Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lobbyen voor zelfstandigheid

Goedereede op het Zuid- Hollandse eiland Goeree- Overflakkee kiest voor zelfstandigheid terwijl de drie andere gemeenten fusie willen. In het Gooi blijft Bussum zich verzetten tegen de herindeling.

16 oktober 2009

Het regionale belang is een van de nieuwe criteria op grond waarvan besloten kan worden tot herindeling en fusie van gemeenten. Zowel in het Gooi, als op Goeree-Overflakkee ligt de regie voor het herindelingsproces niet meer bij de gemeenten. Staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA ) heeft het voorstel tot fusie van Bussum, Muiden, Naarden en Weesp afgelopen zomer naar de Raad van State gestuurd.

 

Bij gebrek aan eensgezindheid op Goeree-Overflakkee heeft de provincie Zuid-Holland het initiatief genomen om Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Overflakkee tot één nieuwe gemeente te vormen per 1 januari 2013, eventueel per 2012. Het belang van de regionale ontwikkeling en het oplossen van regionale knelpunten zoals in infrastructuur zijn de belangrijkste argumenten voor deze herindeling.

 

In het geval van Bussum en omgeving is de commissie van wijzen onder leiding van oud-burgemeester en voormalig CDA-senator Wolter Lemstra met dezelfde argumenten gekomen. De staatssecretaris heeft die conclusies overgenomen. Voor Goeree-Overflakkee deed de commissie-Schutte dit voorwerk. Goedereede en Bussum proberen beide de ongewenste fusie met buurgemeenten tegen te gaan, ook omdat in beide gemeenten blijkt dat de bevolking tegen het verlies van zelfstandigheid is.

 

Eiland

 

De lobby van Goedereede verkeert daarbij nog in een beginstadium omdat het herindelingsproces daar nog niet zo ver gevorderd is. Een meerderheid van de gemeenteraad van Goedereede kiest voor zelfstandigheid in combinatie met samenwerking in de regio.

 

SGP-fractievoorzitter Hans Klepper - tegen fusie - vindt het terecht dat regionaal belang meetelt: ‘We zijn op Goeree-Overflakkee op elkaar aangewezen. Het is ook niet verstandig zijn als we niet samenwerken. Wij scoren ook goed op samenwerking, maar onze bestuurskracht is nog beter op de terreinen waarop we niet samenwerken.’ Welke taakgebieden beter gaan zonder samenwerken, kan Klepper niet aangeven.

 

Complicerend voor de SGP in Goedereede is dat partijgenoten in Oostflakkee meer heil verwachten van fusie, dan van herindeling. Daarnaast hebben coalitiepartner CDA -Goedereede, plus oppositiepartij VVD , gekozen voor fusie. Volgens Klepper is het CDA onder druk van de partijgenoten in Provinciale Staten van standpunt veranderd.

 

CDA-fractievoorzitter Henk van Oostenbrugge verdedigt de ommezwaai: ‘Het is gezien het standpunt van de andere gemeenten en de provincie niet meer realistisch om zelfstandig te blijven. Het ontwikkelen van onze kernen kan alleen in regionaal verband. Als wij niet meedoen met herindeling, komt daar niets van terecht. Dat miskennen maakt het ontwikkelen van onze dorpen kostbaarder, het duurt langer en is dus ook niet in het belang van onze burgers.’

 

Zwaargewicht

 

De Bussumse CDA -fractievoorzitter Jeannette Wolters vindt het niet in het belang van de Gooi- en Vechtstreek als er een grote gemeente van zeventigduizend inwoners zou ontstaan - zoals staatssecretaris Bijleveld wenst. Wolters: ‘Je moet je afvragen of dat goed is voor het gebied. Tegelijkertijd zegt men dat er tussen Almere en Amsterdam een zwaargewicht moet komen, maar dat ben je met zo’n gemeente niet.’

 

Een fusie met alle gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek als de allerbeste oplossing, zoals ook is vastgesteld door de commissie-Lemstra, gaat het Bussumse CDA te ver. Een grote gemeente kan bijvoorbeeld de bereikbaarheidsproblemen van het mediapark in Hilversum oplossen. Wolters: ‘Maar ik zie ons niet de stap naar een grote Gooistad maken. We kunnen beter kijken of we niet een aantal taken naar het gewest kunnen overbrengen.’

 

De lobby van Bussum bij de Tweede Kamer is daarom gericht op het behoud van de zelfstandigheid, ook omdat de inwoners zich voor die optie hebben uitgesproken. ‘Een samengaan met Naarden kan nog een logische stap zijn, maar ook dan moet je oppassen omdat Bussum groter is dan Naarden. Het gaat er uiteindelijk om wat voor de hand ligt en wat geografisch het beste op elkaar aansluit.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie