SER: Meer aandacht voor perspectief nodig in klimaatbeleid
In het Nederlandse klimaatbeleid en beleid voor landgebruik is nog te weinig aandacht voor het bieden van perspectief aan bedrijven.
In het Nederlandse klimaatbeleid en beleid voor landgebruik is nog te weinig aandacht voor het bieden van perspectief aan bedrijven en werkenden. Dit staat in een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het polderorgaan, waarin vakbonden en ondernemersorganisaties samen adviezen opstellen voor het kabinet, pleit voor een sterkere inzet op bijvoorbeeld scholing en aandacht voor de schaarste aan personeel.
Veranderingen
Volgens de SER is voor meer dan een half miljoen Nederlanders, werkzaam in de zogenoemde groenblauwe sectoren, het werk sterk aan het veranderen. Dan gaat het om de sectoren agri & food, water-, bodem- en natuurbeheer. ‘Zij hebben volop te maken met meer droogte én meer wateroverlast, verminderde bodem- en waterkwaliteit, en ook met een toenemende schaarste aan menskracht, schoon water en fysieke ruimte en beleid op dat gebied.’
Moeite met omschakelen
De leden van de SER hebben de indruk dat bedrijven in de betrokken sectoren soms moeite hebben met omschakelen. ‘Bedrijven weten niet altijd waar ze aan toe zijn, waar het beleid heen gaat, en dan is het lastig investeren en inspelen op veranderingen. Echte systeemveranderingen blijven nog uit. Daardoor komt veel innovatie neer op optimalisatie van huidige werkwijzen.’
Arbeidsmarkt
De raad roept het kabinet daarom op om actiever te sturen op bijvoorbeeld samenwerking tussen onderwijsdisciplines. Ook vindt het orgaan het gezien de structureel krappe arbeidsmarkt raadzaam om te investeren in arbeidsbesparende technologieën.
Transitiepaden
Perspectief is daarbij heel belangrijk, aldus de SER. ‘Zorg dat transitiepaden echt realistisch zijn en perspectief bieden voor ondernemers en werkenden, zodat zij in beweging komen.’ De raad geeft aan ‘graag bereid’ te zijn om te helpen met de dialoog tussen boeren, vakbonden, milieuorganisaties en burgers over de mogelijke routes naar ‘toekomstbestendig werk’.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.