Nieuwe Hollandse Waterlinie beschermt natuur
De Nieuwe Hollandse Waterlinie, een grotendeels vervallen verdedigingslinie van Muiden tot aan de Biesbosch, was ooit bedoeld om de vijand uit het oosten te keren. In het Pact van Rijnauwen, dat maandag werd ondertekend door het Rijk en vijf provincies, staan afspraken voor een grootscheepse opknapbeurt van de Waterlinie.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie moet niet alleen ‘de verrommeling en de claim op de open ruimte een halt toe roepen’, maar ook ‘bijdragen aan klimaatbestendigheid’ en ‘Nederland mooi maken door te investeren in landschap, erfgoed, water en beleving’. Zo valt te lezen in het Pact, dat volgens Marijke Buisman, woordvoerder van het Nationaal Project Hollandse Waterlinie, gezien moet worden als belichaming van de goede en noodzakelijk samenwerking tussen de vele betrokken partijen. De verschillende ministeries en provincies willen nu ‘samen flink wat projecten aanpakken’, aldus Buisman.
Meer dan tweehonderd verschillende deelprojecten moeten de Waterlinie veranderen in een landschappelijk gebied vol mogelijkheden voor recreatie en toerisme waarmee het volgens de plannenmakers tegelijk een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat krijgt. De brede waaier aan projecten bestaat onder andere uit de ‘bestendiging en ontwikkeling van het forteiland Pampus’ voor drie miljoen euro, de ‘recreatieve impuls Schansen Weesp’ (vijf miljoen), de inrichting van Fort Vechten tot Nationaal Informatiecentrum Nieuwe Hollandse Waterlinie (vijftien miljoen), en de ‘Natuur, landschap en recreatieve infrastructuur Lingekwartier’ (vijftien miljoen).
Kleinere projecten zijn onder meer: vervaardiging van educatief materiaal en de aanleg van fietsroutes. De provincies zijn verantwoordelijk voor de organisatie van de uitvoering. Het projectbureau verwacht dat er de komende twintig jaar in totaal een half miljard euro nodig is om alle ambities voor de Waterlinie waar te maken.
Zie ook:
Hollandse Waterlinie verdedigd (04/07/2005)
Verdedigingslinie moet toeristische trekker worden (29/03/2005)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.