Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten zien voordelen van restwarmte

Er gaat nog altijd veel restwarmte verloren en er is veel snoeihout beschikbaar. Warmtenetten bieden de kans om de Nederlandse warmtevraag te verduurzamen, bewijzen de deze week geopende centrales in Purmerend en Nijmegen.

13 maart 2015

Er gaat nog altijd veel restwarmte verloren en er is veel snoeihout beschikbaar. Warmtenetten bieden de kans om de Nederlandse warmtevraag te verduurzamen, bewijzen de deze week geopende centrales in Purmerend en Nijmegen.

Koninklijke swipe
Met een swipe-gebaar veegt Koning Willem-Alexander op vrijdag 13 maart in Purmerend over een TV-scherm. Hij brengt daarmee een teller in beeld die zowel op het internet als straks op het stadhuis continu de bespaarde hoeveelheid CO2 laat zien van de nieuwe BioWarmteCentrale in de Noord-Hollandse stad.
 

Meest duurzame warmtebedrijf
De BioWarmteCentrale wordt gestookt met houtsnippers die afkomstig zijn uit de bossen en terreinen van Staatsbosbeheer. Stadsverwarming Purmerend (SVP), geheel eigendom van de gemeente, koppelde een gasgestookte warmtekrachtcentrale van NUON af en voorziet op deze wijze voortaan 25 duizend klanten in Purmerend voor tachtig procent van een groene warmtebron. Purmerend is daarmee in één klap het meest duurzame warmtebedrijf van Nederland. ‘We zijn van het lelijke eendje een mooie zwaan geworden’, zegt SVP-directeur Gijs de Man. Volgens hem is de tijd voorbij dat de stadsverwarming in Purmerend, een van de oudere netten in Nederland, te kampen had met lekkages en ander technisch ongemak.

Meer restwarmte

Eerder deze week opende Minister Kamp van Economisch Zaken het warmtenet in Nijmegen. De restwarmte van afvalverbrandingsinstallatie ARN verwarmt water dat naar een wijk van 14 duizend woningen voert. De commotie rond de aardbevingen in Groningen en de voortdurende twijfel over de leveringszekerheid van Russisch aardgas speelt de inzet van alternatieve warmtebronnen in de kaart. Ook in de concepten van de zogeheten Warmtevisie van het Ministerie van Economische Zaken is een grotere plaats ingeruimd voor restwarmte, aldus insiders.

Twee kolencentrales

Logisch, want er is restwarmte in overvloed. In Nederland gaat jaarlijks een vermogen van 2000 mw de lucht in of belandt als opgewarmd koelwater nutteloos in de rivier. Deze overtollige warmte is afkomstig van grote bedrijven en installaties als die van ARN, elektriciteitscentrales en petrochemische bedrijven. De totale energetische waarde van de restwarmte bedraagt 2000 mw. Dat komt overeen met twee kolencentrales.


Kans voor het oprapen
Volgens Gijs de Man, tevens voorzitter van de brancheorganisatie stichting Warmtenetwerk, ligt er met biomassa een kans voor het oprapen om de warmtenetten te verduurzamen die doorgaans met warmtekrachtinstallaties die op aardgas wordt gestookt. ‘Daarbij kunnen ook lokale bronnen zoals snoeiafval uit gemeentelijke plantsoenen en parken en tuinafval van particulieren een nuttige rol spelen. Het haakt in op de trend van decentralisering van de energievoorziening en het betrekken van burgers bij lokaal beleid.'

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Koos / Beleidsadviseur
Op zich een goede gedachte, is er nagedacht over de wijze waarop al dat snoeihout 'gewonnen' wordt?

Er verdwijnen op terreinen van Natuurmonumenten de laatste jaren veel houtopstanden, daar worden veel vogels niet blij van, maar het levert NM wel geld op.

Daarnaast is er een probleem met kwik, lees hier ( http://climategate.nl/2015/03/13/studie-environm … )

Over het kwik-probleem
Victor / Activist bij Wijstoppensteenkool.nl
Purmerend goed voorbeeld! Nijmegen niet. Warmtenetten zouden niet aangesloten moeten worden op kolen, gas of afval. Schept ongewenste afhankelijkheid. Afval is grondstof, en een afvalverbrandingsinstallatie een grondstoffencrematorium. Bij gas centrales kan men de restwarmte ook gebruiken voor CO2 afvang. Als deze dan al draaien vangen ze meer CO2 af als ze uit stoten.



Kolencentrales alle moeten voor 2020 dicht maar zouden per direct verboden moeten worden.



Woningen kunnen goed geisoleerd worden en van warmtepompen voorzien. Ze zijn dan klaar voor duurzaam, maar zou je de stroom opwekken met gas dan haal je met een goede warmtepomp 2,7 x meer warmte uit de zelfde hoeveelheid gas met een HR-ketel.



We moeten naar een negatieve CO2 uitstoot toe. CO2 afvang op de centrale in Purmerend zou ideaal zijn. De afvalverbrarandingsinstallatie in Nijmegen zou eigenlijk overbodig moeten zijn/worden. Maar door de hoge investering zal het afval in Nijmegen voorlopig niet gescheiden worden.
Victor / Activist bij Wijstoppensteenkool.nl
Oeps, iets te snel doorgedrukt. Excuus voor de rommelige zinsopbouw hier en daar...
Advertentie