Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kwart gemeenten scheidt afval na inzameling

Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS.

ANP
23 oktober 2024
afvalscheiding
Shutterstock

Bij een kwart van de gemeenten scheiden inwoners niet zelf hun afval, maar gebeurt dat pas na de inzameling. Dat meldt het CBS, dat daarover voor het eerst cijfers verzamelde. Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons kunnen worden hergebruikt, onder meer als kunststof en biogranulaat.

Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

JS Consultancy
Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

453 kilo per persoon

In Nederland werd vorig jaar 8,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld, omgerekend zo'n 453 kilo per persoon. Een jaar eerder was dat 460 kilo. Daarvan is 177 kilo per persoon restafval en 92 kilo is gft. De inwoners van Ameland gooien jaarlijks elk 713 kilo bij het restafval en zijn daarmee koploper. In Horst aan de Maas gaat gemiddeld niet meer dan 26 kilo per inwoner bij het restafval.

Minder papier en karton

De hoeveelheid papier en karton is al jaren een gestaag afnemende afvalstroom. Vorig jaar ging 43 kilo aan oude kranten en dozen in de papierbak, 2 kilo minder dan een jaar eerder. Tijdens de coronacrisis kende die afvalstroom juist een piek. Omdat de pakketbezorgers overuren maakten, ging in 2020 64 kilo afval per persoon bij het oud papier. Schiermonnikoog zamelde vorig jaar het meeste papier en karton in, 159 kilo per inwoner. In Den Haag bleef de hoeveelheid steken op 16 kilo per persoon.

GFT

Bij de inzameling van groente-, fruit- en tuinafval ziet het CBS duidelijk verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden. Zo verzamelde een Amsterdammer vorig jaar niet meer dan 4 kilo aan etensresten en tuinafval, terwijl in de Drentse plaats Westerveld de inwoners ieder 241 kilo gft weggooiden. Dat heeft volgens het CBS vooral te maken met het gebrek aan ruimte voor gescheiden inzameling in de steden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
De noodzaak voor eenduidig landelijk beleid op het gebied van afvalverwerking is urgent. Het lijkt/is veel efficiënter om het afval -machinaal met enige beleiding- bij de verbrandingscentra zelf te scheiden.
Nu worden huishoudens met soms beperkte opslagruimte opgezadeld met 3 grote afvalcontainers (niet erg duurzaam en bovendien juist uitnodigend om meer afval te produceren) en in huis zelfs met nog een stuk of 3 andere verzamelpunten om aan de gevraagde afscheidingswensen van Gemeenten te voldoen.
Daar tegenover zie je notabene Gemeenten met een verbrandingsoven die het afval ongescheiden inzamelen en waarschijnlijk (?) ook nog verbranden. Hoogste tijd om eens orde te scheppen in deze rijstebrei.
P. Smit
Nascheiding gaat over PMD.
GFT uit restafval kan worden vergist maar mag niet worden gecomposteerd. Restant wordt verbrand.
Textiel en Oud Papier gesorteerd uit Restafval zijn niet meer herbruikbaar en kunnen alleen nog maar worden verbrand.

Scheiden aan de bron blijft noodzakelijk om hergebruik mogelijk te maken. En ja, scheiden aan de bron begint in huis met gebruik van een bakje voor iedere soort. Ook voor kleinbehuisden.
Hielco Wiersma
Textiel en kanton/oud papier kunnen gemakkelijk in grotere containers op één of meerdere plekken in een Gemeente worden ingezameld.
Advertentie