Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Hanengekraai

Een gemeente kan op grond van het bestemmingsplan verbieden om meer dan twintig kippen en een haan te houden bij een woonhuis. B en W hoeven er dan niet voor te kiezen om op grond van de algemene plaatselijke verordening pas op te treden als de hobby hinderlijk is voor de omgeving.

07 november 2008

Coen Hofland houdt al jaren Sebright-kippen achter zijn woning aan de rand van Teteringen, gemeente Breda. In 1989 krijgt hij een bouwvergunning voor een groot kippenhok. Hofland moet minstens vijftig kippen houden om zijn Sebright-kippen in vier verschillende kleuren te kunnen kweken.

 

Vanaf 1995, als het echtpaar De Baar naast Hofland komt wonen, hebben zij last van hanengekraai en meststank. De Baar: ‘Maar we hebben pas in 2004 een klacht ingediend, omdat we niet wisten hoe we het moesten aanpakken.’ Coen Hofland verzet zich daarop tegen de uitbouw van het huis van de buren, omdat die te dichtbij zijn erf komt. De strijdbijl wordt tijdelijk begraven. Maar als de uitbouw klaar is, dienen de De Baar’s opnieuw een verzoek in bij de gemeente om het bestemmingsplan te handhaven. Want de bedrijfsmatige omvang van de hobbykweek van Hofland verdraagt zich niet met de woonbestemming.

 

Hofland probeert het hanengekraai te beperken door het kippenhok ‘s ochtends vroeg verduisterd te houden. Overdag loopt het pluimvee buiten. Daarom verbiedt de gemeente Breda Hofland om meer dan twintig hennen en een haan te houden. Anders verbeurt hij een dwangsom. Hofland kiest eieren voor zijn geld en brengt het merendeel van zijn hanen en hennen elders onder. Wel vecht hij de dwangsom aan.

 

De Raad van State heeft in 2006 gezegd dat een gemeente (in dit geval Baarn) op grond van het bestemmingsplan niet handhavend hoeft op te treden tegen hobbyboeren als deze de overlast beperken en hooguit twintig kippen een een haan houden. Hofland werpt daarom een ander argument in de strijd: volgens de algemene plaatselijke verordening hoeven B en W alleen op te treden wanneer het houden van dieren schadelijk is voor de openbare gezondheid dan wel hinderlijk of gevaarlijk voor de omgeving.

 

Als de gemeente geen overlast heeft kunnen constateren, hoeft zij niet handhavend op te treden, heeft de Raad van State daarom in 2005 gezegd over hobbyhanen en -kippen in Wassenaar. Maar in deze zaak maakt dat argument geen indruk op de Raad van State. Want al had de gemeente ook de algemene plaatselijke verordening als basis voor handhaving kunnen nemen - daarmee was het nog niet onrechtmatig om een dwangsom op te leggen wegens overtreding van het bestemmingsplan. Dat Hofland ooit een bouwvergunning kreeg voor zijn kippenhok maakt niet uit.

 

Nu Hofland het moet laten bij twintig kippen en een haan, is dat een hele verbetering volgens De Baar. ‘Maar wat als iedereen twintig kippen en een haan gaat houden?’ Verder heeft De Baar bedenkingen bij de garage, die Hofland wil verbouwen tot slaapkamer en badkamer. ‘Die garage staat op de erfgrens. Straks gaat hij zeuren dat wij hem overlast bezorgen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie