Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Impuls voor lokale aanpak energiearmoede

Gemeenten kunnen vanaf deze maand woningeigenaren ontzorgen door namens hen ISDE-subsidies aan te vragen en te ontvangen.  

02 februari 2024
energiearmoede
Shutterstock

Hoe krijg je mensen met een smalle portemonnee zo ver dat ze hun eigen woning verduurzamen en zo op energie gaan besparen? Een nieuwe, in Arnhem al met succes uitgeprobeerde werkwijze maakt het mogelijk dat gemeenten de aanvraag en financiering ervan volledig voor hun rekening nemen.

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Gemeente Tilburg
Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Collectieve wijkaanpak

De nieuwe methode is op verzoek van gemeenten ontwikkeld. Het moet ze meer tools in handen geven om een collectieve wijkaanpak van de grond te krijgen in wijken met veel kwetsbare inwoners. Op deze wijze kan de gemeente voor de hele wijk  de aanvraag van ISDE-subsidies overnemen, in de hoop dat dan meer bewoners voor verduurzaming openstaan.

Stabiliteit

Een Arnhemse pilot was daarin al succesvol. ‘Nu de energieprijzen en inflatie onvoorspelbaar blijven, zorgt verduurzaming voor stabiliteit’, stelt wethouder Cathelijne Bouwkamp (duurzaamheid, GroenLinks).  In de wijken Geitenkamp, Presikhaaf, Klarendal, Arnhemse Broek en Malburgen zette de gemeente de Subsidieregeling Eigen Woning Aanpak op. kunnen opzetten. Er kon worden gekozen voor een individuele aanpak en een collectieve, waarbij eigenaren van woningen bijvoorbeeld konden meeliften op de verduurzaming van corporatiewoningen in hun straat.

Armste postcodes

Volgens Bouwkamp worden op deze wijze Arnhemmers in de armste postcodes geholpen, wier woningen een laag energielabel hebben. ‘Door onze pilot kunnen we de drempel verlagen voor Arnhemmers om mee te doen. Minder bureaucratie en meer aanpakken. Daarmee verduurzamen we meer huizen en verhogen we ook het vertrouwen in onze lokale overheid.’

450 miljoen

In 2023 vroegen woningeigenaren in heel Nederland in totaal 250.000 keer een ISDE-subsidie aan voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler voor hun woning. Da is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 102.000 aanvragen in 2022. In totaal ging het in 2023 om een bedrag van 450 miljoen euro.

De voorwaarden waaraan gemeenten moeten voldoen om van de nieuwe werkwijze gebruik te maken staan op de website van de RVO. Daar is ook een handreiking voor gemeenten beschikbaar.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het probleem is dat Overheden tegenwoordig teveel mensen volledig willen ontzorgen. Burgers en bedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor hun eigen energievoorziening en de kosten daarvan. Overheden kunnen volstaan met het geven van voorlichting (mondeling/schriftelijk) en adviezen over geldleningen en/of subsidies. Daaraan hebben Gemeenten hun handen al vol.
Advertentie