Geen controller die ons wakker schudde
Nu had blijkbaar niemand er last van dat de begroting geen goed inzicht in ‘vastgoed’ biedt. Geen controller had ons wakker geschud. Geen accountant die om deze reden een begroting had afgekeurd.
Het was best wel even schrikken, moet ik zeggen. Gemeentebegrotingen voldoen niet aan het Besluit Begroting en Verantwoording als het om vastgoed gaat. Dat bleek uit onderzoek van een financiële expert uit het Bouwstenen-netwerk. We dachten dat we goed bezig waren en toen kwam hij ineens met dit bericht op de proppen.
We begonnen aan het onderzoek omdat we ervan baalden dat de informatie over het gemeentelijk vastgoed over allerlei paragrafen in de begroting moet worden verdeeld. Dat geeft raadsleden weinig inzicht in de vastgoedpositie van gemeenten, schreef ik eerder. Maar dat blijkt slechts het halve verhaal te zijn. Er is namelijk ook een paragraaf waarin burgers, raadsleden en bestuurders wel alle relevante informatie over het gemeentelijk vastgoed zouden moeten kunnen vinden; namelijk de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen.
Inderdaad: ‘zouden moeten kunnen’. Want in de praktijk wordt dit inzicht ook daar niet geboden, althans niet bij de tien grootste gemeenten van Nederland. Gemeenten sluiten in de praktijk meer aan bij de titel van deze paragraaf, dan bij de inhoudsvereisten. Wist jij dat? Nee, ik niet. We schrokken dus ook van onszelf; dat we dat niet wisten. We hebben de tekst van de BBV er maar eens op nageslagen.
Nu had blijkbaar niemand er last van dat de begroting geen goed inzicht in ‘vastgoed’ biedt. Geen controller had ons wakker geschud. Geen accountant die om deze reden een begroting had afgekeurd. Maar het is onze eer te na om het daarbij te laten, want er gaat veel publiek geld in dit vastgoed om. En het is aan ons om daarover inzicht te geven aan college, raad en burgers; ook in relatie tot het sociaal beleid en de investeringen die nodig zijn om dit vastgoed gezond en duurzaam te maken. Daarbij heeft vastgoed ook effect op de schuldpositie en het weerstandsvermogen van gemeenten. Dat zijn toch relevante onderwerpen in deze tijd. Niet dan?
Dus wij weer om de tafel om een voorstel voor verbetering te maken. Even kijken wie daar op zit te wachten en misschien al wakker was.
Ingrid de Moel
Lees hier meer columns van Ingrid de Moel
Je kunt niet een gemeente verwijten dat die zich niet houdt aan regels, zoals je zelf vindt dat die zouden moeten zijn. Het doet me een beetje denken aan de kruistocht een aantal jaren geleden van Leo Verhoef. Als accountant was hij het niet eens met het BBV en op basis daarvan trok hij fel van leer tegen de verslaggeving van gemeenten.
Dat is niet de aangewezen weg. Als je de regels veranderd wilt zien moet je aankloppen bij de instantie die de regels opstelt.
Overigens, ik heb nog nooit gezien dat de accountant naast de jaarrekening ook de begroting moest goedkeuren...