Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nieuwe gebouwen lekken ook energie

Niet alleen oude gebouwen lekken energie, ook nieuwere panden verliezen nog onverwacht veel warmte. Infraroodmetingen kunnen het verlies voor grote woningbezitters als corporaties aanzienlijk helpen terugdringen.

11 april 2008

Dat stellen de gezamenlijke Provinciale Milieufederaties deze week  tijdens een presentatie over warmteverlies van gebouwen. De federaties scanden 24 gebouwen met infrarood op weglekkende energie. De resultaten zijn te zien op de donderdag geopende website www.ontdekhetlek.nl.

 

Directeur Bert van der Moolen van de Friese Milieufederatie riep gemeenten en andere overheden op om meer gebruik te maken van de infraroodtechniek. ‘Je ziet per huis waar de warmte naar buiten lekt en je kunt dus op maat isoleren. En de kosten vallen tegenwoordig erg mee. Je kunt ook in overleg met bijvoorbeeld de Gasunie een scan laten maken.’

 

En heb je het verlies eenmaal in kaart, dan loont het voor grote beheerders al snel om het lek aan te pakken. ‘Overheden kunnen dan hun eigen gebouwen beter isoleren. Tegelijk zouden gemeenten met de scan druk kunnen uitoefenen op corporaties en woningbouwverenigingen om het energieverlies te beperken’, aldus Van der Moolen. ‘Daar is nog veel te winnen’.

 

Want wat opvalt aan de 24 gescande huizen is dat niet alleen oude gebouwen veel warmte kwijt raken. Nieuwgebouwde huizen lekken meer dan gedacht. Kieren rond de ramen en slechte aansluitingen op de buitenmuren zorgen volgens Van der Moolen voor veel verspilling.

 

‘Het zijn vaak constructiefouten of slordige bouw. Loopt een vloer door tot onder de buitenmuur in plaats van tot onder de binnenste spouwwand, dan heb je een brug die jarenlang geld en warmte kost’.

 

Het eerste gebouw dat zijn warmteverlies prijsgaf was de woonboerderij van Ed Nijpels, scheidend commissaris van de koningin in Friesland. ‘Het gebouw scoort een zeveneneenhalf, Nijpels heeft veel aandacht besteed aan de isolatie. Er zaten nog wat kiertjes her en der en er is nog niet overal dubbel glas aangebracht. Anders was het cijfer nog hoger geweest’, aldus Van der Moolen.

 

Zie ook: Nijmegen onderzoekt warmteverlies daken (11/02/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie