Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Overheden moeten bijdragen aan asbestfonds

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er een fonds waarmee leningen kunnen worden verstrekt voor het verwijderen van asbestdaken. Naast het rijk moeten ook gemeenten en provincies daaraan bijdragen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

14 oktober 2019
asbestdak.jpeg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er een fonds waarmee leningen kunnen worden verstrekt voor het verwijderen van asbestdaken. Naast het rijk moeten ook gemeenten en provincies daaraan bijdragen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Afgeschoten

De staatssecretaris wil daarmee het huidige beleid van het stapsgewijs vervangen van asbestdaken voortzetten. Een eerder en meer ambitieus plan om alle daken met asbest in de komende jaren te verbieden, werd een paar maanden geleden afgeschoten door de Eerste Kamer.

Kosten

Op veel particuliere daken, vooral van schuren en stallen ligt nog asbest, en de verwijdering ervan gaat maar langzaam. Oorspronkelijk wilde de regering dat in 2024 al het asbest verwijderd zou zijn, maar volgens verhuurders- en boerenorganisaties leidt dat tot hoge kosten. De risico’s van asbestplaten op schuurdaken zijn in veel gevallen niet hoog, maar voor de verwijdering ervan moet vaak een gespecialiseerd bedrijf worden ingeschakeld.

Asbestfonds

Maar toch wil Van Veldhoven dat de meeste eigenaren van die daken ze voor 2028 vervangen hebben. Om dat proces te vergemakkelijken, wordt het met een gezamenlijk asbestfonds makkelijker gemaakt om tot 2028 daarvoor een lening te krijgen, zodat mensen worden gestimuleerd om snel in actie te komen.

Gezamenlijk

Het dak laten zitten levert wel degelijk een probleem op, stelt de staatssecretaris: ‘Voor eigenaren van een asbestdak wordt het probleem in de toekomst groter doordat verzekeraars asbestdaken uitsluiten, en met een onverzekerd asbestdak kan je geen hypotheek krijgen.’ Ze wil de vervolgaanpak aantrekkelijker maken door de aanpak meer gezamenlijk te maken. Gemeenten moeten met speciale erfcoaches informatie geven en de aanpak coordineren, zodat buren gezamenlijk hun asbestdaken kunnen laten aanpakken.

Eigenaren

Die gezamenlijke aanpak bepleit ook de Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen. ‘We hebben grote projecten nodig waarbij een complete wijk wordt aangepakt. Niet één huisje en volgend jaar het huis van de buren. Dat is ontzettend inefficiënt en geeft constante overlast,’ zegt voorzitter Rob Ekkers tegen de NOS.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
En weer gaat een Rijksprobleem over de gemeentelijke schutting.....
H. Wiersma / gepens.
Het toelaten van het gebruik van asbest is een Rijkszaak. Eventuele financiële verplichtingen via fondsvorming of een revolving-fund komen derhalve ook voor rekening van deze bestuurslaag.
Advertentie