Gemeente geeft fiat sloop klooster Maharishi
Volgens het college van de Limburgse gemeente Roerdalen is er geen realistische mogelijkheid tot herbestemming van het uit 1905-1909 stammende klooster.
Het monumentale Sankt Ludwig-klooster in Vlodrop mag van de Limburgse gemeente Roerdalen worden gesloopt. Het college van Roerdalen heeft dat vandaag besloten.
Herbestemmen niet mogelijk
Volgens het college is er geen realistische mogelijkheid tot herbestemming van het uit 1905-1909 stammende klooster. Hiermee komt een einde aan een al jaren slepend bestuurlijk conflict tussen de stichting Maharishi European Research University (MERU), eigenaar van het kloostercomplex, en de gemeente Roerdalen in Midden-Limburg.
Politieke beroering
De beslissing van de Roerdalense wethouder Jan Teuwen (Praktische Politiek) om sloop van het rijksmonument Sankt Ludwig toe te staan, zal in Limburg tot politieke beroering leiden. SP en GroenLinks in Limburg zijn fel gekant tegen sloop van het klooster, andere partijen minder. VVD-Statenlid en wethouder in Roermond Jos van Rey pleit al jaren met oud burgemeester van Roerdalen Ricardo Offermans voor sloop. CDA-fractievoorzitter in de Staten van Limburg Martijn van Helvert begrijpt dat de sloopvergunning door Roerdalen is afgegeven. Hij zegt: ‘Als er geen herbestemming mogelijk is, dan moet je afscheid kunnen nemen van het monument. De gemeente heeft geen partij kunnen vinden met een geloofwaardige business case. Als niemand het kan betalen, dan houdt het op. Het is nu een ouwe troep en vies.’
Schade niet herstellen
De sloopvergunnig komt net op tijd voor de MERU-stichting. Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State begin dit jaar, diende de Maharishi-beweging namelijk voor 21 september de schade aan het klooster te herstellen. Deze schade was ontstaan nadat in opdracht van de Maharishi-beweging in 1998 was begonnen met de sloop van de voorbouw van het klooster. Daarvoor had Roerdalen weliswaar een sloopvergunning afgegeven, maar deze werd vervolgens geweigerd na een uitspraak van de Raad van State. Het complex was namelijk een jaar eerder op verzoek van de Heemkundevereniging Roerstreek door het ministerie van OC&W op de rijksmonumentenlijst gezet. Jaren van rechtszaken volgden, terwijl het klooster verviel en een ruïne dreigde te worden.
Maharishi Mahesh Yogi
De Maharishi-organisatie was en is niet geïnteresseerd in het door Duitse broeders gebouwde klooster in Vlodrop-Station. Geestelijk leider en grondlegger van de transcendente meditatie Maharishi Mahesh Yogi kocht het negenduizend vierkante meter grote Sankt Ludwig-klooster en de veertig hectare grond in 1984 van de staat voor 1,8 miljoen gulden. De Maharishi streek er in 1990 neer en woonde er tot zijn dood in 2008. Hij wilde het klooster afbreken omdat het volgens MERU-woordvoerder Paul Gelderloos ‘niet voldeed aan de Vedische natuurwetten. Het is niet in oostelijke richting gebouwd. Een huis mag geen deuren op het zuiden hebben of uitzicht op het westen. De oriëntatie is niet goed.’ De Maharishi-beweging heeft in de loop van de jaren woningen en een houten paleis neergezet op het terrein.
Sloopvergunning op basis van monumentenvergunning
De Maharishi-beweging heeft 14 jaar lang geprobeerd om het Sankt Ludwig-klooster van de lijst van rijksmonumenten te krijgen, om het vervolgens te kunnen afbreken. Toen dat begin dit jaar een onbegaanbare weg bleek, koos MERU ervoor om een sloopvergunning op basis van de monumentenvergunning aan te vragen. ‘Dat gebeurt zelden, maar het kan dus wel’, aldus MERU-advocaat Marcel Fruytier.
Reacties: 29
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De gemeente Roerdalen heeft slechts een concept-besluit genomen en daartegen kunnen zienswijzen worden kenbaar gemaakt. Daarna zal de gemeente een definitief besluit nemen waarbij de ingebrachte zienswijzen al dan niet worden overgenomen. De strekking van het concept-besluit, het slopen van het rijksmonument St. Ludwig, zal de gemeente Roerdalen naar verwachting natuurlijk overeind houden. Als de sloopvergunning definitief is afgegeven (rond half november 2012) dan staat altijd nog de gang naar de Rechtbank Roermond open en daarna nog naar de Raad van State in Den Haag. Deze laatste instantie zal dan pas in 2014 uitspraak doen in deze zeer lang (meer dan 16 jaar) lopende zaak.
Niet in 1998 maar op 12 september 2001 werd een deel van de voorvleugel van het rijksmonument St. Ludwig illegaal gesloopt door de eigenaar. Dit direct na de uitspraak van de Raad van State die de door de gemeente Roerdalen verleende sloopvergunning met zeer duidelijke bewoordingen had vernietigd.
De bestuurders van de gemeente Roerdalen willen al vele jaren van het voor Nederland unieke rijksmonument af. Ook VVD-er Ricardo Offermanns die van 1 juli 2003 tot 1 maart 2006 burgemeester was van de gemeente Roerdalen heeft niets nagelaten om de benodigde vergunningen te verlenen. Hiervoor schreef hij zelfs brieven aan VVD-wethouder Jos van Rey van buurgemeente Roermond die in die tijd ook voorzitter was van de VNG-commissie Monumenten en Archeologie. De heer Jos van Rey was toentertijd ook geen onbekende in politiek Den Haag. Ricardo Offermanns vroeg toen schriftelijk aan Jos van Rey of hij “via de hem bekende kanalen” iets voor de gemeente Roerdalen kon betekenen (de sloop bespoedigen en / of de monumentale status laten intrekken). Dit alles heeft tot op heden niet mogen baten.
Momenteel doet ook wethouder Jan Teuwen van Roerdalen verwoede pogingen om van het rijksmonument af te komen. Het mede door hem genomen concept-besluit werd vergezeld van een indrukwekkend aantal rapporten en onderzoeken. Om het gehele proces te begeleiden werden zelfs rechtstreeks vriendjes ingeschakeld zonder andere offertes aan te vragen bij identieke bureaus. Hier werd maar liefst € 19.000,00 gemeenschapsgeld voor uitgetrokken.
Onze stichting zal zich blijven verzetten tegen dit concept-besluit maar ook tegen de uiteindelijke definitieve sloopvergunning en zal samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en andere (landelijke) monumentenorganisaties zeker doorgaan tot aan de Raad van State, het hoogste rechtscollege in Nederland. Dit college heeft al tot twee keer toe de door de gemeente Roerdalen verstrekte sloopvergunningen vernietigd. Dit zal naar onze overtuiging zeker ook met de derde sloopvergunning op grond van de Monumentenwet 1988 gebeuren !
A.J.H. op de Kamp,
voorzitter van de Stichting Burgercomité St. Ludwig.
A.J.H. op de Kamp,
voorzitter van de Stichting Burgercomité St. Ludwig.
"het grote stuwmeer aan leegkomende rijksmonumentale kerken"... Niet alles kan bewaard blijven dus steek jullie energie in panden die nog voor herbestemming in aanmerking komen. De MERU zal het complex nooit verkopen dus er valt niks her te bestemmen. Het klooster renoveren naar de huidige leefomstandigheden kost een vermogen. Voor dat zelfde geld heeft de MERU ook nieuwbouw wat aan al hun wensen voldoet. Dat mensen zich maar eens afvragen wat ze zelf zouden doen in zo'n situatie. Stel je koopt een huis waar je lange tijd in woont, op een gegeven moment heb je de financiën om je huis te verbouwen en al je woonwensen te realiseren. Opeens bemoeien zich andere mensen met jouw eigendom en besluiten dat het een monument wordt, opeens heb je niks meer te zeggen over je eigendom en moet je de oude zooi maar op gaan knappen omdat andere het willen behouden. Het gebouw heeft jarenlang leeg gestaan, niemand wilde het hebben. Wat denk je wat er zou gebeuren als het nu leeg zou staan in deze tijden? Herbestemming roepen de tegenstanders dan, ja op papier misschien maar iedereen weet dat dit in deze tijd onrealistisch is. Dus steek jullie energie in de panden die nog wel in aanmerking komen voor herbestemming. Hoe zit het trouwens met het klooster in Sittard?
http://www.l1.nl/nieuws/178200-stichting-blijft- …
en zo'n berichten zullen we in te toekomst nog heel veel tegenkomen. Nogmaals je kunt niet alles behouden en wat behouden kan worden kost de belastingbetaler al genoeg geld. De MERU kost de belastingbetaler geen euro, sterker nog het levert alleen maar geld op, vooral als de nieuwbouw er zou komen.
Jullie roepen ook allemaal dat dit al zolang duurt. Dit komt natuurlijk doordat jullie nu tenminste eens een tegenstander hebben die kapitaalkrachtig genoeg is om tegen deze waanzin in te gaan. Een gewone particulier hadden jullie allang kapot geprocedeerd om jullie zin door te drijven.
http://monumentje.wordpress.com/2012/09/13/laats …
Als de MERU het klooster had gekocht toen het al een monument was dan was dit ook een heel andere discussie geweest maar de MERU kocht het gebouw zonder monumentale status (nota bene nog wel van de staat) Als het zo’n bijzonder gebouw is dan had de staat het niet moeten verkopen of onder bepaalde voorwaarden moeten verkopen.
Een particulier opzadelen met de problemen daar zijn we goed in hier in Nederland. Nogmaals, zie mijn voorbeelden in de andere reactie. Deze zijn her te bestemmen en dat lukt al niet maar daar lees je maar weinig over in de media want dat is niet interessant genoeg. Mochten deze gebouwen verdwijnen dan lees je daar een klein artikel over en geen haan die er verder naar kraait. De MERU is een vreemde eend in de bijt en dat doet het goed in de media dus een groot gedeelte is ook gewoon een hetze tegen de MERU. Zie de website van stichting Burgercomité, waarom moet daar een link staan naar de website van “David wants to fly”??? Waar de MERU zich mee bezighoud draagt toch op geen enkele wijze bij aan deze discussie. Of het nou Pietje of klaasje is die het klooster wil slopen, dat zou geen verschil mogen uitmaken.
Er werden ook voorbeelden getoond van gebouwen gerealiseerd naar Vedische Architectuur.
Wat mij (gezien mijn technische achtergrond) direct opviel was het (inferieure) materiaalgebruik, de slechte detaillering en het gebruik van heel veel losse airco’s die op alle mogelijke plekken (op het dak, naast de gebouwen op de grond etc.) waren geplaatst. Dit duidt er duidelijk op dat er toch iets goed mis is met het binnenklimaat van deze “Vedische” gebouwen.
Ook het onderhoud van diverse gebouwen en van het terrein zelf liet te wensen over en op sommige witte gebouwen was al duidelijk een groene aanslag te zien. Dit is natuurlijk te verwachten als in een zo bosrijke omgeving als het Nationaal Park “De Meinweg” wordt gebouwd.
Ik was niet echt onder de indruk van de gepresenteerde toekomstplannen en ik vond dat het plan niet was afgestemd om de direct omliggende natuurlijke omgeving. Dit geldt voor de situering, de vormgeving en het materiaal- en kleurgebruik. Hoe zoiets kan worden goedgekeurd door een welstandscommissie is mij onduidelijk zeker ook in relatie tot het rijksmonument St. Ludwig.
Dan is het voormalig College Sankt Ludwig in zijn positionering en verschijningsvorm toch veel beter afgestemd op de directe omgeving. De verschijningsvorm van dit rijksmonument is duidelijk afgestemd op het bestaande landschap terwijl het nieuwbouwplan van de MERU de gegeven natuurlijke omgeving ontkent en door mij werd ervaren als een vreemde eend in de bijt !
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1291 …
Het merendeel van de tijd was diegene aan het woord die op 12 september 2001 de opdracht gaf tot de illegale sloop. En met droge ogen beweert hij voor de camera dat het toen een misverstand was. Volgens mij heet het niet vertellen van de waarheid gewoon liegen !
En wat wauwelde die Van der Woud na wat de journalist hem voorkauwde. Als dat een deskundige moet zijn ? Zo ken ik er nog een paar !
Jammer dat de gemeente Roerdalen niet optrad in deze uitzending. De verantwoordelijk wethouder die nogal media-geil is had ook nog een mooie duit in het zakje van de Maharishi-organisatie kunnen doen.
Al met al vond ik het een zeer matige uitzending die geen objectief beeld geeft van de huidige situatie. Duidelijk een gemiste kans !
In verschillende media zijn voorbeelden te vinden, door tegenstanders van de sloop van college st Ludwig, van het oproepen en het herhalen van onderbuik gevoelens, hele en halve onwaarheden. Soms is dat met naam en toenaam, soms onder pseudoniem, vaak anoniem. Via weblogs, chats, ingezonden brieven vind je vaak onderbuik gevoelens zoals verdachtmakingen, laster, vreemdelingenhaat en racisme, haatzaaierij, stigmatiseringen, stereotyperingen, huftertaal, beledigen, leugens, bangmakerij, roddel en achterklap. Kenmerk van deze onderbuik gevoelens is dat ze niets met de zaak, “tegen sloop”, van doen hebben maar alles met stemming makerij. Een van die op grove emoties gebaseerde diepte punten is een ingezonden stukje op de website van het Dagblad de Limburger. Anoniem; “Ik ben voor de harde aanpak. Niet luisteren? Allemaal een schot door de knieën. Eens kijken hoe snel dat buitenlandse tuig geld weet te vinden”. Alle gezichtsbepalende tegenstanders van sloop doen min of meer mee aan de verhuftering van de samenleving.
tegen de willekeur van tirannen of van egoïstische enkelingen. De willekeur van de egoïstische tegenstanders (burgercomité en Cuypersgenoodschap, SP, mensen van GL) van sloop van college st Ludwig, is zeker ondemocratisch en semi-despotisch te noemen.
Dit is weer eens een voorbeeld van creatief boekhouden.
Trouwens waar bemoeit Ricardo Offermans zich mee??
Die is toch burgemeester van Meerssen !!!, of heeft ie nog belangen in Roerdalen (graaien??) ??
limburger en bij L1. De tegenstanders van konden jaren hun gang gaan in de genoemde media. Deze zaak is een ongelooflijke beerput die de tegenstanders van sloop hebben gecreëerd. Nu wordt er gemekkerd en zielig gedaan door J.H. Biermans en op de Kamp, terwijl jarenland de meest baarlijk onzin e.d. door tegenstanders de media ingeslingerd is. De journalisten hebben zich aan de fieten gehouden en hebben geen standpunt ingenomen.
“WANDELING RONDOM RIJKSMONUMENT ST. LUDWIG TE VLODROP-STATION”.
Dit jaar vinden de wandelingen ook weer plaats op de laatste zondag van het jaar en wel op de zondagen 30 september 2012, 28 oktober 2012, 25 november 2012 en 30 december 2012.
De wandelingen worden georganiseerd door de Samenwerkende Nederlandse en Duitse belangenorganisaties voor behoud en herstel van Rijksmonument Klooster St. Ludwig Vlodrop-Station.
Voorafgaand aan de wandeling wordt er in Café Van Kempen, Station 20, 6063 NP te Vlodrop om 10:00 uur een Power Point Presentatie vertoond waarin de geschiedenis van St. Ludwig tot op de dag van vandaag nader zal worden belicht.
Vertrek wandeling : 10:30 uur.
Verzamelen op de parkeerplaats voor Café Van Kempen. De wandeling (duur 1,5 à 2 uur) gaat onder alle weersomstandigheden door.
De deelnemers zullen uitgebreid worden geïnformeerd over dit voor Nederland unieke rijksmonument. Er zal ook de nodige aandacht worden besteed aan wat de gemeentelijke en provinciale politiek zoal nalaten te doen voor het gewenste behoud.
Ondanks dat door de Raad van State interessante uitspraken zijn gedaan inzake de definitieve rijksmonumentenstatus van St. Ludwig en de door sterke verwaarlozing ontstane schade aan het rijksmonument St. Ludwig is de gemeente Roerdalen voornemens om voor de derde keer een omgevingsvergunning sloop te verlenen.
Verder bestaat de mogelijkheid om zich aan te sluiten bij de Sympathisantenkring van het rijksmonument St. Ludwig.
Deelname is geheel gratis.
’s Middags bestaat tevens de mogelijkheid om deel te nemen aan een :
“RONDLEIDING OP DE MERU”
Om 13:30 uur of om 15:00 uur bent u van harte welkom op de rondleiding bij de MERU.
Adres : Station 24, 6063 NP Vlodrop
Tijdens de 1,5 uur durende rondleiding wordt uiteen gezet wat de MERU (Maharishi European Research University ) precies doet, wat de achtergronden zijn en wat de toekomstplannen zijn. U krijgt o.a. voorbeelden te zien van de Vedische bouwkunde. En u hebt volop de gelegenheid uw vragen te stellen. De rondleiding op zondag is gratis.
Voor mensen die van ver komen is het goed om te weten dat in de directe omgeving waar de wandeling en de rondleiding plaatsvinden enkele hotels en restaurants zijn gelegen.
Heeft u nog vragen over de “WANDELING RONDOM RIJKSMONUMENT ST. LUDWIG TE VLODROP-STATION” dan kunt u altijd contact opnemen met de Stichting Burgercomité St. Ludwig via stichting-burgercomite-st-ludwig@hotmail.com
In de hoop u tijdens één van de komende wandelingen te mogen begroeten, verblijf ik met,
Vriendelijke groeten,
Namens de Stichting Burgercomité St. Ludwig,
A.J.H. op de Kamp,
voorzitter.
Laat ze er wat moois van maken dat wellicht nog een meerwaarde biedt voor toeristisch Roerdalen.