Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Negen procent nieuwbouw in 2022 kreeg gasaansluiting

Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van Liander, Enexis en Stedin.

05 oktober 2023
De isolatie van een leiding van een collectief warmtenet in Zeewolde wordt afgelopen juli afgewerkt.
De isolatie van een leiding van een collectief warmtenet in Zeewolde wordt afgelopen juli afgewerkt.ANP

Nog bijna negen procent van de nieuwbouwwoningen in 2022 is aangesloten op het aardgasnetwerk. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van de drie grootste netbeheerders, Liander, Enexis en Stedin. Dat is opvallend, omdat in de zomer van 2018 een wijziging van de Gaswet van kracht werd die nieuwe bouwvergunningen met een aardgasaansluiting in de regel verbiedt.

Strategisch Adviseur Energietransitie

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Energietransitie

Beleidsadviseur Duurzaam en Circulair Bouwen

JS Consultancy
Beleidsadviseur Duurzaam en Circulair Bouwen

Toch uitzonderingen

De afgelopen vijf jaar liep het aantal nieuwbouwwoningen met een gasaansluiting ook daadwerkelijk terug. Toch hebben gemeentebesturen nog steeds de mogelijkheid van de nieuwe regel af te wijken. Dat kan op basis van een ministeriële regeling, opgesteld destijds onder gezag van toenmalig minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Die regeling geeft aan dat gemeenten een gasaansluiting mogen toestaan als er voor een nieuwbouwwijk geen technisch of financieel haalbaar alternatief is, terwijl de woningen wel broodnodig zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt een administratie bij, en meldde dat er begin 2023 tachtig gemeenten waren die nieuwbouw toch op gas lieten of laten aansluiten.

Driekwart

De betrokken partijen gingen er al in 2018 vanuit dat er nog jarenlange nieuwbouw met gasaansluitingen noodzakelijk was. In dat jaar kwam er een akkoord tot stand tussen netbeheerders, overheden, woningbouwcorporaties, milieuorganisaties en bouwbedrijven. In dat akkoord stond de ambitie om tot eind 2021 driekwart van de nieuwe woningen aardgasvrij te bouwen.

Dat is gelukt. In 2020 ging het om 87 procent en in 2021 om bijna 91 procent van de huizen, meldde koepelorganisatie Netbeheer Nederland eerder.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Voor de meer gegoeden onder ons gelden die regels natuurlijk niet.
Hielco Wiersma
Inmiddels is ook duidelijk dat het Rijksbeleid onvoldoende rekening houd met het feit dat aanzienlijke hoeveelheden nieuwwoningen -als gevolg van het ontbreken van goede alternatieven- vanaf 1 juli 2018 feitelijk ongewild nog steeds op gas worden aangesloten. Het is wrang dat deze eigenaren ook nog eens extra fiscale kostenverhogingen van het gasverbruik voor hun kiezen krijgen.
Advertentie