Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lezing over beloftes smart city

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) houdt op woensdag 25 mei een academielezing in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Hoogleraar Rob Kitchin (National University of Ireland Maynooth) legt uit hoe smart city-beloftes waargemaakt kunnen worden en hoe risico’s op negatieve gevolgen minimaal blijven.

20 mei 2016

Professor Albert Meijer (Universiteit Utrecht) geeft na afloop een reflectie op de lezing. Het uitgangspunt van de lezing 'Smart Cities: Realising the promises whilst minimizing the perils' is dat de inzet van data en nieuwe technologieën de stad kunnen helpen bij de leefbaarheid. Volgens PBL is de belofte van smart cities groot: duurzamere, inclusievere, groenere, veerkrachtigere steden dankzij digitale technologie. Maar het is niet alleen hosanna met al die technologische vooruitgang.

De ‘technocratische’ benadering van smart cities levert ook kritiek op. De gevaren zijn onder meer een toename van ongelijkheid, een ‘Big Brother is watching you’-gevoel bij burgers, overheden die volledig afhankelijk worden van IT-leveranciers, hackers en technische storingen die het stedelijk leven verstoren. Kitchin beantwoordt de vraag hoe smart cities kunnen leiden tot een versterking van de publieke ruimte en het zelforganiserende vermogen van gemeenten, maar ook hoe meer surveillance vermeden kan worden door de overheid. Denk daarbij aan vragen als: Welke rol heeft de overheid? Welke goede voorbeelden van smart cities zijn er? Wat zijn de grootste knelpunten en hoe kunnen overheden innovatie en experimenteerruimte stimuleren? Voor meer informatie over de lezing kunt u terecht op de website www.pbl.nl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie