Site brengt huizenkoper en gemeente bij elkaar
De koper aan de macht op de woningmarkt, dat is de gedachte achter de website Nidoo. Nidoo brengt de woonwensen in kaart en geeft deze door aan de gemeenten.
Niet langer de ontwikkelaar maar de koper aan de macht op de woningmarkt. Dat is de gedachte achter de website Nidoo (latijn voor nestje). Initiatiefnemer Jeroen Hutten brengt de woonwensen in kaart en geeft deze door aan de gemeenten. Tiel en Venlo spreken van een ‘interessant project.’ ‘We waren de bewoners wel erg uit het oog verloren’.
Ontwikkelkolom
Het idee is zo eenvoudig dat het Hutten verbaast dat het niet eerder is uitgewerkt. ‘We draaien de ontwikkelkolom gewoon om: niet de ontwikkelaar zet een zelf bedachte woning in de markt, maar de toekomstige bewoner bepaalt zelf hoe en waar hij wonen’. Daarmee blijft een eenmaal gebouwd huis niet nog jaren leegstaan en wordt een groot project niet langer tegen hoge kosten afgeblazen omdat er minder dan 70 procent van wordt verkocht’.
Kopers kiezen locatie
Om dit te bereiken is er vanaf deze week een website in de lucht waarop mensen die een nieuw huis zoeken hun wensen kunnen aangeven. Op kaarten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu –de zogenoemde nieuwe kaart van Nederland- is te zien waar gebouwd mag worden en welke eisen er gesteld worden. Toekomstige kopers mogen daar dan zelf invulling aan even, een huis ontwerpen of aangeven op welke locatie ze precies dachten te bouwen.
Vergoeding per huishouden
Gemeenten kunnen intekenen op de site, tegen een vergoeding op basis van het aantal huishoudens. ‘Wij houden de kaarten voor hun gebied up to date, zodat alle denkbare locaties er werkelijk op staan, ook de binnenstedelijke uitbreidingen. Vervolgen geven we de woonwensen van geïnteresseerde mensen door, waarna de gemeente en de kopers de plannen verder kunnen uitwerken.’
Ontwikkelaar moet concurreren
Als er groen licht komt van de gemeente wordt er een ontwikkelaar of aannemer gezocht en kan de bouw beginnen. ‘Dus niet de ontwikkelaar is de aanbiedende partij, hij kan halverwege het proces aanschuiven en in concurrentie het werk aannemen of niet’.
Venlo en Tiel
Maar zien gemeenten ook iets in de site? Hutten schermt met een aantal grotere gemeenten die geïnteresseerd zijn. Zeker is dat Venlo en Tiel ‘zeer serieus nadenken’ over samenwerking. Er is nog niets getekend, maar beide gemeenten spreken van een mooie filosofie, waarin de koper weer centraal komt te staan’.
Huizen verkochten toch wel
‘De gedachte is erg sympathiek’, aldus teamleider ontwikkelbedrijf Akko van Asten van de gemeente Venlo. ‘Ik kom zelf uit de ontwikkelaars wereld en weet hoe vaak er voor de koper werd gedacht. De klacht dat deze zijn wensen niet terug zag werd genegeerd, de huizen verkochten toch wel’.
Ontwikkelaars bewegen niet
Maar dat is met de huidige crisis wel even anders, zo constateert hij samen met zijn collega Igor van der Valk van de gemeente Tiel. ‘Zoals alle gemeenten halen ook wij onze bouwplannen niet voor dit jaar. Van de meeste ontwikkelaars moeten we het nu niet hebben: die bewegen nauwelijks, wachten af en hopen dat de crisis weer overwaait.’
Koper weer in zicht
Via een site als Nidoo hopen de beide gemeenten in contact te komen met kopers en samen met hen locaties te ontwikkelen. ‘We waren de bewoners wel erg uit het oog verloren’, stelt van der Valk. ‘Misschien vinden we hen op deze manier weer terug’.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.