Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten kunnen eerder geld voor bouw aanvragen

De miljoenen voor vastlopende bouwprojecten worden betaald uit een deel van het geld dat is gereserveerd voor de Woningbouwimpuls.

ANP
28 april 2023
Mannen werken aan fundament van woning
Shutterstock

Woningbouwprojecten dreigen vast te lopen omdat rentes en bouwkosten oplopen. Daarom geeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) 250 miljoen eerder uit dan hij had gepland. Dat moet het mogelijk maken voor gemeenten om geld aan te vragen voor projecten die nu dreigen te worden uitgesteld of stopgezet. Daarnaast gaat er 300 miljoen euro nieuw geld naar de bouw van flexwoningen.

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

JS Consultancy
Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

Woningbouwimpuls

De miljoenen voor vastlopende bouwprojecten worden betaald uit een deel van het geld dat de komende jaren is gereserveerd voor de zogeheten Woningbouwimpuls. Hiermee moesten woningbouwprojecten worden gesteund waarvan de financiering ook onder normale omstandigheden niet rond kwam, bijvoorbeeld op oude fabrieksterreinen. Een woordvoerder van De Jonge zegt dat investeren in zulke projecten geen zin heeft als de bouw nu stilvalt. De minister geeft er prioriteit aan om dat laatste tegen te gaan.

Flexwoningen

De Jonge betaalt zijn investering in flexwoningen uit nieuw geld dat hij in het kabinet krijgt toegeschoven voor verschillende doelen, waaronder de huisvesting van gevluchte Oekraïners en statushouders. Het geld wordt de komende vier jaar uitgegeven.

Grondprijzen moeten dalen

‘Maar de overheid kan dit niet alleen’, zegt De Jonge over zijn plannen om de bouw draaiende te houden onder de huidige economische omstandigheden. Daarvoor zullen bijvoorbeeld de grondprijzen moeten dalen en bouwplannen soms moeten worden aangepast, vindt de bewindsman.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De oorzaak van het woningtekort is de bevolkingsgroei, met name door arbeidsmigratie. Kassen, slachterijen en distributiecentra. En daarna de asielmigratie die maar toe blijft nemen. Het kabinet heeft NIETS gedaan om deze groei af te remmen. De behoefte naar woningen stijgt sneller dan het tempo waarin wij woningen kunnen bouwen. Dat was al zo, maar met oplopende rente en bouwkosten wordt het onmogelijk. 300 miljoen beschikbaar stellen voor de bouw van flexwoningen is een druppel op de gloeiende plaat. En wat is het? Het doet me denken aan de na oorlogse woningbouw. Meuk, we zitten er nu nog steeds mee. Dus als we gaan proberen om met woningbouw de bevolkingsgroei bij te houden, dan zal dat ertoe leiden dat we zo goedkoop mogelijke rotzooi neer gaan zetten. Het kabinet MOET prioriteit gaan stellen aan het afremmen van de bevolkingsgroei maar doet dat niet, VVD, D66 en CDA zitten dwars met betrekking tot de arbeidsmigratie en D66 en CU met betrekking tot de asielmigratie. Je zou van een partij als D66 tot het idee hebben dat zij zich in zouden spannen voor beperking van de arbeidsmigratie voor kassen en slachterijen, maar niks hoor. Een aanzet om iets te doen met de (veel te slappe) aanbevelingen van de commissie Roemer? D66 doet het niet. Deze partij zit tot zijn nek in de werkgeverslobby EN in de lobby van ngo’s. Als we die 800.000 arbeidsmigranten naar huis sturen dan is het woningtekort in één keer opgelost. We kunnen dan geen pakjes meer bestellen bij Amazon en zullen dan weer gewoon naar de winkel om de hoek moeten. Prima voor deze winkels. Varkensboerderijen zullen moeten sluiten, want er is geen personeel meer voor de slacht. We hebben maar één land en we zijn het aan het verzieken. Flink aan het verzieken. Als we ons land verziekt hebben, dan hebben we niets meer.
Nico Bos
Dit probleem is eigenlijk geheel terug te voeren naar het ECB rentebeleid dat de zwakke Zuid-Europese landen jarenlang bevoordeeld heeft met hun kapitaal aflossingen. Nu de rente weer stijgt dankzij de geïntroduceerde inflatie is plotseling het hek van de dam en is de aangerichte schade onomkeerbaar. En nu gaat de minister de marktwaarde van grond ff aanpassen??' Hoe doe je zoiets... subsidie op bouwgrond? Boeren uitkopen met een EU subsidiepotje dat bedoeld is om stikstof uitstoot te reduceren? In welke waanzin zijn we beland met dit slapende kabinet dat voortdurend de boot mist?
Hielco Wiersma
Dit is een druppel op een gloeiende plaat. Als hiermee 2000 (meer) woningen worden gebouwd ben je spekkoper. Uit de huidige stand van zaken op de woningmarkt blijkt overigens steeds nadrukkelijker dat méér bouwen vooral moet worden gerelateerd aan de renteontwikkeling en dat overvraag op de eigenwoning markt vooral uit de hoek van de huurdersmarkt komt. Vooral de onbalans in vraag en aanbod en de kostenontwikkeling (denk o.a. aan de rente) voor de huurder versus eigenaar en onbalans in vraag en aanbod zijn het laatste decennium de oorzaak van onvoldoende woningbouw.
Advertentie