Te weinig geld voor sanering gedumpt drugsafval
Het opruimen van gedumpt drugsafval komt nu op de schouders van grondeigenaren; VNG en IPO willen een groter schadefonds.
De 1 miljoen euro die het rijk jaarlijks beschikbaar stelt voor het opruimen van gedumpt drugsafval en het saneren van de verontreinigde grond volstaat niet. VNG en IPO willen een ruimer schadefonds. De VNG wil een compensatiefonds voor particulieren dat gevuld wordt door veroordeelde drugscriminelen. Dat meldt Trouw.
Juridisch verantwoordelijk
De krant meldt dat lozingen van synthetisch drugsafval in de natuur handenvol geld kosten voor particuliere grondeigenaren. ‘Lokale overheden houden particulieren als overtreders juridisch verantwoordelijk voor het saneren van de vervuilde bodem.’ Volgens Trouw ‘gaan particulieren, net als natuurorganisaties of lokale overheden, soms voor vele tienduizenden euro’s het schip in.’
Mega-lozing
Zoals in het geval van een ‘mega-lozing’ van drugsafval in Rijsbergen, gemeente Zundert. ‘De gemeente Zundert houdt de 90-jarige eigenaar van het perceel verantwoordelijk voor de ernstige bodemvervuiling van de chemicaliën en oplosmiddelen en sommeert de hoogbejaarde man de boel te saneren. De verwachte opruimkosten lopen in de honderdduizenden euro’s’, aldus Trouw.
Ruimer schadefonds
De VNG vindt dat geen goede aanpak. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat onschuldige inwoners de dupe worden van de alsmaar zwaardere en brutalere ondermijnende drugscriminaliteit.’ Nu kunnen particulieren 100 procent van de saneringskosten vergoed krijgen, met een maximum van 25.000 euro. Vorig jaar is 77 keer zo’n subsidie aangevraagd. VNG en IPO pleiten voor een ruimer schadefonds. Volgens staatssecretaris Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat volstaat het bedrag van 25.000 euro doorgaans.
Brabantse Wal
Heijnen beantwoordde deze week Kamervragen over het onderwerp. Onder andere over gedumpt drugsafval in natuurgebied de Brabantse Wal, in eigendom van het Brabants Landschap, in maart vorig jaar. Tien maanden na ontdekking zijn de chemicaliën nog niet helemaal opgeruimd. Volgens de staatssecretaris is het aan de provincie Noord-Brabant hier voor te zorgen. Die is op grond van de Wet bodembescherming bevoegd gezag.
Complex
Het Brabants Landschap heeft vlak na de ontdekking van het afval op 24 maart 2021 een deel van de put, waarin het afval gedumpt was, gesaneerd. Het merendeel van de dumping zou zijn opgeruimd. De rest opruimen ‘is echter complex, vanwege gebiedsspecifieke kenmerken, zoals de ligging op een heuvel in een bosgebied, de diepte van de verontreiniging, bereikbaarheid voor het benodigde materiaal en de onzekere omvang’, zo schrijft de staatssecretaris.
Resterende sanering
Nu er de laatste tijd een aantal grote dumpingen zijn geweest zoals in de Brabantse Wal is de minister ‘in gesprek’ met de provincie Noord-Brabant en het IPO. Voor de Brabantse Wal kijkt de provincie ‘naar een oplossing in het kader van de resterende sanering. Daarbij wordt tevens geanalyseerd wie verantwoordelijk is voor de resterende sanering.’
Objectiveerbare conclusies
Afgelopen vijf jaar zijn er jaarlijks gemiddeld 215 dumpingen van drugsafval. Die verschillen in aard en omvang enorm onderling, schrijft de staatssecretaris. Ook is niet altijd duidelijk of het om drugsafval gaat of om ‘regulier’ chemisch afval. De capaciteit om dat vast te stellen is beperkt en de informatie per dumping varieert. ‘Omdat deze informatie dus geen compleet beeld van aard, ernst en omvang van drugsdumpingen geeft, is het lastig om objectiveerbare conclusies te trekken.’
Geen zicht
De minister weet niet op hoeveel plekken er nog drugsafval ligt en hoeveel grond hierdoor is vervuild. Het opruimen is een taak van ‘lokale en regionale overheden, daar heb ik geen zicht op.’
Het is (wellicht) een taak die het beste kan worden uitgevoerd door lagere overheden maar de financiering daarvan is uiteraard andere koek. Kortom, deze minister behoort hiervoor met de benodigde financiële middelen over de brug te komen. De tijd dat bijna alles over de schutting kon worden gegooid hebben we al jaren achter de rug.