Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincies krijgen vanaf maandag geld om PAS-melders te helpen

Het kabinet zal de komende drie jaar in totaal 226,9 miljoen euro verdelen

ANP
06 september 2024
ANP Koeien stikstof
ANP/Hollandse-Hoogte/Ramon van Flymen

Provincies kunnen zich vanaf maandag melden voor een regeling om hulp te bieden aan boeren die door stikstofbeleid in de problemen zijn gekomen, de zogeheten PAS-melders. Dat bevestigt landbouwminister Femke Marije Wiersma na berichtgeving van RTL Nieuws. Zij zal de komende drie jaar in totaal 226,9 miljoen euro verdelen. Op vier momenten gaat telkens weer een deel van deze geldpot open.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Aanvraag

Het gaat hier om een bedrag dat eerder al is gereserveerd op de begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, waarvan nu bekend is hoe het precies zal worden uitgegeven. Provincies kunnen maandag één aanvraag indienen van maximaal 7,9 miljoen euro. Ze kunnen de drie opvolgende keren waarop een deel van de geldpot wordt verdeeld, weer één aanvraag indienen.

Beleidsvrijheid

Provincies mogen zelf kiezen hoe zij bedrijven helpen met het geld dat ze krijgen uit Den Haag. Zij kunnen bijvoorbeeld het bedrijf van de PAS-melder uitkopen. Een andere mogelijkheid is om een ander boerenbedrijf op te kopen en de stikstofruimte (hoeveel stikstof mag worden uitgestoten) doorgeven aan een PAS-melder.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Hoekman
De provincies hadden de problemen van de PAS-melders al lang kunnen oplossen als ze het rapport van TNO over de rekenkundige ondergrens d.d. 26 april 2022 hadden ingebracht bij rechtszaken over handhavingsverzoeken van MOB tegen PAS-melders. Uit dit TNO-rapport blijkt namelijk dat een met AERIUS berekende stikstofdepositie van minder dan 1 mol per hectare per jaar niet te onderscheiden is van nul. Een depositie die niet te onderscheiden is van nul kan onmogelijk significante effecten veroorzaken. TNO heeft dus al in 2022 aangetoond dat PAS-melders geen Natuurvergunning nodig hebben. En dat de huidige drempelwaarde van 0,005 mol kan worden verhoogd naar minimaal 1 mol per hectare per jaar. Dat de drempelwaarde nog steeds niet is verhoogd komt omdat juristen van mening zijn dat deposities onder een drempelwaarde moeten worden gecumuleerd. Maar het cumuleren van deposities onder een drempelwaarde gaat in tegen alle logica: als één bedrijf geen Natuurvergunning nodig heeft omdat de door het bedrijf veroorzaakte stikstofdepositie lager is dan een drempelwaarde waaronder geen significante effecten kunnen optreden, dan geldt dit ook voor alle andere bedrijven onder deze drempelwaarde. Femke kan dus beter een goed onderbouwd voorstel voor een drempelwaarde naar de Raad van State sturen dan miljoenen euro's naar provincies over te maken voor het oplossen van een probleem dat ze zelf hebben veroorzaakt. Want: "We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them" [Albert Einstein].
Advertentie