Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Bouwen met gas mag wel in De Wolden

In de Drentse gemeente De Wolden kunnen nieuwbouwwoningen toch een gasaansluiting krijgen. Het gemeentebestuur heeft besloten om de hele gemeente als uitzonderingsgebied voor de Gaswet aan te merken, zodat het toepassen van groen gas in de toekomst niet gehinderd wordt.

01 januari 2020
gas

In de Drentse gemeente De Wolden kunnen nieuwbouwwoningen toch een gasaansluiting krijgen. Het gemeentebestuur heeft besloten om de hele gemeente als uitzonderingsgebied voor de Gaswet aan te merken, zodat het toepassen van groen gas in de toekomst niet gehinderd wordt.

Biomassa

Samen met de lokale netbeheerder Rendo wil de gemeente dat de warmte vanaf 2030 vrijwel uitsluitend komt uit ‘groen’ gas, grotendeels gewonnen uit biomassa van de agrarische bedrijven in de regio. Maar dat biogas is er nu nog niet, en de gemeente wil voorkomen dat nieuwbouwwoningen gedwongen over moeten op all-electric of andere oplossingen voor het verwarmen van de woning, als ze later wel kunnen kiezen voor groen gas. Sinds juli 2018 is het in principe niet langer toegestaan om bouwvergunningen te verlenen aan bouwprojecten met een gasaansluiting.

Uitzondering

De Wolden is niet de enige gemeente die een uitzondering maakt. In het gasregister van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), waar gemeenten de uitzondering in de Gaswet moeten aanmelden, staan 39 andere gemeenten waarvan het college een uitzondering maakt. Zo maakt de gemeente Meerssen een uitzondering voor een woonzorgcomplex en Alphen aan den Rijn voor een binnenstedelijk appartementengebouw. Dit soort bouwprojecten kennen vaak een lange voorgeschiedenis, en dreigen onbetaalbaar te worden als ze geen gasaansluiting krijgen. Maar er zijn ook andere redenen. Olst-Wijhe maakt een uitzondering voor een bedrijfsgebouw dat al duurzaam wordt verwarmd, maar voor verkoopactiviteiten een gasaansluiting nodig heeft.

Uitzonderlijk

Maar in al die gevallen gaat het om de uitzondering van een enkel bouwproject, of meerdere projecten in een bepaald gebied. Om in een hele gemeente een gasaansluiting toe te staan is uitzonderlijk. Alleen Staphorst heeft een soortgelijke uitzondering gemaakt, ook vanwege het uitrollen van ‘groen’ gas over het netwerk van Rendo. Dat het een bijzonder besluit is erkent De Wolden zelf ook in een toelichting. ‘De reden voor het ineens aanwijzen van de hele gemeente is vooral pragmatisch. Het voorkomt dat voor elk los project een aparte uitzondering moet worden geregeld. Dat in de hele gemeente dezelfde regel geldt is daarnaast duidelijk.’ De gemeente wil ook geen onderscheid maken tussen eigenaren van bestaande woningen (die gewoon gas mogen gebruiken) en die van nieuwbouwwoningen. ‘Vooral bij inbreidingslocaties is het moeilijk uit te leggen dat een gasaansluiting voor nieuwe woningen volgens de Gaswet niet mag. De aanwijzing van de gemeente als uitzonderingsgebied voorkomt keuzeongelijkheid.’

Wet

Toch is het de vraag of dit wel een uitzondering is die binnen de wet past. Een gemeentebestuur kan een uitzondering maken in ‘situaties waarin aansluiting op het gastransportnet strikt noodzakelijk is om zwaarwegende redenen van algemeen belang.’ Maar of dat in dit geval ook zo is, is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de ACM houden zij slechts een register bij van besluiten tot uitzonderingen. De ACM is niet bevoegd tot het beoordelen van die besluiten.

Vragen

Maar de gemeente is niet bevreesd voor bezwaarmakers. ‘Inwoners vragen af en toe naar aansluitmogelijkheden. Het beleid komt tegemoet aan deze inwonersvragen. Tegen een vergelijkbare gebiedsaanwijzing in buurgemeente Staphorst zijn geen bezwaren ingediend. Verder is er geen jurisprudentie bekend over bezwaren in vergelijkbare gevallen.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ebbing / directeur/adviseur
1. Groen gas kan door groengas producenten in het algemene gasnet geïnjecteerd worden. Direct biogas leveren kan niet op het huidige gasnet.

2. Dus dat groengas kan ook aan bestaande gasklanten verkocht worden zoals de industrie, ziekenhuizen, etc.

3. Het lijkt dus meer op een administratieve truck om onder de wet uit te komen. Dat is jammer en een gemiste kans. Ook biedt dit een excuus voor andere gemeentes om niets te doen.
Rolf Steenwinkel / Regisseur Energie Infrastructuur
De gemeente De Wolden gaat er helemaal aan voorbij, dat er dit groengas niet voldoende beschikbaar is. De huidige groengasprijs ligt nu al heel veel hoger dan de gewone aardgasprijs. Er is veel te weinig biomassabeschikbaar om dit biogas te maken. Het is nu wachten op iemand die bezwaar maakt, zodat ook deze overheid door de rechter op de vingers zal worden getikt. De gemeente De Wolden laat zijn burgers letterlijk in de kou staan.
Advertentie