Bodemwarmte benutten voor verduurzaming van oude woningen
Ook in de krappe binnenstad kunnen bodembronnen geboord worden.
Stel je voor: je woont in een prachtig historisch pand in hartje Amsterdam. Deze woning wil je graag duurzaam verwarmen en verkoelen met een bodemgekoppelde warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte en koeling uit de ondergrond naast de woning voor een aangename binnentemperatuur.
Met een kleine bodemboormachine kan er óók op krappe plaatsen in de binnenstad een bodembron worden gemaakt.
Bronboring bij een historisch pand
Bewoners aan het Frederiksplein in Amsterdam, die hun historische pand wilden verduurzamen met bodemenergie, hadden installatiebedrijf Ecensy ingeschakeld om een warmtepomp te installeren. Voor de bodembron werd de expertise van Geo4NRG ingezet. Deze organisatie voert bronboringen uit en plaatst bodemwarmtewisselaars. Met de kleine boormachine The Frog konden de boormeesters precies in de achtertuin van het pand komen.
Het alternatief? “Dan had de klant een grote machine over het pand heen moeten tillen,” vertelt boormeester Hidde Klomp. “Je bent alleen maanden bezig om hier een vergunning voor te krijgen. En het is vele malen duurder om er een kraan neer te zetten, áls het al mag.” Zelfs dan zou het nog maar de vraag zijn of een grotere boormachine wel in het kleine binnenplaatsje had gepast.
Dit komt er kijken bij een bronboring
“Het was een ingewikkelde klus,” beaamt Marnix Ike, technisch assistent bij Ecensy. Want ook zonder kraan heb je meerdere vergunningen nodig om te boren in de stad. Denk bijvoorbeeld aan een parkeervergunning, objectvergunning en transportvergunning. Deze worden geregeld door werkvoorbereider Dewi Klomp. Toeval treft dat zij de zus is van boormeester Hidde Klomp.
Aan de eettafel wordt er daarom nog wel eens over werk gesproken. Bijvoorbeeld hoe de boormachine een trap aan de voorkant van het huis op moest komen. “Onze vrachtwagen heeft een hijskraan. Deze heeft The Frog bovenaan de trap gezet,” vertelt Dewi. Hidde vult aan: “Vervolgens is de vloer van de gang vanuit de kelder verstevigd. Daardoor kon de boormachine direct doorrijden naar de tuin.”
Eenmaal in de tuin was er precies genoeg plek voor de boormachine. De andere spullen, zoals het spoelwater en de palen, stonden buiten het pand op de parkeerplaats. “Ik vond het erg spannend of het allemaal zou lukken,” zegt Marnix. “Tijdens de voorbereiding ben ik op twee dagen langs geweest.” De boormeesters hebben hem tijdens deze bezoeken precies uitgelegd waar ze mee bezig waren en hoe The Frog verschilt van andere machines. “Daar heb ik veel van geleerd.”
Na de bronboring
Marnix is tevreden over de bronboring. “Het is voor hen en voor ons een leuke uitdaging om op dit soort ontoegankelijke plekken toch een bodembron te kunnen maken. Het is heel bevredigend dat je het met z’n allen voor elkaar krijgt.” Hidde: “Wij willen dat mensen achteraf langslopen en niet kunnen zien dat hier een bronboring heeft plaatsgevonden.”
Zo ziet u maar: zelfs op de meest ontoegankelijke plekken zijn bodembronnen een mogelijkheid.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.