Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Neprom biedt plan aan voor woningbouw aan de randen van steden

Leden van de Neprom, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars, wezen 100 locaties aan voor de bouw van 230.000 woningen.

02 maart 2022
Kaart
Shutterstock

Versneld 230.000 woningen bouwen aan de randen van steden. De Neprom, de brancheorganisatie van projectontwikkelaars, biedt minister Hugo de Jonge een pasklaar plan aan. 'Het is van cruciaal belang dat de minister zijn kaarten niet alleen inzet op het verder verdichten van de steden, maar ook woonwijken aan de randen van de steden laat bouwen', schrijft de Neprom in een persbericht.

100 buitenstedelijke locaties

De Jonge komt binnenkort met de Nationale Woon- en Bouwagenda. Deze agenda omvat onder andere maatregelen die de bouw van een miljoen woningen moeten realiseren. Volgens de ontwikkelaars kan Nederland alleen door de combinatie van woningbouw in de stad én daarbuiten de grote tekorten voor 2030 terugdringen.

De Neprom reikt een uitgewerkt plan aan met 100 buitenstedelijke locaties, aangewezen door leden van de Neprom. De locaties, die nog niet in de officiële gemeentelijke plancapaciteit zijn opgenomen, bieden ruimte aan ongeveer 230.000 nieuwe woningen. 'Ongetwijfeld zijn er nog veel meer van dit soort locaties te vinden,' zegt  Desirée Uitzetter, voorzitter van Neprom. ´Veel van die gebieden zijn jaren geleden al aangewezen voor woningbouw, maar ze komen niet van de grond omdat er geen prioriteit aan wordt gegeven. De minister kan dit doorbreken, zodat er sneller meer betaalbare woningen gebouwd kunnen worden.`

Discussie

Uit recente berichtgeving van BNR bleek dat er ook tussen gemeenten en provincies discussie bestaat over het bouwen aan de randen van steden. Provincies hielden de plannen van wethouders tegen. De zorg bij veel provincies is volgens hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas dat door ruimte te geven aan de randen van de stad of buiten de stad, de binnenstedelijke projecten nooit meer van de grond komen. 'Maar dat is een zwart-wit redenering. We hebben zoveel woningen nodig en het loket makkelijke oplossingen bestaat niet,' aldus Verdaas.

Ook Verdaas is van mening dat bouwen aan de randen van de steden een deel van de oplossing is. 'Het plan van Neprom is een antwoord op de platgeslagen discussie: moeten we binnenstedelijk of buitenstedelijk bouwen. Dat is een simplificatie van wat nodig is. Je moet en-en doen.'

Appel

Het is niet zo dat ontwikkelaars, door zelf locaties aan te wijzen, nu op de stoel van wethouders willen gaan zitten, denkt Verdaas. 'Het is meer een appel van: wij hebben ons huiswerk op orde, als u een richting geeft, dan weten wij of en wanneer we aan de slag kunnen.' Dat is een signaal dat hij vaker krijgt van marktpartijen en beleggers. Ze vragen om richting zodat ze plannen kunnen maken en investeringen kunnen plegen.

Teammanager Ruimtelijk Beleid

Latentis in opdracht van Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Teammanager Ruimtelijk Beleid

Medewerker Personeelsadministratie

JS Consultancy
Medewerker Personeelsadministratie

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In veel gemeenten is de laatste 15 jaar al veel binnenstedelijke bebouwing gerealiseerd en zijn de verdere binnenstedelijke bebouwingsmogelijkheden beperkt. Én binnenstedelijke - én buitenstedelijke bebouwing is daarom in de meeste gevallen wél noodzakelijk. Echter bouwen naar behoefte is nog veel belangrijker. Let dus met name op de toekomstige aanwas en levensverwachting voor de totale bevolking van ons land (problematiek vergroening/vergrijzing) en bouw levensbestendige woningen voor alle categorieën huishoudens waaraan in de gemeente behoefte is.
Advertentie