame, diverse, gemengde en steeds vaker natuurinclusieve stadswijken met heel veel voorzieningen op loop- en fietsafstand, gedeelde ruimten, lagere parkeernormen en mooie groene openbare ruimte. Bouw voort op en investeer in de geweldige kansen die hier liggen in zowel grote als in middelgrote steden. Je wil als verpleger, politieagent, jongere of oudere burger, etc. niet onnodig ver weg gezet worden van werk, zorg, cultuur, horeca, etc. en dan ook nog ten koste van onze nu al zo schaarse ruimte. Het is vooral korte termijn verkiezingsretoriek en lobbyisme om iedereen die noch vlees noch vis Vinexbouw in de polder aan te praten.
Hans / afdelingsmanager
Ik zou de volgorde veranderen: eerst vaststellen aan hoe veel en welke arbeids- en kennismigranten wij (!) behoefte aan hebben - zoals Canada, VS en tal van andere landen ook doen) en daar de programma's qua woningbouw, scholen, wegen etc. op baseren. En aan wie geen behoefte is: pech gehad, maar u komt er niet in.
Advertentie