Grote steden gaan afval nascheiden
Deze week startte Europa's grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg met de bouw van een scheidingsinstallatie. Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.
Deze week startte Europa's grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg met de bouw van een scheidingsinstallatie. Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.
Scheidingsbereidheid
In Leiden stelt wethouder Paul Laudy (VVD) voor om de kunststofscheiding helemaal aan AVR over te laten. ‘De Leidenaar zit aan de grens van z’n scheidingsbereidheid’, zegt Laudy. ‘Die nascheiding is betaalbaar, gemakkelijk voor de bewoners en vooral realiseren we er een beter hergebruikspercentage mee. We willen over een jaar of vier van onze povere 33 procent naar 50 procent gaan.’
Zwerfafval
Zodra de nascheidingsinstallatie in bedrijf komt, staakt de gemeente de bronscheiding van kunststofverpakkingsafval. Leiden hergebruikt de ondergrondse perscontainers voor verpakkingen. Daar kunnen inwoners papier en karton in doen. ‘Wij hebben als dichtstbebouwde gemeente van Nederland weinig ruimte’, verklaart Laudy. ‘Mensen zetten zakken vol afvalplastic naast de container, ze scheuren open en het plastic waait weg waardoor er zwerfafval ontstaat.’
Papiercontainertje
De gemeente gaat in het nieuwe beleid, dat nog in de raadscommissie wordt behandeld, de burgers wel meer proberen aan te zetten tot gescheiden inzameling van andere afvalfracties, textiel, papier, glas, gft en grof vuil. ‘Bewoners krijgen thuis een papiercontainertje van ons en wij halen dat op’, zegt Laudy. Maar de wethouder verwacht veel van de nascheidingstechniek. ‘Er kan steeds meer. Misschien dat over vijf jaar textiel en gft er schoner uit gehaald worden dan nu het geval is.’
Proefbedrijf
AVR is niet het enige, wel het eerste private afvalbedrijf dat in de nascheiding stapt. Bij het gemeentelijk Afvalenergiebedrijf AEB in Amsterdam is een nog grotere scheidingsinstallatie zelfs als 'in proefbedrijf'. AEB investeert bijna 35 miljoen euro in de fabriek die 300.000 ton afval verwerkt. In Amsterdam is het behalve plastic verpakkingen ook het doel om meer ijzer en metalen als koper en aluminium, maar ook papier, karton en een zogeheten organische natte fractie – zeg maar keukenafval – uit het restafval terug te winnen. Die natte kledder wordt vergist tot biogas, waar bijvoorbeeld huisvuilwagen op kunnen rijden.
Nascheiding
Ook andere grote steden als Den Haag en Utrecht nemen toevlucht tot nascheiding om hun povere hergebruikspercentages op te krikken. Maar waar Leiden de bronscheiding van plastic, metaal en drankenkartons (PMD) staakt, mikken de grote vier steden op een combinatie van bromscheiding en nascheiding. ‘Alleen het restafval van de wijken waar we nog veel plastic in zit, gaat voortaan naar de scheidingsinstallatie’, zegt hoofd stadsbeheer Otto den Ouden. ‘Wij nemen maatregelen om de bronscheiding voor glas, papier en ook plastic verpakkingsafval PMD zelfs uitbreiden.’
Voorkeur bronscheiding
Ook Amsterdam mikt zowel op bronscheiding als nascheiding, zij dat de stad geen onderscheid maakt tussen wijken en alle restafval door de nascheider stuurt. De gemeente Utrecht kondigt een proef met nascheiding aan in wijken waar de bronscheiding van plastic niet mogelijk is. ‘Bronscheiding heeft de voorkeur. Ik wil benadrukken dat het een proef is, want het is op dit moment nog niet duidelijk is wat de daadwerkelijke kwaliteit en kwantiteit is van de materialen verkregen via nascheiding van plastic en drankenpakken’, zegt wethouder Kees Geldof (VVD).
Aanbesteding restafval
Ook Rotterdam is met 73 procent hoogbouw een voor de hand liggende gemeente om bij AVR, een bedrijf uit de eigen stad, verpakkingsafval na te scheiden. Rotterdam gaat alle huishoudelijk afval nascheiden, maar waar, is nog niet bekend. De gemeente staat op het punt om een aanbesteding te starten voor de verwerking van alle restafval.
Geen quasi wetenschappelijk gezeur meer van milieucursisten over de ladder van Lansink maar gemak voor bewoners en een beter hergebruikspercentage.