Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Openstellen natuur versterkt lokale economie

Het openstellen van verschillende natuurgebieden voor publiek levert een aanzienlijke groei van banen en bestedingen op in en rond het natuurgebied.

14 juni 2012

Het openstellen van natuurgebieden voor publiek levert aanzienlijke groei van banen en bestedingen op in en rond het gebied. Dat blijkt uit onderzoek naar uiterwaarden voor het Gelderse project Rijn in Beeld.

Twee keer zoveel inkomsten

Uiterwaarden die zijn opengesteld voor wandelaars leveren twee keer zoveel inkomsten op als gebieden langs de rivier die slechts beperkt toegankelijk zijn voor recreanten, aldus de onderzoekers.

170 banen

Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd - dat voor Rijn in Beeld het onderzoek uitvoerde - vergeleek drie uiterwaardgebieden met elkaar. Het uiterwaardgebied met de hoogste mate van natuurlijkheid en openstelling, de Gelderse Poort, heeft de hoogste waarde van de vrije tijdseconomie, uitgedrukt in aantal banen (170) en de omvang van bestedingen (6,3 miljoen euro). Dat is bijna twee keer meer dan in de vergelijkingsgebieden, het agrarische uiterwaardgebied Brabantse Bedijkte Maas en het beperkt opengestelde uiterwaardlandschap Midden-IJssel.

Dagrecreatie neemt toe

Uit het onderzoek komt naar voren dat in de periode dat natuur werd ontwikkeld en opengesteld de bedrijvigheid gericht op dagjesmensen in de Gelderse Poort sterk toenam. Het gaat daarbij onder andere om bootverhuur, fietsverhuur, horeca en bijvoorbeeld excursiebureaus. Naarmate een gebied aantrekkelijker wordt, stijgt ook het aantal verblijfsaccommodaties.

Discussie over kwetsbare natuur

Volgens onderzoeker Tinco Lycklama van Ruimte & Vrije Tijd zijn de uitkomsten van belang in de terugkerende discussie over de toegankelijkheid van natuurgebieden. ‘Het blijkt mee te vallen met de kwetsbaarheid van ontwikkelde natuurgebieden en de verstoring door bezoekers. Zo werd jaren gedacht dat de zwarte ooievaar alleen voorkomt in niet-verstoorde gebieden, maar sinds vorig jaar komt deze soort weer in de Gelderse Poort en doet het daar prima.’ Ook zijn er ‘spectaculair veel’ andere vogels, insecten en plantensoorten teruggekomen in het gebied, ondanks de recreatie.

Meer draagvlak

‘Als je de natuurlijke processen hun gang laat gaan, kunnen mensen prima genieten van die nieuwe natuur. Groot voordeel is dat daardoor ook het draagvlak groter wordt om natuurgebieden aan te leggen of te herstellen.’

Robuust

Volgens Lycklama moet het natuurgebied wel een zekere ‘robuustheid’ hebben voordat bezoekers er kunnen recreëren zonder planten en dieren te verstoren. Dat kost tijd, maar vergt ook een bepaalde schaalgrootte. ‘De Gelderse Poort, van Nijmegen tot Millingen is een gigantisch uitgestrekt natuurgebied. Daar is voor broedende vogels altijd wel een rustig plekje te vinden.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie