Groene borg tegen uitbreiding
Een kippenslachterij mag alleen uitbreiden als de gebouwen landelijk worden ingepast. De gemeente moet dat waarborgen door het bestemmingsplan te herzien en de groenstrook van vier meter, die al om een deel van het bedrijf ligt, echt als groen te bestemmen.
Kippenslachterij Clazing zit sinds 1983 aan de Bierhoogtweg in het Zuid-Hollandse Zevenhuizen. Vlak daarnaast heeft A.J. Duijndam een rundveehouderij. De kippenslachterij wordt in de loop van de jaren steeds groter. Tot verdriet van Duijndam, die volgens zijn advocaat Bram Cornelissen de overlast zoveel mogelijk probeert te beperken.
In de loop der jaren staan B en W van Zevenhuizen-Moerkapelle enkele uitbreidingen toe met vrijstellingen. In 1998 stellen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland wel als voorwaarde dat nieuwe gebouwen ‘landelijk worden ingepast’.
In 2001 vraagt Clazing opnieuw om uitbreiding. Volgens Europese regels moeten de aan- en afvoer van slachtkippen van elkaar worden gescheiden. Daarvoor is een vierde loods nodig. Dat mag niet met een vrijstelling, zegt de Raad van State. De gemeenteraad moet hiervoor het bestemmingsplan herzien. Als de gemeenteraad dat doet en GS de herziening goedkeuren, stapt Duijndam echter opnieuw naar de rechter.
Clazing heeft de vierde loods inmiddels gebouwd. Om een deel van het bedrijfsterrein ligt een groenstrook van vier meter. Aan de zuidoostkant, waarop Duijndam vanuit zijn boerderij uitkijkt, heeft Clazing populieren geplant om de silo’s aan het zicht te onttrekken. Clazing’s advocaat Boudewijn Baan vindt dat zijn cliënt zo tot het uiterste tegemoet is gekomen aan de wensen van Duijndam.
Volgens gemeenteambtenaar Arjen de Vries kwamen Clazing en Duijndam er niet uit en wilden ze geen externe mediator inschakelen. Dus komt de zaak opnieuw bij de Raad van State. Duijndam vindt dat Clazing meer oppervlak heeft bebouwd dan is toegestaan en illegaal grond heeft verhard. Duijndam wil dat de groenstrook om het bedrijfsterrein als zodanig wordt bestemd. Dit groene cordon zal verdere uitbreiding beletten.
Na allerlei ingewikkelde rekensommen concludeert de Raad van State dat Clazing niet te veel heeft gebouwd en dat de gemeenteraad de verharding heeft gelegaliseerd door het herziene bestemmingsplan goed te keuren. Wel vindt de Raad van State dat de gemeenteraad de groenstrook inderdaad alsnog de bestemming groenstrook moet geven. GS hebben landelijke inpassing destijds immers als voorwaarde gesteld voor uitbreiding van de gebouwen.
Met deze uitspraak lijkt de uitbreiding definitief. Clazing mag de groenstrook niet bebouwen, maar hoeft deze niet helemaal te beplanten. Een tekening bij de uitspraak zorgt echter voor complicaties. Want daarop loopt de groenstrook voor een deel over de inrit. Als Duijndam erop staat dat dat deel van de inrit groen wordt, gaat de strijd weer een nieuwe fase in.
Het einde daarvan is nu al in zicht. Dit jaar wordt bestemmingsplan Zuidplas vastgesteld. Zuidplas is de nieuwe gemeente waarin Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht per 1 januari opgaan. In het plan staat dat er woningen moeten komen en beide bedrijvenverdwijnen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.