Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

800 klachten over onkruid; Harderwijk grijpt in

Harderwijk herbezint zich op onkruidbeheer na klachtenregen over openbaar groen

19 augustus 2014

Bezuinigingen doen altijd pijn, maar achthonderd klachten na een versobering van het onkruidbestrijdingsregime, daar is Harderwijk toch wel van geschrokken. De gemeente onderzoekt of het onkruidbeheer toch kan worden aangepast.

Klachtenregen na bezuiniging 6 ton

Tien jaar geleden verlaagde Harderwijk het kwaliteitsniveau voor onkruidbeheer van B- naar C-niveau, vertelt raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden. Dat levert de gemeente jaarlijks 600.000 euro op, zegt Holleman, maar ook honderden klachten. ‘Met dit niveau mogen plantvakken helemaal vol staan met onkruid, tot een maximale onkruidhoogte van een halve meter. Vorig jaar waren er bijna 800 meldingen van mensen die het niet eens zijn met het huidige groenbeleid.’


Dan maar gras

Holleman weet zelf als werkvoorbereider op de afdeling groenvoorzieningen in buurgemeente Zeewolde als geen ander waar een dergelijk onderhoudsniveau toe leidt. ‘Veel beplanting is niet opgewassen tegen onkruid van een halve meter hoog en verstikt daardoor. De oplossing is vervolgens om de gewassen dan maar helemaal weg te halen en alles in te zaaien met gras. De doorgaande wegen worden nog wel aardig bijgehouden, maar in woonbuurten wordt het openbaar groen behoorlijk eentonig met al dat gras.’

Creatieve oplossing

Na een oproep in de gemeenteraad door zijn partij, kreeg Holleman de toezegging dat het college van burgemeester en wethouders een nieuw voorstel voor onkruidbeheer gaat uitwerken. Het raadslid verwacht niet dat de bezuiniging volledig wordt teruggedraaid, maar hoopt wel op een creatieve oplossing van de wethouder om aan de klachten tegemoet te komen. ‘Door de crisis zitten veel bedrijven om werk te springen, dus de gemeente heeft een goede onderhandelingspositie bij het aanbesteden van groenbeheer.’

Bespreken bij begrotingsbehandeling

Van collega’s weet Holleman dat ook andere gemeenten worstelen met groenbeheer en klachten daarover. Hij stuurde daarom een ingezonden stuk naar het blad Tuin en Landschap, waarin hij raadsleden en wethouders in Nederland oproept om het openbaar groen niet te verwaarlozen en onderwerp van debat te maken bij de komende begrotingsbehandelingen. ‘Het laatste woord is er nog niet over gesproken’, hoopt hij.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem / Bezorgde burger
In woonwijken: Deels gras, deels dichte bodembedekker (bv. dwergmispel langs randen). Onkruid heeft hierop vrijwel geen vat.



K. de Beer / organisatie adviseur
Bij 800 klachten vraag ik mij of of de politiek wel de wens van het volk uitvoert.
Meppie
@Nobby

Een eenzijdige reactie. Als de belasting omhoog moet piept het volk ook. Een overheid doet het nooit goed.
Theo Smit / directeur Aquario
De praktijk bij veel gemeenten wijst uit dat er nog heel veel te verdienen valt met verdere professionalisering van het rioolbeheer. Genoeg om het onkruidbeheer weer naar niveau B te kunnen brengen
Pipadekloon / Voorlichter
1 keer round up spuiten en klaar.
Meppie
@Pipa

Namens wie licht je ons nu voor?
Spuitgek
@Meppie: Round-up is in NL verboden (in Frankrijk vrij verkrijgbaar, bv. in supermarkten). Maar vraag gewoon om Glyfosaat. Al uw onkruidproblemen zijn dan na 1 spuitbeurt opgelost !
klompen loper / werkloos
Roundup moet je ook ieder 8/10 weken spuiten.
Peter / Projectmanager
"Dat levert de gemeente jaarlijks 600.000 euro op"?

Néé, het *bespaart* hooguit dat bedrag, zonder daarbij rekening te houden met kostbare negatieve neveneffecten.



De gemeentelijke begroting hoort sluitend te zijn. Keuzes die daarbinnen gemaakt worden horen niet af te hangen van gemakkelijke oplossingen waardoor geld vrij komt voor hobbyisme van bestuurders.



I.c. : regel het groenbeheer 1x goed, in overleg met de burger, en vervolgens kan de groen-ambtenaar de deur uit. Aan een capabele werkvoorbereider + uitvoerders hebben we genoeg.
Advertentie