Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gezocht: gemeenten die sneller willen bouwen

Voor negen gemeenten die via een innovatieve methode hun bouwproces willen stroomlijnen komt geld en expertise beschikbaar.

16 augustus 2024
Nieuwbouw
Shutterstock

Met een extra financiële impuls proberen het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de VNG maximaal negen praktijkinitiatieven een duwtje in de rug te geven ‘die aantoonbaar bijdragen aan het versnellen, innoveren en duurzaam realiseren van de woningbouwambities’.

Projectleider S11

JS Consultancy
Projectleider S11

Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Gemeente Amsterdam
Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Onderscheiden

Het gaat om initiatieven die zich onderscheiden door de inzet van slimmere, effectievere of efficiëntere instrumenten, waarbij processen en procedures worden vereenvoudigd en zo de samenwerking in de bouwketen wordt verbeterd. Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan digitalisering van processen, omscholing van bestaand personeel en regio- of gemeente-overstijgende samenwerking. Ook het snijden in procedures en het aantrekken van gepensioneerde RO-specialisten in een uitvoerende of coachende rol valt eronder.

225.000 euro

Voor elk van de (maximaal) negen pilots is een bedrag van 225.000 euro beschikbaar. Daarbij kunnen de deelnemende gemeenten rekenen op professionele begeleiding voor gemiddeld een halve dag per week.

Vervolg

Vorig jaar initieerde het ministerie van Binnenlandse Zaken al een succesvol pilotprogramma rondom parallel plannen. Toen werden de gemeenten Teylingen, Den Bosch, Eindhoven en Alphen aan den Rijn geselecteerd.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Kijk eens aan, hier komt de aap uit de mouw... iedereen zit te wachten op gratis geld en staatssubsidie omdat huizen bouwen voorlopig niet meer rendabel is en voor Henk, Ingrid en Jan Modaal en qua huur (zelfs met huursubsidie) ook niet meer op te brengen is. Het zijn niet uitsluitend de procedures die hier spelen maar vooral geld. Er is geen zinnige ondernemer die nog sociale woningen zonder subsidie wil bouwen, dus moet die 35% regeling die in de meeste woonvisies staan er maar aan geloven; en dat houdt erg op en lost ook het woningprobleem niet op.
T. Simpelmans
Rijksoverheid heeft een onvoorstelbare beleidspotpourri opgetuigd en nu vindt ze het heel raar dat het allemaal zo lang duurt.
Hans Bakker
We moeten elk goed beleidsvoorstel waardoor de groei in Nederland van kwantitatief naar kwalitatief wordt omgebogen, omarmen. Snel goedkope huizen bouwen, is dat nou wat we met z’n allen willen? Daar is maar één goede methode voor en dat is het terugdraaien van de doorgeflexibiliseerde arbeidsmarkt. Flexwerk duurder en soms onmogelijk maken. Arbeidsinspectie versterken, bio industrie afbouwen, de distributiesector afremmen etc. Doen we dit niet, dan zal pas op zeer lange termijn enige verlichting kunnen optreden op de woningmarkt. Dat kan, maar het zou ook kunnen dat dat niet lukt. Laatste cbs prognose niet gelezen? In 2037 zitten we op 19 miljoen inwoners, bij ongewijzigd beleid. En aangezien vrijwel alle cbs prognoses tot op heden te laag waren, zal het waarschijnlijk veel meer zijn. In 2014 voorspelde het cbs dat er in 2044 ca. 18 miljoen mensen in Nederland zouden zijn. Daar zitten we nu al aan.
Nico Bos
Hans, we stevenen evident af op een dystopische wereld, waarin een bijzonder agressieve diersoort uiteindelijk door annihilatie van goed en kwaad zichzelf integraal uitroeit (extinctie) :-) zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dystopie
https://anw.ivdnt.org/article/armageddon
En over de komende "eindtijd" zijn alle religies het wel eens, zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Eschatologie
https://isgeschiedenis.nl/reportage/de-vijf-massa-extincties-die-het-leven-op-aarde-zo-goed-als-volledig-wegvaagden
Vandaar dat we nog even snel moeten doorbouwen, de tijd is beperkt ;-).
Hans Bakker
Heel jammer Nico. Het zou anders zijn als de groei een goed doel heeft. Als we er echte vluchtelingen mee zouden helpen! Prima. Maar ten eerste bestaat onze bevolkingsgroei maar voor een klein deel uit vluchtelingen en ten tweede is van die vluchtelingen maar een klein deel echt vluchteling. Dus dan gaan we kijken waar we, uiteindelijk, voor bouwen. Wie faciliteren we? We faciliteren de distributie economie, de tuinbouw etc. En universiteiten die internationale studenten aantrekken. Is dit een goed doel? Voor een deel wel, maar voor een deel ook niet. Per saldo levert de distributie economie voor de Europese markt ons geen winst op. De tuinbouw levert ons ook geen winst op omdat de tuinbouw steeds nieuwe groepen werknemers afwerkt en dumpt in onze samenleving. Ga maar eens kijken in Rotterdam Zuid wat 35 jaar Turken en Marokkanen ons heeft opgeleverd. Tuinders zijn er rijk aan geworden, maar wij betalen nog steeds de rekening. Het bouwen bouwen bouwen is uiteindelijk, op nationale schaal, een onderdeel van een systeem waarbij de samenleving opdraait voor de voordelen voor een hele kleine groep. Gefaciliteerd door de landelijke, lokale en provinciale politiek. Pas als de politiek het algemeen belang gaat faciliteren, houdt dit systeem op. Maar als we nu eens terugkijken in de geschiedenis, dan moeten we constateren dat de politiek of heersers altijd meer private dan algemene belangen faciliteerde.
Advertentie