Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

GGD: meer inzet om luchtkwaliteit te verbeteren

Tussen begin 2020 en begin 2021 zijn door vuile lucht mogelijk honderden mensen extra overleden aan het coronavirus.

ANP
03 april 2024
Schoorstenen windmolens
Shutterstock

Nederlandse gemeenten en het rijk moeten meer doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat vindt GGD GHOR, de vereniging van regionale gezondheidsdiensten. Uit een woensdag verschenen onderzoek van het RIVM, GGD GHOR en twee universiteiten komt naar voren dat mensen die op plekken met verontreinigde lucht woonden een verhoogd risico liepen besmet te raken met het coronavirus. Ook liepen ze verhoogde kans te overlijden aan het longvirus.

Contractmanager Ruimtelijke Uitvoering

JS Consultancy
Contractmanager Ruimtelijke Uitvoering

Projectleider Openbare Ruimte

JS Consultancy
Projectleider Openbare Ruimte

Volgens de onderzoekers zijn tussen begin 2020 en begin 2021 door vuile lucht mogelijk honderden mensen extra overleden aan het coronavirus. Daarvoor zijn onder meer besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en sterfgevallen uit die periode onderzocht. Ook vergeleken de onderzoekers regio’s met vieze lucht met gebieden waar de luchtkwaliteit beter was. Met name de veehouderij en verkeer hadden volgens hen invloed op de hogere kans op corona en ernstige ziekte.

Gezondheidswinst

GGD GHOR stelt dat gemeenten maatregelen kunnen nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals ‘minder en schoner verkeer, scherpe vergunningen voor bedrijven en het beperken van houtstook’, stelt een woordvoerster. De koepel roept gemeenten op zich aan te sluiten bij het Schone Lucht Akkoord. In dat akkoord hebben partijen als het rijk, de provincies en meer dan honderd gemeenten afgesproken de luchtkwaliteit te verbeteren om gezondheidswinst te behalen.

Luchtziektes

Volgens de koepelorganisatie van GGD’en is luchtverontreiniging na roken een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van Nederlanders. Vervuilde lucht verhoogt de kans op luchtziektes zoals astma bij kinderen en hart- en vaatziektes bij volwassenen, aldus GGD GHOR.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
In rapporten horen alleen feiten te staan. Geen vermoedens en aannames waarvan de relatie niet 100% duidelijk is.
Advertentie