Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vier grote steden houden vast aan emissievrije zones

Ondanks deze politieke onzekerheid hebben de gemeenten de voorbereidingen voor de zero-emissiezones voortgezet.

05 juli 2024
Bord milieuzone
Shutterstock

De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijven vastbesloten om per 1 januari 2025 uitstootvrije zones in te voeren. Dit blijkt uit een rondvraag van de NOS. Hiermee keren zij zich tegen de plannen van de regeringspartijen, die willen onderzoeken hoe de invoering kan worden uitgesteld.

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

Politieke onzekerheid

Het vorige kabinet-Rutte ondersteunde het plan om uitstootvrije zones in te voeren, en er waren zelfs al landelijke regels in de maak voor ontheffingen en een nieuw verkeersbord voor het aanduiden van deze zones. Maar na de val van het kabinet werden de benodigde wetswijzigingen controversieel verklaard, waardoor de beslissing bij de nieuwe Tweede Kamer kwam te liggen. Ondanks deze politieke onzekerheid hebben de gemeenten de voorbereidingen voor de zero-emissiezones voortgezet.

Blijvende zorgen ondernemers

Gemeenten zijn zich ondertussen al jarenlang aan het voorbereiden op het invoeren van de zones. De voorbereidingen in de grote steden omvatten logistiek adviseurs, informatiewebsites, overgangsperiodes, ontheffingsregelingen en sloopsubsidies voor oude bedrijfswagens. Desondanks blijft er onder ondernemers onzekerheid bestaan. De hoge aanschafprijs en beperkte actieradius van elektrische voertuigen, samen met de beschikbaarheid van laadpalen, maken dat sommige bedrijven moeite hebben om de overstap te maken.

Gemeenten beslissen

In reactie op de zorgen van ondernemers schreven de coalitiepartijen in het hoofdlijnenakkoord dat zij wilden onderzoeken hoe de invoering van zero-emissiezones kan worden uitgesteld. De vier grote steden laten zich hierdoor echter niet afschrikken. Zij benadrukken dat uiteindelijk de gemeenten zelf, en niet het rijk, beslissen over het al dan niet invoeren van de uitstootvrije zones. De steden zijn vastbesloten om hun plannen voort te zetten en zo bij te dragen aan een schonere binnenstad vanaf 2025.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Een gemiddeld mens stoot op jaarbasis ongeveer 4,4 ton CO2 uit, zullen we dat ademhalen dan ook maar verbieden in deze "zero-emissiezones"? Dit idee is dus funest voor veel marktkooplui in de binnenstad die zich deze transitie op deze korte termijn niet kunnen veroorloven.
T. Simpelmans
Dat geldt ook voor de loodgieter, de keukenboer, de tuinman, de aannemer, de dakdekker, de elektriciën, de strayenmaker, de schilder. Inwoners van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht gaan nog eens hartstikke handig worden!
Nico Bos
Inderdaad T.S. ze richten met dit beleid het hele bedrijfsleven naar de Filistijnen en daarmee alle inwoners van de grote steden die hiervan afhankelijk zijn. Komen ze vast met een gedoogbeleid met pasjes enzo om het weer extra ingewikkeld te maken; heerlijk dat politieke hap-snap gepruts...
Advertentie