Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

BIZ-belasting redmiddel binnenstad Hoogeveen

Met een compacter centrum en veel reuring probeert Hoogeveen de binnenstad meer leven in te blazen. Een belangrijke stap daarbij was het heffen van BIZ-belasting. Of beter gezegd: de 400 ondernemers in de binnenstad (waaronder 250 winkels en horecazaken) overtuigen van het belang van deze vrijwillige belasting.

23 maart 2018
Hoogeveen.jpg

Met een compacter centrum en veel reuring probeert Hoogeveen de binnenstad meer leven in te blazen. Een belangrijke stap daarbij  was het heffen van BIZ-belasting. Of beter gezegd: de 400 ondernemers in de binnenstad (waaronder 250 winkels en horecazaken) overtuigen van het belang van deze vrijwillige belasting.

Ondernemers mobiliseren 

Hoogeveen was in 2009 de eerste gemeente die de BIZ-belasting (Bedrijven-InvesteringsZones) invoerde, vertelt Kees Raven trots. De gepensioneerde ondernemer heeft zich laten strikken als voorzitter van de Stichting Centrummanagement, om ondernemers te mobiliseren en de verbinding met het gemeentehuis te leggen. Het is de van oorsprong Haagse ondernemer, die zijn verhaal begeesterd en doorspekt van anekdotes vertelt, wel toevertrouwd. ‘Je moet me maar onderbreken als ik te veel vertel’, zegt hij op zijn thuiskantoor in een Hoogeveense buitenwijk met vrijstaande woningen.

Verplicht bijdragen
‘Niemand wist hoe die BIZ werkte. Minstens de helft van de ondernemers moest een stem uitbrengen, twee derde moest vóór zijn’, blikt hij terug. Raven zette de voorstanders onder de Hoogeveense binnenstadondernemers in om stemmen te werven en ging zelf een paar grote bedrijven (waaronder banken) langs. ‘Ik zei: jullie werknemers werken hier. Die gun je toch ook een leuke plaats.’ Als twee derde eenmaal vóór heeft gestemd, dan zijn alle ondernemers verplicht bij te dragen. De BIZ-belasting geldt in beginsel voor de exploitanten, niet voor de eigenaren van de panden.

Salaris centrummanager
‘Alleen, de gemeente is slim geweest’, zegt Raven. ‘Die heeft een verordening opgesteld dat als de winkel leegstaat, de eigenaar moet betalen.’ De opbrengst van de BIZ-belasting keert de gemeente uit aan de Stichting Centrummanagement, jaarlijks 300.000 euro per jaar. Deze stichting, waarin naast de centrumondernemers ook cultuurbedrijven, de warenmarkt en een aantal eigenaren zitten, zet het geld in om een centrummanager te betalen en om extra dingen te doen in de openbare ruimte.

 
Lees het hele verhaal over de aanpak van de Hoogeveense binnenstad deze week in BB06 (inlog)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Thomas
Ik dacht dat dit werd geregeld via de Baatbelasting (art 222 Gemeentewet) en vervolgens geregistreerd in de WKPB?
J.de Niet / Strat.Adviseur
Waar ondernemers aan de borreltafel om het hardst roepen dat de gemeente zorgt voor te veel regeltjes, doen ze het hier andersom. Gemeente gaat met de pet rond, waar vroeger de ondernemersvereniging het deed. Hoezo bureaucratisering en regeldruk. Als het uitkomt, span je de gemeente voor het karretje. Als het je niet uitkomt, blaas je hoog van de toren. Veel helpen zal het volgens mij niet. De markt heeft zo zijn eigen dimensies en die zijn niet altijd even goed te voorspellen. Wel weet ik nu dat conjunctuur van alle tijden is en het Engelse spreekwoord "Put your money in brixs" 100% waar is. De meeste ondernemers hebben er na 1945 wat aan overgehouden door hun vastgoed. Voor de rest is het gewoon hard werken.
Advertentie