Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Rotterdam vindt achteraf scheiden plastic rendabeler

Het achteraf scheiden van plastic afval in een zogenoemde nascheidingscentrale levert meer milieuwinst op dan wanneer mensen zelf het kunststofafval scheiden van hun huisvuil. Dat concludeert de gemeente Rotterdam na een proef, die eind januari werd gehouden.

15 februari 2011
Het achteraf scheiden van plastic afval in een zogenoemde nascheidingscentrale levert meer milieuwinst op dan wanneer mensen zelf het kunststofafval scheiden van hun huisvuil. Dat concludeert de gemeente Rotterdam na een proef, die eind januari werd gehouden.

Proef
Volgens verantwoordelijk wethouder Alexandra van Huffelen (D66) blijkt uit de proef dat de nascheidingsmachine gemiddeld per jaar per huishouden 40 kilo kunststof scheidt. Mensen die hun afval zelf scheiden, komen jaarlijks niet verder dan 5 tot 10 kilo. Volgens de wethouder moet gemiddeld 15 kilo plastic afval worden gescheiden om aan de milieudoelstellingen te voldoen.

Verplicht
Gemeenten zijn sinds 1 januari 2010 verplicht kunststof verpakkingsmateriaal van ander afval te scheiden. Rotterdam voelde er echter van meet af aan niets voor huishoudens plastic afval te laten inzamelen. In veel plaatsen gebeurt dat wel, net zoals dat het geval is met glas, papier en groente-, fruit- en tuinafval.

Meer moeite
In grote steden levert dat volgens Van Huffelen minder milieuwinst op. Rotterdam kent relatief veel hoogbouw en bewoners van betrekkelijk kleine flats moeten relatief veel meer moeite doen om afval te scheiden dan bewoners van woningen met een tuin waar ruimte is voor verscheidene afvalbakken. ‘De proef bevestigt wat wij al eerder dachten’, aldus een woordvoerster. Rotterdam bekijkt of het in de regio een nascheidingsinstallatie kan realiseren.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Hulde voor Rotterdam. Als je ziet wat je allemaal aan afval moet scheiden valt zo langzamerhand het draagvlak weg en als je op deze manier je doel net zo goed of zelfs beter kunt bereiken is dat een prima oplossing.
Ellen
Het is weer de oude discussie. Willen we nou de hoogste opbrengst (nascheiding) of willen we dat iedereen doordrongen wordt van de duurzaamheidsboodschap (voorscheiding en vijf verschillende containers in je voortuin)? Waarom kiest Nederland toch altijd voor de dominee (tenzij de koopman het wint), en nooit eens voor de pragmatische aanpak die werkt?
fende
en dat is nou net niet wat we doen.
We scheiden dus niet aan de bron. Want de bron zijn de supermarkten die elk artikel onderhand in plastic apart verpakken, en daar betalen we dan ook nog eens extra voor aan de kassa. Laten ze daar maar eens naar kijken.
Arjen Hazelebach / Wethouder Zuidplas Milieu en Duurzaamheid
Oud nieuws. Deze proef is al vaker gedaan. Nascheiding van plastic is een technologie die nog volop in ontwikkeling is, maar is op dit moment nog niet volledig mogelijk, omdat er thans onvoldoende nascheidingscapaciteit is om alle afval na te scheiden. In het diftar-dorp dorp Nieuwerkerk aan den IJssel wordt ruim 25 kg plastic op jaarbasis per huishouden gescheiden. Verder stimuleert het scheiden aan de bron het duurzaamheidgedrag. Glas, papier en gft scheiden we toch ook aan de bron?
Advertentie