Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Verhuurverbod voor slecht geïsoleerde woningen’

Natuur en Milieu brengt in kaart waar meeste huizen met een label E, F of G staan.

13 december 2022
In Nijmeegse straat staat isolatiemateriaal klaar om een woning te verduurzamen.
In Nijmeegse straat staat isolatiemateriaal klaar om een woning te verduurzamen.ANP

Milieuorganisatie Natuur en Milieu vindt dat particuliere verhuurders zo snel mogelijk een verhuurverbod opgelegd moeten krijgen voor woningen met een E-, F- of G-energielabel. Ook zouden koopwoningen met deze labels alleen nog verkocht mogen worden 'als de verduurzaming naar ten minste label D geborgd is'.

Dat standpunt neemt de organisatie in bij de publicatie van de eigen Woningmonitor, waarin ze met cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek in kaart brengt in welke gemeenten de meeste woningen met deze labels staan.

Rijke gemeenten

Het grootste percentage niet-energiezuinige woningen staat in een aantal relatief welgestelde gemeenten. Het gaat om Heemstede (36 procent), Bloemendaal (34 procent) en Laren (30 procent). Dit bleek in eerdere jaren ook al het geval. In deze gemeenten staan veel huizen die vóór 1970 gebouwd zijn. Nieuwere dorpen en steden scoren dan ook veel beter, vaak met minder dan 5 procent: plaatsen als Almere, Lelystad, Nieuwegein, Barendrecht, Duiven en Purmerend.

Aantallen

Als het gaat om absolute aantallen, dan heeft Rotterdam vijf wijken met zeer veel niet-energiezuinige huizen. Het gaat om de wijken Charlois, Prins Alexander, Hillegersberg-Schiebroek, Delfshaven, Noord en IJsselmonde. De helft van deze 26.000 woningen is vóór 1965 gebouwd. In totale cijfers hebben Amsterdam (ruim 45.000) en Den Haag (een kleine 40.000) de meeste huizen met een label E, F of G. Het rijk schat dat heel Nederland 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen telt.

Dwang

Het kabinet wil van die laagste labels af. Maar anders dan Natuur en Milieu wenst, wordt daar weinig dwang voor gebruikt. De woningcorporaties hebben via koepelorganisatie Aedes eind 2021 afgesproken dat uiterlijk 2028 alle labels E, F en G uit de sociale huursector verdwenen zijn. In ruil daarvoor beëindigt de rijksoverheid de verhuurdersheffing. Blijkt een huurder in 2028 alsnog in een slecht geïsoleerde woning te zitten, dan krijgt hij of zij korting op de huurkosten.

Brussel

In Brussel wordt momenteel gewerkt aan een herziening van de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen. In afwachting daarvan heeft minister De Jonge van Volkshuisvesting aangekondigd dat hij vanaf 2024 energiezuinigheid wil laten meewegen in de hypotheek die mensen voor een woning kunnen krijgen. De ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken werken aan nieuwe leennormen. Gemeenten kunnen vanaf 2023 subsidies en vouchers geven aan doe-het-zelvers die hun woning isoleren. Met dit besluit reageerde de minister op Kamermoties van Laura Bromet (GroenLinks) en Caroline van der Plas (BBB).

De woningmarkt zelf beweegt ook. Huizenwebsite Funda liet weten dat woningen steeds vaker geselecteerd worden op hun energielabel, vanwege de huidige hoge energieprijzen. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek dat huizenkopers minder geld over hebben voor een woning met een laag energielabel.

Adviseur Economie

JS Consultancy in opdracht van de gemeente Hollands Kroon
Adviseur Economie

Regisseur Woningbouwopgave

JS Consultancy
Regisseur Woningbouwopgave

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie