Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Klimaatwet legt de lat hoger

In Kamerbrief kondigt minister Jetten voor Klimaat en Energie aan dat hij in de Klimaatwet aangescherpte doelen voor CO2-reductie opneemt.

18 februari 2022
Windmolens en zonnecellen

‘Nederland wil koploper zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde’, schrijft minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie aan de Kamer. Om handen en voeten te geven aan die ambitie wil hij dit voorjaar de Klimaatwet aanpassen en het doel van 49 procent CO2-reductie ophogen naar 55 procent in 2030. Ook wil hij tussendoelen voor 2035 (70 procent) en 2040 (80 procent). Het doel voor 2050 wordt aangescherpt van 95 procent CO2-reductie naar klimaatneutraliteit.

Projectleider Magicplan

JS Consultancy
Projectleider Magicplan

Strategisch Adviseur

GGD Hollands Noorden
Strategisch Adviseur

Bottleneck

Het wetsvoorstel voor aanpassing van de Klimaatwet wil Jetten dit voorjaar aanbieden aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is wet- en regelgeving ‘een van de belangrijkste’ instrumenten om de klimaatdoelen te bereiken, maar tegelijkertijd een bottleneck. Hij schrijft daarover: ‘Een groot risico voor de uitvoering van het klimaatbeleid is dat de uitvoering van het wetgevingsprogramma, waarvoor kabinet en beide Kamers nodig zijn, vertraging oploopt.’

Restemissiedoel

In zijn brief schrijft hij verder dat het kabinet voor 2030 een maximale uitstoot (‘restemissiedoel’) wil vaststellen voor elk van de sectoren gebouwde omgeving, landbouw, landgebruik, mobiliteit, industrie en elektriciteit. De maatregelen die in het coalitieakkoord staan zijn volgens Jetten goed genoeg voor een CO2-reductie van 49 tot 62 procent in 2030.

Teugels

Om de klimaatdoelen te halen, wil de minister zich verzekeren van de samenwerking van gemeenten, provincies en waterschappen. Hij kondigt alvast aan de teugels hiervoor meer in handen te nemen. ‘De interbestuurlijke regie op kaders, randvoorwaarden en instrumentarium dient (…) te worden verstevigd.’

Adviesraad

In de aangepaste Klimaatwet zal een ‘onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad’ worden verankerd. Die zal het kabinet gevraagd en ongevraagd adviseren over klimaatbeleid, zowel over ‘de nieuwe langetermijnstrategie’ als over techniek en innovatie.

Extra windmolens

In mei presenteert het kabinet het beleidsprogramma Klimaat en Energie, dat een uitwerking geeft van de maatregelen uit het coalitieakkoord. Daartoe behoren onder andere extra windmolens op zee (21 gigawatt ‘rond 2030’ in totaal) en voorbereidingen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Ook kondigt Jetten in de Kamerbrief een Nationaal Plan Energiesysteem 2050 aan. ‘Een eerste opzet (…) is voor de zomer voorzien.’

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. Schaap
Is deze ambitie gestoeld op realiteit of op idealisme?
P. Smit
"‘Nederland wil koploper zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde’, schrijft minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie aan de Kamer."

Wie is dan precies 'Nederland'?

Mij mag hij in ieder geval al niet meetellen.
Advertentie