Advertentie
ruimte en milieu / Column

Laten we allemaal een bos beginnen

Ook hier in Groningen zie ik dat jonge aanplant van vorig jaar deels is gestorven. Daarnaast stijgt het bosbrandgevaar niet alleen in Australië, maar ook in Europa. Hoog tijd voor actie.

04 augustus 2020

Zomer 2020, de vakantievoorpret is op zijn hoogtepunt. Maar kunnen we in augustus nog op vakantie, of beleven we de buitenwereld uitsluitend op tv? Ik duik alvast in de online mediatheek van de ZDF en ARD met hun prachtige natuurdocumentaires. 

Maar de feeststemming slaat al snel om, want hittestress, verdroging en bossterfte voeren de boventoon. Stilzitten lukt me niet meer.  Ik Google naar oplossingen en ontdek een Klimaatadaptatieweek die maanden duurt, tuinen uit de doos en Bedrijfsbossen.

 

Terwijl we praten over het bouwen van bijna één miljoen woningen, dwingt klimaatverandering ons juist tot vergroening. Maar ondertussen bedreigt niet alleen Bouwend Nederland ons kostbare groen, ook het klimaat zelf draagt bij aan de ontgroening. Ik zie drone-opnamen van massale bossterfte in Beieren. Het is te lang te droog, de bomen verzwakken en nu grijpt een kwaaie kever zijn kans en verteert de bomen van binnenuit. Boswachters in tranen, bevolking verontrust. Ook hier in Groningen zie ik dat jonge aanplant van vorig jaar deels is gestorven. Daarnaast stijgt het bosbrandgevaar niet alleen in Australië, maar ook in Europa. Hoog tijd voor actie.

 

Het lukt ons maar niet om de oorzaken te beteugelen. Neem bijvoorbeeld airconditioners. Eigenlijk is de aanschaf daarvan een zeer egoïstische keuze. Jouw huis wordt koeler, maar je buurt en de planeet warmen ervan op. Zo lekt zelfs de modernste airco jaarlijks circa vijf procent van een koelmiddel dat 650 keer krachtiger is dan het broeikasgas CO2.  Toch vliegen deze vervuilers als warme broodjes over de toonbank. Gelukkig komen er alternatieven. Zo investeert Wenen bijvoorbeeld in een koeltenet. Met een zeer efficiënte installatie wordt vanaf de centrale vuilverbranding koele lucht aan oude gebouwen in de binnenstad geleverd. Laten we naast warmtenetten ook aandacht hebben voor koeltenetten.

 

Zolang we nog niet succesvol zijn in het voorkomen van verdere opwarming, moeten we gelijktijdig werk maken van klimaatadaptatie. En dat is echt geen rocketscience. Zo maakt mijn eigen regio van de Klimaatadaptatieweek een doorlopend proces en worden de komende maanden een slordige miljoen bomen geplant. En om inwoners te ontzorgen introduceert IVN de Tuiny Forest: zes vierkante meter 'tuin uit de doos'. Volg de instructies en binnen een paar uur tover je een prachtig microbos out of the box. Tuinieren kan nu ook zonder groene vingers. Voor bedrijven is er een hip Bedrijfsbos: tweehonderd vierkante meter groen rondom je kantoor. Lekker om in te wandelen of te vergaderen in de green meetingroom. Het brengt verkoeling, is goed voor de biodiversiteit, buffert water en heeft een positief effect op de gezondheid van medewerkers. En klassieke win-wincasus.

 

Denk om en integreer niet langer groen in je plannen, maar neem klimaatadaptatie als uitgangspunt. Sluit regenpijpen aan op regentonnen en op holle schuttingen met planten, maak van elke muur een geveltuin en tover platte daken om in daktuinen. Introduceer wadi’s, hef een tegeltaks en creëer aaneengesloten groene looproutes in wijken. En dat is nog maar het begin. Er is zoveel mogelijk en het leven wordt er nóg prettiger van. Het is puur een kwestie van willen, want alle oplossingen zijn er al. Think green!

 

René Notenbomer
Lees hier meer columns van René Notenbomer

 

  

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / ambtenaar
Wij wonen in een wijk in een middelgrote stad Noord-Brabant. Tuinen versteenden in tien jaar in rap tempo. Nu is ongeveer 90 procent van de percelen voorzien van volledig verhard oppervlak (gebouwen, terras, tegels, grind). De tuinen met groen bedragen vaak maximaal 10 procent van oppervlakte



In 10 jaar nam de 'hitte-stress' flink toe. Plekken van verkoeling zijn steeds zeldzamer. De paar snippers groen verdrogen de laatste jaren steevast in de zomer alsof we in Zuid Spanje leven. Vooral in de zomer blijft hitte lang hangen in het baksteen en beton. De smogdeken die steeds vaker hier in de stad hangt, wordt er niet minder van(...)



Het is de hoogste tijd dat we het leefklimaat in onze steden sterk verbeteren #steenbreek. Het is kortzichtig dat we steeds bakken met geld blijven uitgeven aan goede wegen, en tegelijk de laatste snippers groen weghalen en vervangen door verhard oppervlak. Op 17 maart zijn de Tweede kamer verkiezingen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als we maar positief denken komt het allemaal goed. Wat een gewauwel.
Marjo
Helemaal eens met meneer NotenBOMER. Groen is onmisbaar. Ik zie tot mijn afgrijzen nog steeds dat sommigen tegels en grind leggen in plaats van dit weg te halen. Lekker afschrobbaar??. Maak je eigen omgeving groen en zorg voor een mininetwerk zonder onderbrekingen waar mogelijk.
Hans / afdelingsmanager
En in onze blote bips met bellenblaas door ons bosje huppelen..
Marjo
Nou als dát zou kunnen...Da's pas paradijselijk!
Justus Vermeer / schilder
Dwaze column. Geschreven door iemand die ergens in de verte een klokje heeft horen luiden, maar werkelijk geen idee heeft waar het klepeltje hangt.



Dit is niet meer dan blad-/websitevulling in komkommertijd.
Advertentie