‘Keijzer moet meteen ingrijpen op huurmarkt’
Makelaars en vastgoedmanagers trekken aan de bel over het sterk teruglopende aantal verhuurde woningen.
In het tweede kwartaal van 2024 is het aantal huurtransacties in de vrije sector opnieuw aanzienlijk gedaald. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar worden er nu ruim een kwart minder woningen verhuurd. Het aantal verhuurde eenheden van woningen daalde zelfs met een derde, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en in de VGM verenigde vastgoedmanagers.
Hogere huurprijzen
Het teruglopende aanbod vertaalt zich in hogere huurprijzen. De gemiddelde transactieprijs per vierkante meter is met 8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder en met 1,8 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. De huurprijzen stijgen het hardst in matig en weinig stedelijke gebieden.
Drenthe
Lang niet overal stijgen de huurprijzen in de vrije sector. In de provincies Noord-Holland, Brabant, Flevoland, Groningen en Friesland ging de huurprijs per vierkante meter ten opzichte van een jaar geleden omlaag. De sterkste huurstijging is in Drenthe te zien: plus 18 procent per vierkante meter, al blijft die provincie na Limburg het goedkoopst om te huren.
Moordend
NVM en GM zien in de cijfers de gevolgen van de nieuwe Wet betaalbare huur, van voormalig woonminister Hugo de Jonge. Doordat huurwoningen in het middensegment door de wet een maximale huurprijs gekregen hebben, kiezen veel verhuurders ervoor om ze te verkopen. Daardoor neemt het aanbod van huurwoningen snel af. ‘De concurrentie is inmiddels moordend’, zegt vakgroepvoorzitter Lana Gerssen van NVM Wonen.
‘Met name de kleinere woningen in de oudere wijken zijn niet meer rendabel'
Tegenovergesteld effect
Volgens Vastgoedmanagement Nederland-bestuurslid Ronald de Nas heeft de Wet betaalbare huur ‘in eerste instantie een tegenovergesteld effect’: ‘Met name de kleinere woningen in de oudere wijken zijn niet meer rendabel, onder meer doordat investeringen in verduurzaming te hoog zijn.’ De twee verenigingen roepen De Jonge’s opvolger Mona Keijzer op om in te grijpen.
Uitponden
‘Het wrange is dat huurders met een midden- of lager inkomen met name de dupe zijn van de cocktail aan maatregelen die het uitponden veroorzaakt’, stelt Gerssen. ‘Zij zijn namelijk vaak niet in staat, de woningen die ze eerder huurden, in de koopsector te financieren. En indien ze opnieuw in de middenhuur zoeken lopen ze tegen een nog kleiner betaalbaar aanbod aan.’
Statushouders
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ervaart ondertussen een andere scheefgroei op de huurmarkt: een tekort aan geschikte sociale huur voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Zo’n 85 procent van hen is alleenstaand. Maar slechts 9 procent van de sociale huurwoningen is 50 vierkante meter of kleiner en daarmee geschikt voor eenpersoonshuishoudens. Op dit moment wachten circa 11.000 statushouders op een woning.
De distributiesector, om maar wat te noemen, drijft op ca. 400.000 medewerkers uit het voormalig oostblok, die voor meer dan 80% op flexbasis werken. Zo! Daar komt geen vakbond binnen bij die bedrijven voor een normale CAO. Dat is een ONHOUDBAAR MODEL en aanjager van een fenomenale BEVOLKINGSGROEI. En dus ook veroorzaker nummer UNO van het woningtekort. De BBB en de VVD zullen hier niet op willen ingrijpen. In het nieuwe onderzoek van ABF Research is het woningtekort de afgelopen jaren door de groei van het aantal huishoudens alleen maar toegenomen. De prognose is, bij gelijkblijvende bevokkingsgroei, dat er na 2030 nog eens een miljoen woningen moeten worden bijgebouwd. Voor de woningzoekenden is dit vervelend, maar is een klein clubje mensen dat aan dit systeem heel veel geld verdient. En die zijn zeker aangesloten bij de VVD en bij BBB. Het wordt alleen maar erger. Het houdt niet op.