Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Aantal sociale huurwoningen mag sowieso niet afnemen

De Tweede Kamer wil dat het aantal sociale huurwoningen de komende tijd in ieder geval niet afneemt. Een meerderheid in het parlement nam een motie van de SP hierover aan.

20 januari 2022
shutterstock-1321813538.jpg

De Tweede Kamer wil dat het aantal sociale huurwoningen de komende tijd in ieder geval niet afneemt. Een meerderheid in het parlement nam een motie van de SP hierover aan. Mark Rutte wilde dit aanvankelijk niet toezeggen omdat hij de uitwerking van de plannen van het nieuwe kabinet wilde afwachten, maar mede op aandringen van CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gaf de premier uiteindelijk toch toe.

Extra garanties
In de motie die SP-leider Lilian Marijnissen had ingediend wordt opgemerkt dat het aantal sociale huurwoningen sinds 2013 met 100.000 is afgenomen. Omdat onder het nieuwe kabinet-Rutte IV sociale huurwoningen ook verkocht moeten kunnen worden, vroeg ze het kabinet om extra garanties. Rutte wilde een brief van de nieuwe minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge afwachten voor hij hier harde uitspraken over deed. Marijnissen had hier weinig begrip voor. ‘Ik kan me geen scenario voorstellen waarin dit geen wenselijke motie is.’

Coalitiepartners steunen motie
Heerma van de coalitiepartij CDA schaarde zich achter de SP. ‘Als je ambitie is om de komende tien jaar een miljoen woningen bij te gaan bouwen waarvan het coalitieakkoord aangeeft dat twee derde in het betaalbare segment moeten zitten’, zei hij. ‘Ik denk dat de minister-president hier wel kan aangeven, gewoon alleen al getalsmatig, dat als we zó veel gaan bouwen in het betaalbare segment de uitkomst nooit kan zijn dat we eindigen met minder sociale huurwoningen.’ Marijnissen wees de premier erop dat het een eenvoudige motie is. Die liet zich hierdoor uiteindelijk overtuigen. ‘Ik vind het prima.’ De motie kreeg uiteindelijk steun van alle coalitiepartijen, en ook bijna de voltallige oppositie. Alleen JA21 en de Groep Van Haga stemden tegen. (ANP)

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
We willen in dit land graag de verzorgingsstaat behouden, maar we hebben de situatie waar we in zitten toch niet goed geanalyseerd. We worden geconfronteerd met een financieel lek, dat lek heet vergrijzing. Daar kunnen we niet zoveel aan doen. Misschien kunnen we de zegeningen van bevolkingsafname omarmen? Prima plan. Er is nog een andere kostenpost, waar we wel veel aan kunnen doen. Die kostenpost heet immigratie. Lees het rapport "drukker, diverser en dubbelgrijs". De politiek kan roepen wat zij wil, maar als dit lek niet wordt gedicht, dan heeft het geen zin. Ook arbeidsmigratie heeft volgens dit rapport geen zin als we dat niet selectief doen. Als we doorgaan met het huidige type arbeidsmigratie, die met name leidt tot toename van het aantal fietskoeriers uit Litouwen die binnen tien minuten een pakje roomkaas kunnen bezorgen, dan nemen de kosten van de verzorgingsstaat nog sneller toe. Alleen als we de asielmigratie kunnen beperken en de arbeidsmigratie selectiever kunnen maken, heeft het zin om te zetten dat het aantal sociale huurwoningen niet mag krimpen. Dan zijn we met z'n alleen constructief bezig, anders wordt het een bodemloze put.
Ab / beleidsmedewerker
https://www.groentennieuws.nl/article/9391898/hi …

Dit bedoel ik, bijvoorbeeld. De mensen die hier gaan werken hebben allemaal een droom en die droom is niet om tomatenplukker te blijven in het Westland. Zij willen, terecht, een fijne toekomst in Nederland. Na vijf jaar wit werken in Nederland krijgen deze moderne slaven een verblijfstitel voor onbepaalde tijd en kunnen zij zich inschrijven voor een sociale huurwoning. Het voordeel is voor de werkgever, het nadeel is voor de samenleving. Als we op deze voet doorgaan, heeft het bijbouwen van meer sociale huurwoningen geen enkele zin. Dat hebben we in de tweede kamer helaas niet gehoord van mijnheer Jesse Klaver en consorten.



K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Weer helemaal eens met @Bart. Over de negatieve effecten van immigratie willen de meeste politieke partijen niet eens nadenken, met uitzondering van JA21, SP, PVV en FvD maar die laatste twee doen dat op zo'n onbeschofte wijze dat iedere uitnodiging om daar serieus over na te denken in de kiem gesmoord wordt.
H. Wiersma / gepens.
Weet het Kabinet wel dat inmiddels op een sociale huurwoning ca. 150.000 euro per woning moet worden bijgelegd? Wel het onderliggende rekenplaatje meenemen graag.
H. Wiersma / gepens.
Onder normale omstandigheden (dus zonder immigratie) zou de piek van de vergrijzing na 2040 afnemen. Met de effecten daarvan dus wel rekening houden bij het realiseren van méér woningen. M.a.w. het aantal woningen schommelt nogal. Denk ook aan de afname van de gemiddelde woningbezetting/individualisering, het aantal echtscheidingen, expats, buitenlandse studenten etc.
Jan
Ik wil alle reaguurders er wel even op wijzen dat deze motie er louter over ging om bestaande sociale huurwoningen niet meer te verkopen. Daar kun je toch niet tegen zijn? Heel veel starters zitten te springen om een betaalbare huurwoning en kunnen een koopwoning niet betalen.
Advertentie