Reichswald wordt toch geen nationaal park
Natuurliefhebbers hebben het nakijken en tegenstanders van windturbines vrezen voor wat komen gaat over de grens bij Groesbeek.
Het Reichswald, net over de grens bij Nijmegen, krijgt toch geen beschermde status. De deelraad van het Duitse Kleve heeft besloten het bosgebied niet te nomineren voor de status nationaal park.
Grensoverschrijdend
Natuurmonumenten en gemeenten aan de Nederlandse kant van de grens, zoals het Gelderse Berg en Dal en het Limburgse Gennep en Mook en Middelaar hadden er de afgelopen maanden juist bij het Duitse districtsbestuur voor gepleit van het Reichswald een nationaal park te maken. Aan Nederlandse zijde lagen er bovendien plannen tot een grensoverschrijdend park te komen door de Mookerhei en de Jansberg er onderdeel van te laten zijn. Daarmee zou het nieuwe park ongeveer samenvallen met het middeleeuwse Ketelwald, het heuvelachtige oerbosgebied dat tussen Nijmegen en Xanten lag.
Vergroening
Reichswald als nationaal park zou goed zijn voor het toerisme, de natuur en de economie in de regio. En niet te vergeten: ermee zou worden voorkomen dat er een batterij aan windmolens langs de grens zouden verrijzen. Duitse boeren zagen de plannen voor een nationaal park overigens niet zo zitten. Zij vreesden voor hun bedrijfsvoering. Nu de Kreistag Kleve anders besliste – CDU en FDP stemden tegen – is de kans dat er een windpark met elf 270 meter hoge windturbines komt een stuk groter geworden. Jaren eerder werd dat project geschrapt, maar intussen is in Duitsland de regelgeving versoepeld in het voordeel van de vergroening.
Referendum
Bezorgde omwonenden zijn intussen bezig voldoende handtekeningen te verzamelen om een referendum – een zogeheten Bürgerentscheid – over het windmolenpark af te dwingen. Daarvoor zijn zo’n 10.000 handtekeningen nodig, waarbij alleen die van ingezetenen van de Kreis Kleve geldig zijn.
De fundering bestaat uit een enorme hoeveelheid gewapend beton, de mast en gondel zijn van hoogwaardig staal, de wieken van plastic en er gaat een partij olie in om de boel te smeren waar een paard de hik van krijgt. Dan moeten er ook nog allerlei kranen aan te pas komen om hem te bouwen, bijzondere transporten etc. Zo'n ding is zeg maar: een landschapsverkrachtend monument van fossiele brandstof. Populair onder boeren, de industrie en politici; onder nukubu's niet zo.