Advertentie
ruimte en milieu / Redactioneel

Besmette ov-plannen

Steden zijn niet zo ambitieus in het aanpakken van de infrastructuur. Nieuwe woonwijken bedacht, maar geen aandacht voor de infrastructuur: een metro, een lightrail.

07 juni 2019

Als alle bouwplannen van de gemeenten samen daadwerkelijk worden uitgevoerd, dan worden de afspraken in de Nationale Woonagenda ruim gehaald. Aan ambities in het stapelen van stenen geen gebrek. 

Vooral in de grote steden zijn de geprognotiseerde woningaantallen duizelingwekkend. Waren steden ook maar zo ambitieus in het aanpakken van de infrastructuur. Toch schort het daar behoorlijk aan. In Amsterdam wordt binnenkort begonnen met de ontwikkeling van Haven-Stad, een nieuw stadsdeel met plek voor 40.000 tot 70.000 woningen. Op welke manier dit deel van de stad ontsloten moet worden is nog niet bekend. Terwijl het voor veel Amsterdammers overduidelijk is: er moet een metroverbinding komen.

Bestuurders worden langzamerhand huiverig voor het L-woord, lightrail. Want als je ergens mee het schip in kan gaan, dan is het wel met een vertraagde en altijd veel duurdere sneltram of metro. Recente voorbeelden genoeg: de Uithoflijn in Utrecht, Randstadrail in Den Haag, de Hoekse Lijn in Rotterdam. En laten we de Noord-Zuidlijn niet vergeten: enorm vertraagd en veel te duur.

Zelfs voor een visionair bestuurder die wél bereid is zijn of haar politieke carrière te grabbel te gooien is Den Haag een onneembare horde. Als ze ergens niet houden van gemeenten met ov-plannen, dan is het daar. Het ministerie van Verkeer is weliswaar omgedoopt in Infrastructuur, maar in Den Haag betekent dat: beton en asfalt. Het openbaar vervoer is gedeponeerd bij een staatssecretaris, en die sneuvelt opvallend vaker dan een minister op dat departement.

Misschien moet een wethouder die een metrolijn wil aanleggen zijn licht opsteken in Kopenhagen. Daar openen ze dit jaar de Cityringen, een metroring om de binnenstad. Geheel ondergronds, 15 kilometer lang en 17 stations. Gebouwd in 10 jaar. Kosten: zo’n 3 miljard. Duurder dan begroot? Absoluut. Maar hij ligt er toch maar mooi.

Mijn tip voor de wethouder: neem een grote delegatie mee, breng ze onder in de duurste hotels en eet uitsluitend in driesterrenrestaurants. In de gemeenteraad en de Tweede Kamer zullen ze zo hard piepen over de bonnetjes dat het niet eens opvalt dat er een voorstel voor een Oost-Westlijn tussendoor glipt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. van der Gun
Het cynisme van de schrijver over het onvermogen van kabinet en ambtenaren om hun werk naar behoren te doen en van het de kamer om dit in alle fases te controleren en zo nodig bij te (laten) sturen is schokkend. Maar helaas wel terecht. Zowel op landelijk als op lokaal niveau zoals in mijn woonplaats Zeist wordt veel goed gedaan maar ook veel te veel niet goed.
Wolfgang Spier / Bouwkundige
De heer Maas gaat geheel voorbij het feit dat iedere nieuwe metrolijn er bij in Nederland automatisch betekent meerdere 'gewone' OV-lijnen er af. Steden met lightrail hebben nu minder haltes en lijnen dan toen er nog geen lightrail was. Dit is funest: het OV-gebruik is sinds de eeuwwisseling niet voor niet met 25% afgenomen tot 6 miljard reizigerskilometers per jaar. In diezelfde periode steeg het autogebruik met 22% tot 110 miljard km.
Advertentie